Poate sau nu poate România să doboare drone rusești? Contradicții între Guvern și șeful Armatei, dar și între experți militari DEZBATERE
0România poate doborî drone rusești, susțin surse guvernamentale, chiar dacă șeful Statului Major al Armatei, generalul Vlad Gheorghiță, e explicat că e nevoie de schimbarea legii. Fostul cosilier prezidențial Iulian Fota arată, de asemenea, că avem legislație pentru a distruge dronele.
România poate, totuși, să doboare drone rusești. Aceasta a fost concluzia discuțiilor de luni din cadrul executivului, conform unor surse guvernamentale. În weekend, pentru prima dată de la începutul războiului, românii din Tulcea și Constanța au fost trimiși în beciuri și adăposturi civile, din cauza unor drone rusești care au pătruns pe teritoriul României. Armata a ridicat două avioane F 16 și a supravegheat dronele.
Însă armata nu ar fi distrus dronele, deoarece legislația nu-i permite acest lucru. Șeful Statului Major al Armatei, generalul Vlad Gheorghiță, a afirmat în februarie că „armata României nu poate să ducă operații de luptă pe timp de pace”, din cauza actualei legi.
Gheorghiță a susținut că trebuie dată o stare excepţională, stare de asediu sau stare de război pentru a putea face asta. „Armata României nu poate să opereze sistemele de armament în afara obiectivelor militare sau a terenurilor de instrucţie pe care le avem în momentul de faţă”, a declarat şeful Statului Major al Apărării la Europa Liberă.
Concluzia șefului Statului Major al Armatei a fost că trebuie schimbată legislația pentru ca dronele de atac să poată fi doborâte.
România poate să doboare drone rusești
Surse guvernamentale au afirmat însă că nu se pune problema ca România să nu fie apărată, indiferent de afirmațiile lui Vlad Gheorghiță, pentru că nu mai există noțiunea de „timp de pace”.
„Cum să nu intervenim? Intervenim de îndată. Vom acționa imediat dacă este o țintă pe teritoriul României. Oricum, Rusia nu își permite să atace România. Dar cum să lăsăm o dronă să lovească o fabrică și să nu reacționăm? Ce, ne jucăm?”, au precizat sursele citate pentru Libertatea.
Potrivit unor surse guvernamentale, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că, de fapt, armata poate interveni și în actualele condiții legislative: „Cum adică nu am legislație?”, s-ar fi întrebat premierul. „Voi acționa dacă e ținta pe teritoriul României. Cum să las drona să lovească o fabrică și eu să nu acționez?”, ar fi declarat acesta.
Iulian Fota: „Avem baza legală, ne trebuie voința politică”
La rândul lui, Iulian Fota, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate, cu o carieră în serviciul public de peste 25 de ani, a susținut, într-o postare pe Facebook că există baza legală pentru a doborî dronele rusești.
„După trei apeluri diplomatice ale României , prin care ceream Rusiei sa ne respecte suveranitatea și spațiul aerian național, Moscova ne răspunde printr-o drona care pătrunde 40 de km în adâncimea teritoriului românesc. O agresiune dar și un test, care ne lasă fără opțiuni. Dacă nu vom începe sa le doborâm dronele, vom arătăm ca suntem slabi, ceea ce ar fi dezonorant”, a susținut fostul consilier prezidențial.
Fota susține că ar trebui să doborâm dronele rusești. „Și cum nu ne putem permite sa fim slabi, no hai sa le doboram dronele. La fel ca Avram Iancu, odată ce am epuizat formula diplomatică, sa nu ezitam în folosirea forței militare. Avem baza legala, ne trebuie doar voința politică!”, a detaliat acesta.
Concluzia lui Fota: „Avem baza legala sa doboram un avion civil (cu oameni la bord) dacă el e încadrat ca amenințare, caz în care ministrul apărării poate da ordinul de tragere și nu putem da jos o amenințare mecanica, o tablă? Cu Rusia declarata de NATO drept amenințare? De ce o tot scăldam ?”