Preşedintele Colegiului Medicilor, despre scandalul stimulatoarelor cardiace reimplantate: Este inadmisibil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti, medicul Cătălina Poiană s-a pronunțat cu privire la scandalul stimulatoarelor cardiace reimplantate și a subliniat că este inadmisibil ca un medic să recurgă la astfel de acțiuni. Tot ea atrage atenția că „Acest caz loveşte în temelia încrederii unei părţi a populaţiei în corpul medical”, apreciind că aceste cazuri nu trebuie să existe.

Cătălina Poiană, preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti / Foto: Arhivă
Cătălina Poiană, preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti / Foto: Arhivă

„Dacă noi, medicii, vrem să fim respectaţi de societate şi să creştem gradul de încredere al populaţiei în profesia medicală, trebuie să continuăm să fim serioşi, profesionişti şi corecţi. Să nu ne fie frică să spunem când greşim şi, poate, cel mai important, să nu închidem ochii când aflăm de cazuri care şochează şi creează reacţii negative în opinia publică”, a transmis, duminică, preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti.

„Nu trebuie să generalizăm”

Cătălina Poiană a precizat că un medic trebuie să își exercite profesia corect şi în slujba sănătăţii pe criterii etice, având consimţământul şi informând pacientul.

„Ca medic şi din poziţia de profesor de medicină am fost total bulversată de acest caz, pentru mine repet, dacă faptele sunt cum au fost prezentate public, dar prima dată trebuie aşteptată decizia justiţiei. Aceste cazuri NU trebuie să existe. Iar dacă există medici cu astfel de practici, aceştia trebuie să răspundă în faţa legii şi cu siguranţă la nivel moral ei nu trebuie să reprezinte profesia medicală, pe mine şi cu siguranţă pe majoritatea medicilor corecţi din această ţară NU îi reprezintă”, a mai transmis medicul.

Aceasta a mai menționat că nu cunoaște detalii despre dosarul stimulatoarelor reimplantate, dar a văzut cum acest caz „loveşte şi zdruncină în temelia încrederii unei părţi a populaţiei în corpul medical”.

În același timp, medicul a făcut apel la opinia publică „să privească corect acest caz foarte grav din perspectiva încrederii în medici la nivel general şi să se aştepte decizia justiţiei”.

„Dacă a greşit trebuie să răspundă şi va răspunde în faţa legii. Nu trebuie însă să generalizăm, acest caz dacă va fi confirmat de justiţie, reprezintă o pată, dar reprezintă acţiunile unei persoane, nu reprezintă modul de lucru al zecilor de mii de medici din sistemul medical românesc, indiferent de specialitatea medicală în care profesează. Cardiologia reprezintă o specialitate care presupune o foarte bună pregătire, iar atestatul de studii complementare de Cardiologie Intervenţională necesită foarte mult studiu, abilităţi personale, dar cu siguranţă cardiologul la fel ca şi medicul de orice specialitate în primul rând trebuie să pună pe primul plan sănătatea oamenilor şi umanitatea, care nu reprezintă doar cuvinte, trebuie şi sunt convinsă că reprezintă direcţiile care definesc profesia de medic”, a mai trasnmis medicul.

Ce spune Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății a transmis că legislația în vigoare interzice în mod explicit reutilizarea stimulatoarelor şi defibrilatoarelor cardiace, iar dispozitivele care au fost găsite la Spitalul „Sfântul Spiridon” aveau înscrisă această interdicţie pe ambalaj.

  Reamintim că medicul Dan Tesloianu, de la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi, a fost arestat, sâmbătă, pentru 30 de zile, în dosarul stimulatoarelor cardiace extrase din cadavre şi montate la pacienţi. Decizia a fost luată de magistrații de la Tribunalul București.    

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite