Procesul plajelor retrocedate de Mazăre şi Constantinescu, ajuns la al 87-lea termen, a fost amânat din nou
0Dosarul plajelor retrocedate, în care sunt judecaţi mai mulţi foşti şi actuali oficiali ai judeţului Constanţa, printre care fostul primar Radu Mazăre şi preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu, a ajuns la termenul cu numărul 87 şi a primit o nouă amânare, până pe 15 iunie.
Şapte ani şi jumătate (2.760 de zile) au trecut de la primul termen al acestui proces. Numai ultimele expertize topo-cadastrale şi imobiliare admise a se efectua la dosar de către judecătoarea Corina Cornelia Dăescu de la Curtea de Apel Bucureşti au durat trei ani.
Nici la termenul de miercuri nu s-a ajuns la o concluzie, după ce avocaţii au cerut o nouă amânare pentru a lua la cunoştinţă de obiecţiunile la expertiză depuse de DNA, susţinând că nu au avut timp să studieze aceste critici.
Procurorul DNA a cerut un termen scurt, însă judecătoarea Dăescu a motivat că nu îşi poate deranja colegii care au alte dosare cu rechizitorii, aşa încât a dat, din nou, o amânare de aproape o lună, până pe 15 iunie.
Potrivit unor surse judiciare, o parte dintre acuzaţiile aduse unor inculpaţi s-au prescris.
De la proces au lipsit mai mulţi inculpaţi din cei 37 trimişi în judecată în 2008, printre care Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu. Avocaţii lui Constantinescu au arătat că acesta are un alt proces la Constanţa, în timp ce apărătorii lui Radu Mazăre au spus că fostul primar al Constanţei nu are obligaţia de a fi prezent la fiecare termen în sală, nefiind cercetat sub control judiciar.
Deşi ar fi fost prejudiciate cu terenuri în valoare de 114 milioane de euro şi sunt părţi vătămate, primăriile Constanţa şi Năvodari nu şi-au trimis niciun reprezentant la proces.
La următorul termen, din 15 iunie, ar trebui să se discute obiecţiunile ridicate faţă de concluziile raportului de expertiză.
Primarul Radu Mazăre a fost trimis în judecată de DNA în 28 octombrie 2008, alături de 36 de persoane, între care foşti şi actuali funcţionari din Primăria Constanţa şi Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici, în dosarul privind atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză.
Prejudiciul în această cauză a fost estimat de DNA la aproximativ 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa.