Doctorul Dan Tesloianu şi-a supus pacienţii unor riscuri enorme. Colegi de breaslă, şocaţi de faptele acestuia

0
Publicat:

Sistemul medical din România este zguduit din temelii în aceste zile, după ce mai mulți medici au fost acuzați că puneau unor pacienți stimulatoare cardiace recuperate de la persoane decedate.

Dan Tesloianu
Dan Tesloianu

Principalul vizat de ancheta procurorilor, care are loc şi la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi, este dr. Dan Tesloianu, medic primar cardiolog. Acesta a coordonat echipa care se ocupa cu implantarea dispozitivelor ce ajută la corectarea problemelor cardiace, la Clinica de Cardiologie.

Anchetatorii suspectează că acesta, împreună cu alte cadre medicale, ar fi recuperat dispozitive medicale de la pacienţi decedaţi şi le-ar fi montat altor persoane, făcând acest lucru în schimbul unor sume importante de bani. Cazul a stârnit o imensă controversă atât în lumea medicală, cât şi în rândul pacienţilor, mai ales din cauză că, în mod normal, aceste dispozitive sunt decontate în totalitate de către Casa de Asigurări de Sănătate. Astfel, pentru o asemenea intervenţie, pacienţii nu ar trebui să scoată bani din buzunar.

Colegii de breaslă nu pot crede că acest lucru este adevărat

Conform anchetatorilor, peste 200 de astfel de cazuri au fost identificate până în prezent, iar numărul acestora este posibil să crească în zilele următoare. 

„Adevărul” a luat legătura cu specialişti în domeniul cardiologiei, care au explicat cum funcţionează acele dispozitive medicale şi care sunt riscurile la care sunt supuşi pacienţii care au primit aparatele de la decedaţi. Astfel, pe lângă faptul că este vorba despre lipsă de etică morală şi medicală, medicul cardiolog contactat de „Adevărul” susţine că există şi alte motive pentru care o astfel de procedură este interzisă.

„În momentul de faţă, îmi vine greu să cred că un medic a apelat la asemenea lucruri pentru a obţine bani. Încă sper că nu este adevărat acest lucru, pentru că este o pată foarte mare pe sistemul medical ieşean şi nu numai. În primul rând, trebuie să clarificăm un lucru: nu poate fi vorba despre stenturi, aşa cum s-a mai scris în presă, ci vorbim de stimulatoare cardiace. Un stent nu poate fi scos dintr-un vas atât de mic şi să fie refolosit, deoarece el se dilată pentru a permite să treacă sângele prin cateter", precizează medicul cardiolog contactat de „Adevărul”, care a făcut declaraţii sub protecţia anonimatului. 

Pacienţii, expuşi unor pericole imense

Conform cadrelor medicale, procedura la care a apelat dr. Dan Tesloianu poate pune în pericol sănătatea şi chiar viaţa pacientului. Astfel, refolosirea acestor dispozitive este strict interzisă pe teritoriul României.

„Știu că o asemenea practică este strict interzisă în momentul de faţă în România. Când vorbim despre aceste dispozitive, cum ar fi un pacemaker, putem spune că este un aparat de unică folosinţă, care se plantează la un pacient cu probleme cardiace, pentru a regla bătăile inimii. Un stimulator cardiac funcţionează pe bază de baterii ce are durata de viaţă între cinci şi zece ani. În trecut, din ce am auzit, se mai refoloseau aceste dispozitive. Dar, în momentul de faţă, nu este recomandat acest lucru. În primul rând, dacă nu sunt sterilizate, dacă nu sunt recondiţionate cum trebuie, acestea pot pune sănătatea pacientului în pericol, pot apărea complicaţii, pot apărea infecţii. Totodată, chiar şi o implantare în condiţii normale a unui stimulator cardiac implică anumite riscuri, precum reacţii alergice, sângerări, febră sau infecţii. Dar există şi riscuri mai mari. Astfel, acestea cresc dacă vorbim de un dispozitiv refolosit", adaugă medicul cardiolog.

„Există astfel de echipamente și sunt decontate”

Informaţiile apărute de la începutul percheziţiilor arată că, în unele cazuri, medicii implicaţi în acest caz administrau medicamente pacienţilor cu scopul de a le agrava starea de sănătate. Astfel, prin intermediul acestora reuşeau să obţină probleme ale ritmului cardiac, care trebuiau rezolvate cu ajutorul dispozitivelor medicale revândute. 

Medicii cardiologi susţin că, în momentul de faţă, în România există un program naţional prin care cetăţenii beneficiază, în mod gratuit, de aceste servicii medicale. Astfel, chiar dacă pe lista de aşteptare sunt mereu mulţi pacienţi, viaţa acestora nu este pusă în pericol de perioada de aşteptare, cum se întâmpla la începutul anilor 2000.

„Acest aspect este mai grav decât refolosirea acelor dispozitive medicale. În momentul în care agravezi intenţionat starea de sănătate, vorbim despre o reală lipsă de etică morală şi medicală. Este greu de înţeles de ce au apelat la astfel de practici, dacă se dovedeşte a fi real. În momentul de faţă există astfel de echipamente, sunt decontate şi nu mai este nevoie ca ele să fie refolosite. Viaţa celor aflaţi pe lista de aşteptare nu este pusă în pericol, cazurile grave sunt tratate întotdeauna cu prioritate. Practic, în momentul în care administrezi medicamentaţie neadecvată pui viaţa pacientului în pericol", încheie medicul ieşean.

Reamintim că autorităţile au început percheziţiile în dimineaţa zilei de vineri, 17 februarie. În această zi au ajuns şi la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi, dar şi în alte 23 de locaţii din mai multe judeţe ale ţării. Astfel, au fost confiscate sume uriaşe de bani, dispozitive electronice, unităţi de stocare a datelor, dar şi dispozitive medicale.

În cursul zilei de sâmbătă, 18 februarie, s-a decis arestarea preventivă a medicului Dan Tesloianu. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite