România nu se poate apăra de dronele ruseşti din lipsa legislaţiei. În halul acesta suntem!

0
Publicat:

Se tot discută de ce armata romană nu poate doborî dronele ruseşti, care se plimbă nestingherite zeci de km în spaţiul nostru aerian, de circa un an de zile. Răspunsul găsit de autorităţi: nu avem legislaţia necesară! Ca şi cum legislaţia aceasta ar trebui creată de zarzavagii din pieţe, nu de autoritățile statului care ne iau bani prin taxe şi impozite. De ce vă plătim domnilor guvernanţi?

FOTO X
FOTO X

Haosul total din legislația armatei. Ministrul Apărării doarme în post

Iată ce spune Marcel Ciolacu în şedinţa de guvern:

„Cum adică nu am legislație?”. „Voi acționa dacă e ținta pe teritoriul României. Cum să las dronă să lovească o fabrică și eu să nu acționez?”

Dar exact asta face armata noastră. Drona se plimbă pe teritoriul României şi nimeni, nici premierul Ciolacu nu ştie ce are de gând să facă. Va lovi sau nu o fabrică? Aşteptăm să se apropie de o fabrică şi apoi acţionăm? Mai avem timp s-o oprim?

Ce ţară responsabilă  este România dacă drone, rachete străine, se plimbă nestigherite în spaţiul nostru aerian şi noi aşteptăm să vedem dacă vor lovi, sau nu, o fabrică. Râd şi curcile de noi!

Mai spune premierul Ciolacu:

„Dronele au intrat în spațiul aerian a 3 state. Am ridicat avioanele. Nu s-a impus să intervenim. E o provocare, se poartă. Să vadă cum reacționăm. Dacă am face tot ce ne trece nouă prin minte, s-ar alege praful! Nu facem jocul Rusiei.”

Dar exact asta face. Jocul Rusiei, care vrea să afle cât de determinate sunt statele NATO să se apere, şi să sancţioneze Rusia pentru atacuri împotriva unor ţări NATO. Rusia a văzut cum reacţionăm. Acceptăm ca dronele sale să se plimbe nestingherite în spaţiul nostru şi,  probabil, nu avem echipamentele militare necesare pentru a doborî dronele.

Concluzia acestei atitudini ar fi că premierul şi şefii armatei aşteaptă pierderi de vieţi omeneşti şi atacuri directe asupra unor obiective militare înainte de a doborî dronele ruseşti. Ca să nu-i supărăm pe ruşi!

Ce spune legislaţia dedicată acestui domeniu

Generalul Virgil Bălăceanu spune că legea actuala prevede:  „România este în stare de pace, nu se folosește armamentul decât în situația în care obiectivele militare sunt atacate”.

Cu alte cuvinte laşi dronele şi rachetele să se plimbe în voie în spaţiul nostru aerian pentru că suntem în stare de pace. Aştepţi mai întâi să atace obiective militare şi apoi reacţionezi. Şi dacă atacă obiective civile şi omoară oameni? Nu se ştie ce permite legea în aces caz.

Generalul Bălăceanu: „Pentru a putea fi doborâte dronele, trei legi trebuie să fie amendate. Ele nu sunt amendate. Trebuie întrebată clasa politică de ce nu vrea să facă un asemenea lucru. Este greu să-mi explic”.

Până şi un general nu înţelege ce se întâmplă, când ţara este atacată de drone ruseşti. Noi, oamenii de rând, ce să mai înţelegem?

„Așa că avem două linii roșii, pentru drone, primele victime din rândul cetățenilor români sau o pagubă materială imensă. Din întâmplare, o dronă în derivă poate să lovească și un depozit de combustibil și un incendiu major se poate produce.

Însă pierderea de vieți umane ar determina, repet, adoptarea cu grad de urgență maxim a unor asemenea prevederi. Asta așteaptă probabil politicienii noștri”.

Este de neînţeles. Adică aştepţi victime umane ca să schimbi legislaţia. Este de noapte minţii! Dacă nu ar spune un general al armatei române n-aş crede că politicienii sunt dominaţi de un asemenea cinism.

„Deci inclusiv dronele care ar intra în spațiul aerian al României trebuie să fie lovite, inclusiv dronele în derivă trebuie să fie lovite, nu vorbesc de resturi”. 

Aceasta este opinia unui general al armatei României, nu şi a politicienilor.

Curios este că n-am aflat şi poziţia preşedintelui Iohannis, principal responsabil pentru funcţionarea armatei și a  domeniului siguranţei naţionale. Este pe sfârşit de mandat şi nu-l mai interesează soarte ţării? Sau ce să credem?

Ce spune Mircea Geoană

„Deși nu sunt informații care să indice un atac intenționat al Rusiei împotriva aliaților, aceste acte sunt iresponsabile și potențial periculoase. Ca răspuns la războiul provocat de Rusia, NATO și-a sporit semnificativ prezența pe Flancul său Estic, inclusiv în România prin măsuri de vigilență sporite. Am totală încredere în Armata României, în piloții noștri militari și în capabilitățile tehnice, inclusiv Radarul NATO care ne ajută să monitorizăm cu exactitate amenințările la adresa teritoriului național”.

Acelaşi lucru spune şi Geoană. Dacă dronele ruseşti, încărcate cu explozibil, se „plimbă” în spaţiul nostru aerian, nu sunt mari pericole. Trebuie să atace ceva, să omoare români, ca să devină în adevăr periculoase şi în situaţia de a fi doborâte. Dacă nu, fac şi ele o „excursie”  de plăcere la noi în ţară!

Românii care au primit mesaj RoAlert în miez de noapte, cu indicaţia de a merge în adăposturi dedicate cazurilor de atac aerian, adăposturi despre care nimeni nu ştie unde se află, trebuie să fie liniştiţi. NATO veghează şi protejează  viaţa lor, daca se duc in adăposturi!

Mai spune Geoană:

„Pentru a fi totul clar, în cazul unei situații de urgență, trebuie să știm cine are autoritatea să intervină, cum se lucrează cu NATO, cât de multe din forțele românești se implică și cum trec ele sub comanda NATO”.

Toate aceste detalii trebuiau de mult prevăzute în legislaţia noastră. Ele nu se regăsesc în Legea Apărării Naţionale, care se referă doar la aparate de zbor pilotate. Cele fără pilot ne pot face scrum, nu prevede legislaţia nimic despre aceste rachete şi drone.

Şi Nicolae Ciucă, general şi fost ministru al Apărării are o opinie:

ar trebui încheiat un protocol cu Ucraina astfel încât dronele care pătrund în spațiul aerian românesc să poată fi anihilate de sistemele noastre de apărare antiaeriană”

Adică ucrainienii trebuie să ne dea voie printr-un protocol să doborâm dronele care intră în spaţiul nostru aerian!

În concluzie

În materie de apărare a teritoriului naţional suntem „varză”. Nu avem legislaţia necesară, nu ştim când şi dacă trebuie doborâte aparate de zbor care intră în spaţiul nostru aerian, ba mai trebuie şi ucrainienii să ne dea voie să le doborâm. Cum spuneam, de noaptea minţii! Trebuie să moară oameni, pentru ca instituţiile să se apuce de treabă. Instituţii pe care le plătim să ne apere!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite