Procurori în genunchi la poarta liceului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elev de la „Bolintineanu“, schingiuit cu autocarul de către poliţişti şi procurori FOTO Dorin Constanda
Elev de la „Bolintineanu“, schingiuit cu autocarul de către poliţişti şi procurori FOTO Dorin Constanda

Strategia procurorilor care anchetează fraudarea examenului de Bacalaureat de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu“ a fost în bună măsură compromisă vineri la prânz, în momentul în care procurorul de caz a cedat presiunilor publice şi a decis amânarea audierilor până după weekend.

Strategia iniţială era de a-i audia vineri pe elevi după ce îşi vor fi dat şi ultima probă, dar înainte de a apuca să convină cu părinţii asupra declaraţiilor pe care urmau să le dea. Schimbarea de strategie a fost anunţată la o jumătate de oră după ce premierul Ponta a criticat acţiunea procurorilor şi a poliţiştilor, pe motiv că ar acţiona „ca pe vremea lui Daniel Morar  sau a comuniştilor”.

Potrivit actelor de la dosarul ce vizează acuzaţiile de fraudare a examenului de Bacalaureat de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu“, preşedintele Comisiei de Examen ar fi primit mită 3.000 de lei, vicepreşedintele – 2.000 de lei, iar un membru din comisie ar fi luat 1.000 de lei de la candidaţi. Directoarea liceului, Costica Vărzaru, a fost deja arestată pentru 30 de zile, după ce a fost demisă, împreună cu directoarea adjunctă. Audierile efectuate vineri aveau scopul de a stabili şi cine a dat banii, nu doar cine i-a luat, însă presiunile publice exercitate de unele organe de presă sau de unii politicieni au zădărnicit audierea cu operativitate a elevilor.

CRONOLOGIA UNOR AUDIERI EŞUATE

Vineri, în jurul orei 11.40, la scurt timp după terminarea ultimei probe a examenului de Bacalaureat, la porţile Liceului „Dimitrie Bolintineanu“ din Capitală, mare agitaţie. În faţa instituţiei, liceenii sunt aşteptaţi de mai multe echipaje de poliţie şi de două autocare ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Motivul: pentru a fi duşi la audieri în cazul fraudei la Bac de la acest liceu.  

Odată îmbarcaţi în autocare, peste 100 de tineri de la „Bolintineanu“ urmau să fie duşi la audieri, atât la Poliţia Capitalei, cât şi la Direcţia Generală Anticorupţie, pentru a fi intervievaţi de procurori în calitate de martori. Spiritele se încing repede, iar părinţii încep să-i huiduie  şi să se îmbrâncească cu poliţişti, reclamând că tinerii liceeni sunt ţinta unui abuz.

În jurul orei 12.30  Alexandru Niculae, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, iese la declaraţii. Printre informaţiile comunicatorului de la Capitală se strecoară însă şi o informaţie eronată. Acesta susţine că „poliţiştii pun în executare aproximativ o sută de mandate de aducere emise de instanţă“. Avea să fie prima bâlbă dintr-un şir lung de alte bâlbe din cadrul operaţiunii „Uite mandatul, nu e mandatul“.

VORBEŞTE PONTA

Se făcuse ora 13.00 când premierul Victor Ponta iese şi el cu declaraţii legate de scandalul iscat în faţa Liceului „Bolintineanu“. „Am fost informat de ministrul de Interne despre faptul că se duc poliţiştii să ia elevi de la liceu. Am întrebat dacă există mandat de aducere semnat de procuror – nu există – motiv pentru care poliţiştii nu trebuie să ia niciun elev cu forţa – să facă bine procurorul să îi citeze. Ce-i asta? Luăm copii cu autobuze? Suntem iarăşi pe vremea lui Morar şi pe vremea comuniştilor? Eu am întrebat, nu trebuia să fiu eu informat, am întrebat, înţeleg că nu există mandat de aducere, deci dacă nu există mandat de aducere, să facă bine să facă citaţie procurorul care are dosarul“, a declarat premierul.

El a arătat că nu ştie cum s-a ajuns în această situaţie, dar că îi va solicita ministrului Justiţiei să discute cu procurorul general, pe cale ierarhică, despre această situaţie. La jumătate de oră după intervenţia premierului, anchetatorii anunţă că opresc operaţiunea, iar autocarele MAI sunt şi ele retrase din faţa liceului.

BÂLBE CU MANDATUL DE ADUCERE

În jurul orei 14.30, Bogdan Staicu, purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Bucureşti, anunţă că nu au existat mandate de aducere, ci doar mandate de citare, contrazicându-l pe oficialul Poliţiei Capitalei. Acesta anunţă totodată că nu s-au întrerupt audierile, ci că anchetatorii au lăsat la latitudinea elevilor să decidă dacă vor sau nu să vină vineri la Poliţia Capitalei pentru a fi audiaţi. Câteva ore mai târziu, Staicu revine şi declară la un post de televiziune  că „au existat mandate de aducere pentru 100 de  elevi,  dar că nu au fost puse în executare“.

Staicu a mai  explicat că mandatele s-ar fi pus în executare  „în situaţia în care aceşti elevi nu se prezentau în momentul convenit pentru audiere în urma acestei citări, se puneau în executare mandatele de aducere referitoare la aceştia (...) Având în vedere numărul foarte mare de persoane care trebuiau audiate, au fost emise (mandate de aducere, n.r.), dar nu puteau fi puse în executare“, a mai declarat magistratul.

Pe la 17.50, Radu Stroe, ministrul de Interne, iese şi el la declaraţii tot pe un post de televiziune şi elucidează, din perspectiva poliţiei, problema mandatelor de aducere, contrazicându-l însă pe premierul Ponta. „Au existat mandate de aducere pentru «Bolintineanu», dar nu au fost puse în aplicare“, a precizat Stroe, subliniind că „Poliţia a lucrat foarte corect“.  

Sâmbătă, ministerul de Interne anunţa însă o primă schimbare din funcţie în scandalul operaţiunii şpaga de la „Bolintineanu“: Alex Niculae, purtătorul de cuvânt de la Capitală, înlocuit până la încheierea verificărilor.

AUDIERI RELUATE AZI

Cei aproape 100 de elevi care au dat ultimul examen de la Bac în cele cinci clase unde, în urma percheziţiilor de la începutul săptămânii trecute, de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu“ din Capitală, au fost găsiţi bani asupra supraveghetorilor, vor fi audiaţi pe parcursul mai multor zile. După ce vineri 17 elevi s-au aflat în faţa procurorilor pentru declaraţii, astăzi, începând cu ora 10.00, la sediul Poliţiei Capitalei sunt aşteptaţi alţi 20 de liceeni din primul lot de 100. În total, ancheta ar putea viza peste 250 de absolvenţi care au dat Bac-ul la „Bolintineanu“.

Scopul acţiunii de vineri nu era „bruscarea“ sau „reţinerea“ elevilor cu forţa, ci punerea în aplicare rapid a unei anchete menite să scoată la iveală cazurile de candidaţi care ar fi dat şpagă la Bac sau care au fost martori la astfel de practici, au explicat surse din rândul anchetatorilor.

„Întreaga operaţiune a fost gândită în aşa fel încât elevii, fiind şi ultima probă a Bacalaureatului, să poată fi găsiţi la un loc. Pe de altă parte, fiind o anchetă în desfăşurare s-a dorit evitarea discuţiilor care ar fi putut avea loc între ei cu privire la audieri. În plus, vorbim despre un număr foarte mare de persoane, iar în astfel de cazuri aşa se procedează tocmai pentru acurateţea anchetei“, au precizat sursele citate.

 „La sfârşitul probei, doi poliţişti au intrat la noi în sala de examen. Ne-au explicat că nu se întâmplă nimic rău, să nu ne facem griji, că ştiu că după exemene poate unii dintre noi vom pleca în vacanţă, dar că e o anchetă în desfăşurare şi că trebuie să răspundem la nişte întrebări în calitate de martori. Ne-au spus că putem să ţinem telefoanele deschise, că putem să ne sunăm părinţii, dar că aşa e procedura şi că ea trebuie respectată“, a povestit, sub protecţia anonimatului, una dintre elevele aflată în sală cum au fost preluaţi de anchetatori.

SCHIMBARE DE STRATEGIE

Însă operaţiunea procurorilor şi poliţiştilor s-a lovit de câteva vicii de comunicare în rândul oficialilor, evidenţiată şi în cronologia evenimentelor de vineri. Oficialii s-au contrazis între ei în privinţa existenţei mandatelor de aducere la audieri: purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Alexandru Niculae, a declarat că există mandate de aducere, procurorul Bogdan Staicu, purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Bucureşti, a negat, premierul Victor Ponta a ieşit public susţinând că nu ar exista aceste mandate şi a cerut procurorului de caz „să facă bine să facă citaţii“, ulterior chiar ministrul Internelor, Radu Stroe, a spus că există mandate de aducere de la procurori, însă aceştia au decis să nu le mai pună în aplicare.

„Nu ştiu exact ce au vrut să facă procurorii şi de ce s-a schimbat strategia. Ideea e că purtătorul de cuvânt al Poliţiei (Alex Niculae-n.r.) a spus ce i s-a transmis, inclusiv când a ieşit cu anunţul opririi operaţiunii. Acţiunea a fost coordonată de Parchet, Poliţia a pus în executare nişte dispoziţii. Ştiu că a fost de faţă şi domnul Staicu la instructajul de vineri dimineaţă la care a fost chemat şi purtătorul de cuvânt de la Capitală“, au declarat surse din cadrul Poliţiei referitor la situaţia creată.

Ce spune totuşi procedura? „Potrivit Codului Penal, iniţial trebuie să se facă procedura de citare. Doar în cazul celor învinuiţi, al inculpaţilor se poate sări peste procedura de citare şi luaţi cu mandat. Nu era cazul acestor copii, citaţi ca martor în dosar. Însă, dincolo de aceste lămuriri, mi se pare corectă reacţia Parchetului, care a precizat că nu se pot dispune verificări cu privire la modul de acţiune a procurorilor, deoarece există o anchetă în desfăşurare. Mi se pare corect, aşa poate să vină oricine să spună că a fost un abuz. Vorbim despre un posibil caz de corupţie, aşa că ancheta trebuie să meargă mai departe“, au explicat surse din cadrul Parchetului.

CE URMEAZĂ

Anul acesta, peste 187.000 de candidaţi s-au înscris la Bacalaureat. Rezultatele parţiale vor fi publicate, la nivel naţional, luni, 8 iulie, până la ora 12.00, iar până la ora 16.00 se pot depune contestaţii, potrivit calendarului stabilit de Ministerul Educaţiei. În perioada 9-11 iulie urmează soluţionarea contestaţiilor, iar rezultatele finale de la Bac 2013 vor fi făcute publice vineri, 12 iulie 2013.

Laura Ştefan: „Procurorul de caz a fost intimidat“

Laura Ştefan (foto dreapta), expert anticorupţie la Expert Forum, susţine că intervenţia premierului, dar şi a altor politicieni în acest caz au avut scopul de a-i intimida pe anchetatori. Potrivit acesteia, după declaraţiile făcute de Victor Ponta, procurorul de caz a înţeles foarte clar că trebuie să o lase mai moale cu această anchetă.

“Intervenţia premierului în această anchetă este clară. Faptul că procurorul şi-a schimbat procedeul de anchetă înseamnă că intimidarea a funcţionat. Procurorul a înţeles că există un şef în ţara asta, iar şeful este premierul. Acesta a pus mâna pe telefon, l-a sunat pe ministrul Justiţiei, care la rândul lui l-a sunat pe procurorul general, care a demarat o anchetă internă asupra procurorului de caz. Adică, anchetatorul ajunge să fie cel anchetat. Declaraţiile publice sunt practic intervenţii directe. Oamenii au înţeles foarte clar că nu trebuie să mai facă dosare penale pe aşa ceva. Mă întreb ce se va întâmpla când vreunui procuror o să-i treacă prin cap să ancheteze un parlamentar. Atunci ce o să se întâmple?”, a declarat Laura Ştefan. În opinia acesteia, poliţiştii au acţionat legal, având mandate de aducere de la procuror. Astfel, aceştia au pus în aplicare ceea ce le-a cerut procurorul.

POP ŞI ANDRONESCU ACUZĂ „ABUZURILE“ POLIŢIEI

Fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu susţine însă că renunţarea la audierile de vineri nu a compromis ancheta şi că acţiunea poliţiştilor a fost deplasată.

„Nu cred că ancheta este compromisă. Oricum, cercetările au început de luni. Dacă este să fi vorbit între ei, elevii au avut timp până vineri. Oricum, nu poţi să foloseşti ca unic argument faptul că ai găsit în portofelul unui profesor  200 de lei, care neapărat ar fi din şpagă“, a declarat Andronescu (foto dreapta).

foto mic
ecaterina andronescu FOTO MARIAN ILIESCU

Mai mult, fostul ministru ia apărarea elevilor, pe care-i consideră victime. „Eu judec şi prin prisma profesorului. Ştiu în ce situaţie se află un tânăr în preajma unui examen. Cât este de stresat, cât este de timorat numai de ideea că dă examen. Modul în care s-a realizat această acţiune este, după părerea mea, nepotrivit. Chiar dacă elevii au doar 18 ani, nu trebuie umiliţi, trebuie să le fie respectate drepturile. Au fost ţinuţi în picioare, fără apă...modalităţile astea sunt specifice celor care sunt deja condamnaţi. Elevii sunt nişte victime într-o oarecare măsură“, a mai precizat Ecaterina Andronescu.

Un alt fost ministru al Educaţiei consideră neinspirat modul în care a acţionat poliţia. Potrivit lui Liviu Pop, audierea elevilor nu va schimba cu nimic rezultatul anchetei. „Aducerea în forţă a copiilor la audieri a fost o chestiune care emoţional n-a dat bine în momentul respectiv. Nu cred că ziua de vineri a fost bine gândită. Nu ştiu care a fost raţionamentul procurorului. Din punctul meu de vedere, lucrurile au fost greşite pe procedură. Cei chemaţi în calitate de martor nu cred că vor influenţa foarte mult rezultatul anchetei“, a declarat Liviu Pop (foto drepta).

Liviu Pop FOTO Adevărul
Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite