PMB anunţă că Federaţia Românilor de Pretutindeni nu mai vrea să organizeze mitingul din 10 august. Federaţia: Nu am primit autorizaţia scrisă. Vrem ceva legal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Capitalei a transmis marţi, printr-un comunicat de presă, că Federaţia Românilor de Pretutindeni a renunţat la organizarea mitingului din 10 august, ignorând faptul că protestul a fost autorizat. În replică, Federaţia Românilor de Pretutindeni a explicat că nu îşi poate asuma organizarea unui astfel de eveniment, neavând o „hârtie semnată de la primăria Capitalei”, ci doar o reacţie în presă.

Federaţia Românilor de Pretutindeni a fost înfiinţată în luna iunie 2018, iar lansarea a avut loc la Bruxelles. Preşedintele acestei federaţii, Emanuel Cioacă, este un fost vicepreşedinte al PSD Diaspora.

Primăria Municipiului Bucureşti a anunţat marţi că Federaţia Românilor de pretutindeni a cerut anularea autorizaţiei pentru mitingul diasporei din 10 august, în ciuda acordului primit de la Primăria Capitalei pentru acest eveniment. Totodată, instituţia sugerează că, în final, PMB va fi acuzată că nu a fost de acord cu manifestaţia. 

„Prin această scrisoare, Federaţia ignoră cu bună-ştiinţă faptul că protestul a fost autorizat, aşa cum s-a comunicat public, şi încearcă să inducă ideea că a primit doar o negaţie la solicitarea de a organiza aceasta manifestaţie. Primăria Capitalei a comunicat oficial că mitingul a fost autorizat imediat după întâlnirea primarului general cu toate instituţiile implicate în desfăşurarea adunărilor publice, în data de 23 iulie - Prefectura Capitalei, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Brigada de Poliţie Rutieră, Poliţia Locală, Jandarmeria, SRI, RATB, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi reprezentanţi ai Direcţiilor din Primăria Capitalei cu atribuţii în acest domeniu”, susţine municipalitatea.

În replică, Emanuel Cioacă, preşedintele Federaţiei Românilor de Pretutindeni, a explicat că organizaţia pe care o conduce nu îşi poate asuma organizarea unei manifestaţii bazându-se doar pe o autorizaţie acordată la televizor, fără a avea „o hârtie semnată şi ştampilată”. 

„Am cerut anularea autorizaţiei pentru că până pe data de 31 nu am primit nicio confirmare de la PMB. Pe data de 23 s-a aprobat acest miting la televizor. Noi nu am primit nicio informare oficială, nici măcar un mail, nicio înştiinţare. A existat un comunicat de presă, darn oi am sunat pentru a ne transmite u protocol şi nu l-am primit nici în ziua de astăzi. Mi-a răspuns un domn că nu a primit nicio directive de sus ca să îmi transmită acel document. Cum e o înştiinţare oficială dacă noi nu am primit ceva semnat, ştampilat? Anularea autorizaţiei nu presupune şi organizara mitingului. Oamenii să protesteze, noi doar am vrut să facem ceva legal. Nu am greşit cu nimic. Voi fi şi eu în Piaţa Victoriei vineri, pentru că mi-am luat deja bilet”,”, a precizat Cioacă marţi seara.

Reprezentanţii PMB atrag atenţia că mitingul a fost aprobat, găsind şi soluţia pentru siguranţa participanţilor, având în vedere că organizatorul a spus că vor fi 1 milion de oameni în Piaţa Victoriei, prin extinderea spaţiului destinat protestului. Primăria Capitalei a adăugat şi că organizatorul protestului, respectiv preşedintele Federaţia Românilor de Pretutindeni, a fost invitat la o întâlnire cu reprezentanţii instituţiilor responsabile cu ordinea publică şi siguranţa cetăţenilor, însă acesta a transmis că nu poate ajunge la şedinţă din cauza faptului că nu se află în ţară, iar timpul ar fi fost prea scurt.

„Organizatorul a transmis, la acea dată, că nu poate lua parte la această şedinţă de lucru din cauza imposibilităţii de a reveni în ţară. Decizia Comisiei a fost de a autoriza mitingul, cu condiţia ca zona anunţată iniţial să fie extinsă şi cu arterele adiacente. După întrunire, când i s-au comunicat rezultatele întrevederii, organizatorul a anunţat telefonic că va veni în data de 10 august sa ridice protocolul aprobat. Reamintim faptul că, potrivit Legii 60/1991, organizatorul unei adunări publice are obligaţia să ia legătura, cu câteva zile înaintea evenimentului, cu Poliţia Capitalei, Brigada Rutieră, Poliţia Locală a Municipiului, Jandarmeria, IGSU, Serviciul de Ambulanţă, pentru a stabili concret, împreună cu autorităţile, detaliile tehnice legate de organizarea mitingului, în deplină siguranţă pentru participanţi, cât şi pentru bucureştenii care se vor afla în acel perimetru sau în zonele adiacente, ceea ce nu s-a întâmplat până în momentul de faţă”, a transmis PMB.

CITEŞTE ŞI:

FOTO Coloană de maşini cu români din Diaspora care vin la protestul din 10 august, la graniţa franco-britanică

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite