Primarul din Crevedia scapă de arest. Victima sa: „Datorită stării de beție, în loc să împuște porcul, m-a împușcat în picior”
0Primarul Crevediei, Florin Petre, a scăpat de arest preventiv, într-un dosar în care este acuzat de trafic de persoane. Mihai Drăgan, avocatul său, a avut un mesaj dur către judecătorii care au decis arestarea: „când o faci în Postul Crăciunului… ai grija la sănătate și la copii!”
Curtea de Apel Ploiești a decis, în 2 ianuarie, înlocuirea măsurii arestului preventiv luată faţă de primarul orașului Crevedia, Petre Florin, cu controlul judiciar pe o perioada de 60 de zile.
Tribunalului Dâmboviţa a decis, în 11 decembrie, arestarea preventivă a primarului Crevediei pentru trafic de persoane. Edilul este acuzat că a adăpostit o persoană, în condiții improprii, la ferma de animale pe care o deținea, în scopul exploatării ei prin muncă.
Florin Petre este primar al comunei Crevedia din 2016. El a fost reales în funcție, după tragedia de anul trecut, când în urma exploziei la o stație GPL, cinci persoane au murit, 54 au fost rănite, iar opt case au fost distruse total și 80, parțial.
Petre Florin scapă de arest
În urma deciziei Curții de Apel Ploiești, primarul Petre Florin scapă din arest și se întoarce acasă.
El are următoarele obligaţii pe perioada controlului judiciar:
a) să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat;
b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei;
c) să se prezinte la Biroul de Supravegheri Judiciare din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dâmboviţa desemnat cu supravegherea acestuia conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori va fi chemat.
În plus, primarul mai trebuie:
a) să nu depăşească limita teritorială a României decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar;
b) să nu se apropie de persoana vătămată Dinu Cătălin, de martorii Gheorghe Ştefan Viorel, Burlacu Marin, Bucur Radu-Eugen, Dinu Petruţa, Ioniţă Liliana, Jalbă Elena Veronica, şi de numiţii Didu Florin Felician, Niculescu Adrian, Costache Gheorghe, Costache Ion Viorel, Drăgolici Ecaterina, Toma Zaharia, Ştefan Claudia-Elena, Paraschiv Otilia, Paraschiv Dumitru, Iancu Ion-Cristian şi să nu comunice cu aceştia, direct sau indirect, pe nicio cale.
Acuzațiile aduse la adresa primarului
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) - Biroul Teritorial Dâmbovița au dispus reținerea primarului, în vârstă de 48 de ani. Miercuri, 11 decembrie, a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Dâmbovița cu propunerea de arestare preventivă a bărbatului, pentru o perioadă de 30 de zile.
În urma perchezițiilor, care au avut loc la locuința primarului, au fost ridicate documentele de identitate ale victimei, înscrisuri, precum și alte mijloace de probă.
Primarul este acuzat că a profitat de „starea de vădită vulnerabilitate a unei victime cu handicap mintal accentuat permanent (lipsită de suport familial și de locuință), a adăpostit-o în condiții improprii, la ferma de animale pe care o deține, în scopul exploatării prin muncă”, se arată într-un comunicat emis de DIICOT.
În acest fel, „victima a fost obligată, prin constrângere fizică și psihică, să presteze activități lucrative permanente constând în îngrijirea animalelor de la ferma situată pe raza județului Dâmbovița”, mai transmit procurorii.
„În loc să împuște porcul, primarul m-a împușcat în picior”
Expresul de Buftea a publicat fragmentele importante din ordonanța prin care procurorii au cerut arestarea preventivă. „Se pare că victima primarului, care era tratată ca un sclav, a fost nu doar bătută, ci și împușcată. La 200 de porci câți deținea ilegal, primarul, cel mai probabil, îi împușca”, arată sursa citată.
În mărturia victimei se arată că „datorită stării de beție, în loc să împuște porcul, primarul m-a împușcat în picior, apoi m-au transportat la spital unde au zis că am fost lovit de cal. Cu acea ocazie, doctorul a spus că a găsit o alică în piciorul meu. De atunci, eu am o proteză la genunchi”.
IML Dâmbovița certifică faptul că victima prezintă „ o leziune traumatică (hemoragie subunghială ce s-a putut produce prin lovire cu corp dur, status cicatricial la nivelul mâinii drepte, și două cicatrici post operatorii la nivelul genunchiului drept și gambei drepte (afirmativ post implant proteză după împșcare)”.
Ferma primarului ar funcționa fără documente legale
Persoana vătămată a fost preluată de către DGASPC Dâmbovița.
De asemenea, a fost sesizată Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Dâmbovița pentru a efectua verificări cu privire la ferma de animale ce aparține inculpatului. DIICOT Dâmbovița transmite că în cauză nu au fost identificate documente care să ateste legalitatea funcționării fermei.
Avocatul primarului mesaj către judecătorii care i-au arestat clientul: „Când o faci în Postul Crăciunului… ai grija la sănătate și la copii!”
Avocatul Mihai Drăgan, care l-a reprezentat pe Petre Florin, a postat pe pagina sa de Facebook următorul mesaj: „v-am spus eu ca nu pierd niciodată?! Bine te-ai întors, Domnule Primar!”
Acesta a avut, zilele trecute, un mesaj dur la adresa judecătorilor și procurorilor în legătură cu modul în care au gestionat dosarul primarului Petre Florin:
„Din păcate, justiția a devenit ceva rău, în totala contradicție cu denumirea! Până nu ne vom trezi și nu vom lua atitudine (că societate) nu se vă schimba nimic! Dimpotrivă, situația se vă agrava, până la implozie. Încă ceva: când iei un minut din viață unui om, trebuie să ai în vedere că nu poți să îi dai acel minut înapoi. De aceea, trebuie să te asiguri că reținerea / arestarea preventiva este singura soluție corectă!”
El a făcut chiar amenințări voalate:
„Când un om este arestat pentru a-l pedepsi că este “obraznic” sau, mai rău! la ordin, pentru interese politice sau economice, devii un torționar și nu te mai poți numi magistrat! Iar cei ce comanda o astfel de operațiune sunt niste ticăloși! Când o faci în Postul Crăciunului… ai grija la sănătate și la copii! Pentru că toate în viață se întorc! Că să nu fie dubii, cei vizați să știe că eu NU PIERD! NICIODATĂ!”
Mihai Drăgan a reluat un mesaj pe care l-a postat în 2023 și a arătat că este „absolut valabil și astăzi”:
„Acum, în Ajun de Crăciun, când toți iertăm și suntem mai buni, eu le doresc tuturor celor care își exercită profesia de judecător sau procuror ca să își rezolve propriile frustrări, sau acelora care știu că nu au probe, dar nenorocesc oameni pentru că stiu ei mai bine că așa trebuie, acelora care mai țin un om în arest că nu au citit dosarul sau că se grăbesc și nu au timp / chef să motiveze și e mai simplu să ia copy / paste de la prelungirea anterioară, care judecă pe simpatii / prietenii / obligații / șpagă, să aibă parte toată viață EXACT DE CE AU OFERIT! Nu generalizez, însă astfel de judecători / procurori există”.
Avocatul social-democrat
Mihai Drăgan a reprezentat mai mulți lideri PSD, el însuși fiind ales președinte al PSD Crevedia în 2019.
În februarie, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a dezvăluit pe Facebook, că Mihai Drăgan, avocatul fostului primar PSD Daniel Tudorache, a fost plătit cu 2 milioane de lei între 2018 și 2020 de Poliția Locală a Sectorului 1, a relatat G4Media.
Avocatul este cel care l-a reprezentat pe Dan Tudorache în procesele intentate în încercarea de a schimba rezultatul scrutinului organizat în septembrie 2020.
Potivit publicației Buletin de București, Poliția Locală a plătit foarte bine case de avocatură și avocați, deși are angajați la Serviciul Juridic. Aceștia și-au primit lefurile, deși responsabilitatea lor era de a reprezenta instituția în procese.