Pintea, în lacrimi şi cătuşe, retrimisă de medici în Arest. Victor Costache: „Este regretabil să încătuşăm un om bolnav”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul interimar al Sănătăţii, Victor Costache, nu este de acord cu modul în care s-a intervenit în cazul Sorinei Pintea, atunci când aceasta a solicitat îngrijiri medicale, el afirmând că nu poţi încătuşa persoane bolnave, care nu prezintă risc. Update: Ministrul de Interne a anunţat că a dispus un control privind modul de acţionare al poliţiştilor.

UPDATE Miniştrul de Interne, Marcel Vela, a declarat miercuri că a dispus un control privind modul în care au acţionat poliţiştii în cazul transportării Sorinei Pintea din arest la spital, precum şi privind eliberarea documentelor medicale.

"Pentru a clarifica ceea ce s-a întâmplat aseară, am dispus şefului Poliţiei Române să facă o verificare pentru modul de acţiune a poliţiştilor în acest caz”, a anunţat Marcel Vela.

El a spus că a cerut Direcţiei medicale din MAI să facă un control legat de tot ceea ce ţine de avizele medicale date în acest caz - dacă au fost coordonate corect şi legal. "În funcţie de raportul şefului Poliţiei şi al Direcţiei medicale, se vor lua măsurile necesare", a adăugat el.

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache a fost întrebat, miercuri, la Parlament, despre faptul că Sorina Pintea a fost dusă marţi la spital în cătuşe, cu o maşină a Poliţiei şi nu cu o ambulanţă.

„Ştiu că doamna Pintea are o afecţiune autoimună şi trebuie să avem grijă cu toţi pacienţii din România, mai ales în acest context când sunt fragilizaţi. (…) Este regretabil să încătuşăm un om bolnav. Este regretabil”, a spus Costache.

El a afirmat că va discuta despre acest aspect cu ministrul de Interne. „Am să discut cu ministrul de Interne, vă promit. Nu putem încătuşa persoane bolnave care nu prezintă risc. Poate ar trebui adaptate procedurile”, a arătat ministrul interimar al Sănătăţii.

Sorina Pintea, în lacrimi şi cătuşe, retrimisă de medici în Arest

Fostul ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, aflată în arest preventiv pentru 30 de zile, a ajuns, marţi seară, pentru a doua oară în faţa medicilor, după ce a reclamat că se simte rău şi că vrea să fie internată într-un spital de stat. Adusă seara la Policlinica Ministerului Afacerilor Interne – Dr. Nicolae Kretulescu, Sorina Pintea s-a mişcat cu greu printre jurnalişti şi aproape că a izbucnit în plâns. Cu o haină peste mâini, pentru a-i acoperi cătuşele, fostul ministru s-a ferit constant de camerele de luat vederi şi nu a oferit nicio declaraţie. După circa o oră şi jumătate petrecute în cabinetul medical, fostul ministru a fost trimis înapoi în Arestul Central, pentru că nici doctorii de la clinica MAI nu au considerat necesară internarea acesteia.

Sorina Pintea fusese consultată şi luni de medicul ei curant de la spitalul Sf. Maria din Capitală după ce s-a plâns de febră şi dureri musculare. Şi atunci i-a fost prescris un tratament, medicii considerând că starea de sănătate a fostului ministru nu este gravă, încât să necesite internarea. 

În noiembrie anul trecut, Sorina Pintea a anunţat că a fost diagnosticată cu o boală autoimună gravă, dermatomiozită. „În data de 5 noiembrie 2019, am primit un diagnostic de boală gravă autoimună, urmând imediat tratamentul specific, printre care şi cel cu imunoglobuline. Dermatomiozită! Din fericire diagnosticată in primele 4 luni, fără afectare musculară, din fericire”, spunea atunci fostul ministru.

Ce este dermatomiozita şi cum se tratează 

Dermatomiozita este o boală rară, caracterizată de slăbiciune musculară şi miopatie inflamatorie, adică inflamarea muşchilor, care determină apariţia unor iritaţii la suprafaţa pielii, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Cele mai frecvente simptome ale dermatomiozitei sunt modificările la nivelul pielii, care constau în iritaţii localizate în jurul pleopelor, coatelor, genunchilor, pieptului sau spatelui, însoţite de mâncărime. De asemenea, boala se manifestă prin slăbiciune musculară. 

Deşi nu sunt disponibile tratamente care să vindece definitiv dermatomiozita, anumite terapii pot ajuta la ameliorarea simptomelor şi la prevenirea complicaţiilor acestei afecţiuni. Aceste terapii constau în medicamente (prednison, azatioprină, metrotrexat, rituximab, hidroxiclorochina), folosirea de creme şi loţiuni de protecţie solară, fizioterapie, logoterapie.

După gratii pentru mită

Sâmbătă seară Tribunalul Bucureşti a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a fostului ministru al Sănătăţii, acuzat că a luat de mită sumele de 10.000 de euro şi 120.000 lei, bani ce reprezintă un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziţie publică ce viza amenajarea unui bloc operator de chirurgie cardio-vasculară. Decizia instanţei nu este definitivă, Curtea de Apel Bucureşti urmând a se pronunţa vineri dacă menţine măsura arestului preventiv. Pintea este acuzată de săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată, infracţiune pentru care riscă o pedeapsă de până la zece ani de închisoare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite