Primarul din Miercurea Ciuc ar fi primit 10.000 euro lunar de la firma care taxează parcarea.

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul din Miercurea Ciuc Róbert Kálmán Ráduly este suspectat de procurorii anticorupţie că ar fi primit mită 10.000 de euro lunar de la firma căreia i-au fost concesionate locurile de parcare, precum şi pentru autorizarea unui magazin sau atribuirea unui contract pentru servicii de telefonie. În acest caz, au avut loc percheziţii la mai multe adrese, inclusiv la Primăriei Miercurea Ciuc şi la locuinţa primarului.

De asemenea, anchetatorii au descins şi la locuinţa unuia dintre viceprimari, Szoke Domokos, precum şi la sediile unor firme şi la domiciliul lui Eross Zoltan, administratorul firmei City Parking, cu care Primăria Miercurea Ciuc are contract pentru a taxa locurile de parcare şi pentru a bloca roţile autoturismelor parcare neregulamentar.

Primar Róbert Kálmán Ráduly este suspectat de o serie de acuzaţii. Potrivit unor surse judiciare, primarul Róbert Kálmán Ráduly ar fi primit 10.000 de euro mită lunar de la firma SC City Parching SRL, care taxează locurile de parcare în municipiul Miercurea Ciuc. 

„Acesta, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, le acordă facilităţi pentru concesionarea locurilor de parcare şi chiar a dat dreptul acestei firme să amendeze şoferii care parchează neregulamentar pe raza municipiului”, potrivit unor surse judiciare.

Anchetatorii susţin că primarul are un intermediar în relaţia cu firma SC City Parching SRL. Edilul ar mai fi primit mită de 200.000 lei „în schimbul obţinerii autorizaţiilor de construcţie şi pentru realizarea amenajărilor rutiere necesare construirii şi funcţionării unui hipermarket şi realizării amenajărilor rutiere prin care se face accesul în parcarea acestuia”.

De asemenea, procurorii îl acuză pe Róbert Kálmán Ráduly şi de abuz în serviciu, în legătură cu atribuirea unei locuinţe ANL în favoarea unui consilier de la Consiliul Judeţean Harghita cu care se află în relaţii apropiate, faptă comisă în calitate de preşedinte al comisiei sociale.

Concret, Kálmán ar fi certificat punctajul fişei de date personale a consilierului judeţean deşi solicitantul nu îndeplinea condiţia obligatorie a criteriului locului de muncă în localitatea repartizării locuinţei. Totodată, primarul ar fi cerut 5.000 de euro pentru a atribui un contract de servicii de telefonie mobilă, bani care i-ar fi fost transferaţi prin virament bancar, ca şi sponsorizare. Contul aparţinea unei societăţi comerciale deţinută de un apropiat al său.

Viceprimarul Attila Antal, vizat de DNA

În acest caz este vizat şi viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc, Attila Antal, care, în calitate de preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor a atribuit contractul de lucrări „Reabilitarea, modernizarea şi echiparea Liceelor Marton Aron şi Segito Maria din Miercurea Ciuc” (în valoare de 18.034.663,63 lei, atribuit în favoarea asocierii de firme S.C. Harbau SRL – liderul asocierii – S.C. Impex Aurora SRL, SC Tectum Company SA, SC Benzot Har SA, SC Urom Buda S.R.L. şi SC Hivatalos SRL, toate din Miercurea Ciuc, finanţat prin programul Operaţional Regional – POR – axa 3, domeniul 4). 

Astfel, acesta ar fi beneficiat din partea societăţii comerciale câştigătoare (SC Harbau SRL) de lucrări de construcţii în condiţii preferenţiale (forţă de muncă, mijloace de transport şi materiale de construcţii) la un imobil din Miercurea Ciuc care ar fi fost reşedinţa viceprimarului şi în prezent figurează  ca fiind a părinţilor săi. 

Surse judiciare au precizat că societatea comercială respectivă ar fi executat lucrări de construcţii la imobilul menţionat la un preţ de 20.000 de lei, achitat de către viceprimarul Szoke, asta choiar dacă valoarea reală se ridică la cel puţin 100.000 lei. 

De asemenea, la cererea lui Attila Antal, o parte din materialele achiziţionate (izolaţii, hidroizolaţii etc., comandate direct de către viceprimar la SC Sazy SRL din Miercurea Ciuc) ar fi fost facturate către S.C. Harbau SRL, care ar fi suportat astfel şi costul acestora.    

Domos Szoke, viceprimar şi  preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor, este suspecta de procurorii DNA că ar fi favorizat SC Garden Center Grup SRL din Bucureşti, care ar fi primit un contract de lucrări de la Administraţia locală Miercurea Ciuc ce avea ca obiect „Amenajare zona verde str. Ret” în valoare estimată de 1.320.170 lei). Acest obiectiv de investiţii era co-finanţat din bugetul Administraţiei Fondului de Mediu, prin contractul pentru finanţare nerambursabilă din 2011, încheiat între Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice şi administraţia locală Miercurea Ciuc în cadrul „Programului naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi”. 

Concret, firma trebuia să se ocupe de degajarea de deşeuri şi corpuri străine din zona verde şi amenajarea unui parc de mici dimensiuni, cu loc de joaca, bănci, măsuţe şi flori.

Proiectul de execuţie a lucrărilor aferente obiectivului de investiţii ar fi fost efectuat tot de către SC Garden Center Grup SRL, în baza contractului de servicii din 2011, încheiat cu administraţia locală Miercurea Ciuc. 

Surse judiciare au precizat că, după executarea lucrărilor, administraţia locală Miercurea Ciuc ar fi acceptat plăţile pentru lucrări aferente unei suprafeţe de teren de 100 de ori mai mare decât cea reală, rezultând plăţi nejustificate. 

Astfel s-ar fi dus la prejudicierea bugetelor Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice şi Municipiului Miercurea Ciuc „cu  minim 188.011 lei, în condiţiile în care viceprimarul, nu doar în calitate de simplu locuitor al unui oraş destul de mic, ci şi din documentaţia  pe care s-a întemeiat atribuirea contractului de achiziţie publică a cunoscut cert că suprafaţa reală a zonei verde amenajată era cu mult mai mică decât cea pentru care a semnat actele de aprobare a cheltuielilor nereale”.

Percheziţii în Harghita, Mureş şi Ilfov

„Se solicită documente şi colaborăm cu mai multe departamente ale primăriei. Se solicită documente oficiale legate de contracte, de hotărâri de consiliu luate în perioada 2013 - 2014”, a declarat pentru digi24.ro Antal Attila, viceprimarul Miercurea Ciuc, care a completat că nu a fost încă invitat la audieri de procurorii DNA.

De asemenea, oficialul a precizat că nu i s-a adus la cunoştinţă calitatea sa în acest dosar.

Potrivit unui comunicat de presă oficial al DNA, „sunt efectuate percheziţii domiciliare în 9 locaţii situate în judeţele Harghita, Mureş şi Ilfov, din care una este sediul unei instituţii publice, restul reprezentând sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite