Presa internaţională, despre incendiul în club Colectiv din Bucureşti: „România este în stare de şoc“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţiile de ştiri Reuters, France Presse şi Associated Press au fost printre primele care au scris despre tragedia din clubul bucureştean. Ulterior, detaliile despre incendiul din clubul Colectiv, soldat cu 27 de morţi şi peste 180 de răniţi, precum şi reacţiile oficialilor români au apărut pe The Guardian, The Telegrapsh sau chiar la posturile de televiziune de peste ocean, ca CNN.

„România este în stare de şoc după incendiul produs vineri noapte la clubul Colectiv“, în urma căruia au fost decretate trei zile de doliu naţional, scrie presa internaţională, notând că reglementările antiincendiu nu sunt întotdeauna respectate în cluburile şi restaurantele din Bucureşti.

Incendiul de la un club de noapte din Bucureşti aduce România în stare de şoc, titrează BBC, citat de Mediafax, citând martori care au afirmat că o scânteie provenind de pe scenă a aprins decorurile de polistiren. Un stâlp şi tavanul clubului în care concerta trupa Goodbye to Gravity au luat foc, au povestit martorii, menţionând o explozie şi fum dens.

Premierul român Victor Ponta, care şi-a scurtat vizita în Mexic pentru a reveni la Bucureşti, a decretat trei zile de doliu naţional, în urma incendiului produs vineri noapte la un club din Capitală, în urma căruia 27 de persoane au decedat şi 180 de răniţi sunt în stare gravă şi se află în spitale, relatează agenţia Associated Press. Oficialii se aşteaptă ca bilanţul morţilor să crească, adaugă AP, notând că acesta este cel mai grav dezastru de acest fel din România.

Agenţia France Presse precizează că mulţimea a intrat în panică în momentul în care încăperea a fost cuprinsă de fum, astfel că oamenii s-au înghesuit să iasă din clubul situat într-un subsol din perioada comunistă, care avea o singură uşă deschisă iniţial. Identificarea victimelor s-a dovedit dificilă, în condiţiile în care multe persoane nu aveau acte de identitate asupra lor, adaugă AFP.

De asemenea, agenţia de presă Reuters menţionează că televiziunile au prezentat imagini cu echipele de intervenţie care încercau să resusciteze tineri întinşi pe stradă.

Unele dintre cele mai grave dezastre produse în cluburi de noapte au pornit de la artificii, notează Reuters: în oraşul brazilian Santa Maria, un muzician a aprins un foc de artificii în interiorul clubului Kiss, declanşând un incendiu care s-a soldat cu 24 de morţi. Artificiile au fost acuzate de asemenea pentru incendii de la un club din oraşul rus Perm, soldat cu 156 de morţi în 2009, şi din oraşul argentinian Buenos Aires, soldat cu 194 de morţi în 2004.

De altfel, preşedintele român Klaus Iohannis a acuzat sâmbătă nerespectarea reglementărilor în cazul incendiului soldat cu 27 de morţi la un club din capitală, relatează ageţia Belga, potrivit Mediafax.

Cotidianul britanic The Guardian menţionează chiar că reglementările antiincendiu nu sunt întotdeauna respectate în cluburile şi restaurantele din Bucureşti, iar evenimentul de vineri noapte se desfăşura într-o fostă fabrică.

Publicaţia remarcă de asemenea prezenţa a numeroase persoane la centrele de transfuzii din Bucureşti, care au venit să doneze sânge pentru victimele incendiului de vineri noapte. Răniţii au fost transportaţi la zece spitale din Bucureşti, iar numeroşi doctori şi asistente au fost chemaţi în timpul liber pentru a ajuta.

Pe aceeaşi temă:

Incendiu Club Colectiv. Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă se reuneşte la Guvern, sâmbătă dimineaţă. Nicolae Bănicioiu: „Situaţia este stabilizată”

Incendiu Club Colectiv. Mărturiile cutremurătoare ale martorilor tragediei: „Cei care cădeau erau călcaţi în picioare“

Incendiu club Bucureşti: Colectiv, unul dintre cele mai renumite localuri de concert din Capitală. În seara tragediei, intrarea a fost liberă

Incendiu în Clubul Colectiv: Cine sunt Goodbye to Gravity, trupa care a concertat în momentul producerii tragediei

Incendiu Colectiv. Cine este Alin Anastasescu, acţionarul principal al firmei care deţine Clubul Colectiv

Incendiu la Club Colectiv: Parchetul face cercetări pentru ucidere din culpă în cazul tragediei în care au murit 27 de oameni

Reacţii oficiale după incendiul de la Club Colectiv. Dragnea: „Tineri au plecat să asculte muzică, iar acum nu mai sunt“

Incendiu la Club Colectiv. Liste cu răniţii tragediei din Capitală, internaţi la diverse spitale din Bucureşti

Incendiu în Club Colectiv. Ce s-a întâmplat, de fapt, în Colectiv, clubul în care zeci de tineri au ars de vii

Incendiu în club Colectiv. Tragedia din Capitală a ajuns şi în presa internaţională

Incendiu Club Colectiv. Este nevoie de sânge! Unde puteţi dona chiar acum

Incendiu club Bucureşti. Ambasadorul Marii Britanii se declară consternat de tragedia din Bucureşti

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite