Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID au ajuns în România, la Vama Nădlac 2. Raed Arafat şi Valeriu Gheorghiţă, prezenţi la frontieră VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax Foto / Ciprian Petcuţ
FOTO Mediafax Foto / Ciprian Petcuţ

Furgoneta care aduce primele 10.000 de doze de vaccinuri împotriva COVID-19 a ajuns în România astăzi, în jurul orei 13:30. „Este luminiţa de la capătul tunelului” a spus Raed Arafat despre acest prim transport al vaccinului ajuns în ţara noastră.

GALERIE FOTO


Când ajunge următoarea tranşă de vaccinuri

Prima tranşă de vaccinuri va ajunge la Institutul Cantacuzino mâine dimineaţă, fiind transportate la o temperatură de -80 de grade Celsius. Valeriu Gheorghiţă a vorbit şi despre sosirea următoarei tranşe, spunând că: „Se estimează că următoarea tranşă va sosi pe 28 decembrie, dar este vorba de un calendar săptămânal momentan”.

”Avem nevoie a vaccina 50-60% din populaţie pentru a întrerupe cercul vicios, deci avem nevoie şi de colaborarea populaţiei. Începerea vaccinării este un pas, care dacă este urmat corect, poate duce la întreruperea cercului vicios.” a spus Raed Arafat.

„Prima persoană vaccinată va fi din rândul personalului medical, este stabilită” a confirmat medicul Valeriu Gheorghiţă, care nu a dorit însă să îi dezvăluie identitatea, menţionând că „o veţi afla atunci când se va vaccina”. 

Declaraţii de presă

Raed Arafat: ”Asistăm la un moment istoric, la un moment ce arată că lumea a găsit o soluţie, începem să o aplicăm şi vedem cum UE a reuşit să nu dezamăgească cetăţenii săi. Aşa cum a intrat în spatele nostru acest camion cu primele doze de vaccin, au fost alte camioane şi în alte ţări ale UE. A fost un efort imens, la care au participat toate statele membre. Achiziţie comună, abordare comună şi pentru partea de vaccinare, o implementare comună.

Este speranţă, este lumina de la capătul tunelului, dar asta nu înseamnă că problema s-a rezolvat, că uităm de măsurile care sunt obligatorii. De astăzi, vom lucra pe două fronturi: de combatere şi limitare a răspândirii virusului, şi de vaccinare, care sperăm să ducă la rezolvarea acestei probleme.”

Valeriu Gheorghiţă: „Este o onoare pentru mine să mă aflu aici în calitate de coordonator al campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 în România. Este o tranşă simbolic, de aproximativ 10.000 de doze, care va ajunge în cursul zilei de 25 decembrie la institutul Cantacuzino. Ea este alocată pentru unităţile medicale implicate în lupta împotriva COVID-19.

Mă bucur că există dezbatere publică legată de subiectul vaccinării. Este un efort logistic fără precedent pe care l-am organizat, suntem pregătiţi să demarăm campania de vaccinare în condiţii de siguranţă, pentru ca fiecare cetăţean să aibă acces la vaccinare atunci când îşi va dori acest lucru. Prima etapă este cea adresată personalului medical şi din sistemul social, în etapa a doua este vaccinată populaţia la risc iar în cea de-a treia vorbim de vaccinarea populaţiei generale.

Astăzi, în prima zi de Crăciun, se concretizează speranţa noastră, aceea de a găsi o modalitate sigură şi rapidă de a pune capăt acestei pandemii care ne-a schimbat viaţa. Printr-o colaborare fără precedent, astăzi suntem martorii unui progres ştiinţific prin care un vaccin a dovedit că îndeplineşte toate standardele de siguranţă. ”

UPDATE: Transportul cu cele 10.000 de doze de vaccin a ajuns în România. Raed Arafat şi Valeriu Gheorghiţă vor face declaraţii de presă.

Primele doze de vaccinuri pe care le va primi ţara noastră se află în acest moment în drumul către vama Nădlac 2, pe unde vor intra în România. În întâmpinarea TIR-ului care aduce cele 10.000 de doze au plecat şi Raed Arafat, şeful DSU, alături de medicul Valeriu Gheorghiţă, cel care coordonează campania de vaccinare împotriva COVID-19 în ţara noastră.

O fotografie postată de pagina de Facebook RO Vaccinare îi arată pe cei doi în avion, în seara zilei de 24 decembrie, în drum către Arad. Dozele trebuiau să ajungă în jurul orei 12:00 în ţară, însă programul a fost decalat cu o oră, fiind aşteptate acum la ora 13:00.

„Pregătiri pentru debutul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 în România: Raed Arafat, Secretar de Stat în MAI, Valeriu Gheorghiţă, Preşedintele CNCAV şi Constantin Spînu, şeful Direcţiei informare şi relaţii publice - MAPN, au plecat în această seară înspre Arad. Mâine, 25 decembrie, primele 10.000 de doze de vaccinuri împotriva COVID-19 vor intra în România, prin Vama Nădlac 2. Ora aproximativă de intrare în ţară a primelor doze de vaccinuri este 12.00.” arată postarea iniţială a celor de la RO Vaccinare.

Când începe vaccinarea

Sâmbătă, 26 decembrie, vaccinurile vor ajunge la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, desemnat Centru naţional de stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19. Ora aproximativă de sosire a vaccinurilor la Institutul Cantacuzino este 07.00. Jurnaliştii interesaţi să participe la eveniment vor fi asteptaţi la sediul Institutului (str. Bogdan Petriceicu Haşdeu nr. 10, sector 5), în intervalul orar 06.30 – 07.00.

Vaccinarea începe în data de 27 decembrie în toate cele 10 spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19. Evenimentul de vaccinare de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” va începe la ora 09.00. În aceeaşi zi, acţiuni similare vor fi organizate şi în celelalte nouă spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19, după ora 10.00

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite