Gabriela Firea cere CSAT pentru poluarea din Capitală: „Am aşteptat destul. Îmi pasă de cetăţenii Capitalei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Firea FOTO Facebook
Gabriela Firea FOTO Facebook

Gabriela Firea, primarul Capitalie, a cerut dezbaterea problemei poluării Bucureştiului din seara de duminică spre luni, în Consiliul Superior al Apărarea al Ţării (CSAT). Primarul susţine că instituţiile cu atribuţii în eliminarea fenomenului, în speţă Ministerul Mediului, nu şi-a făcut datoria şi a anunţat o listă cu „suspecţi” pentru poluarea din acea noapte.

„Am transmis deja o adresă către preşedintele României şi către CSAT în care am descris în termeni tehnici şi administrativi ceea ce s-a întâmplat în Bucureşti în 1 şi 2 martie şi am transmis solicitarea de a se analiza situaţia în cadrul unei şedinţe a CSAT. Populaţia trebuie să fie protejată şi nu ajută la nimic dacă responsabilii şi decidenţii de la Guvern aruncă responsabilitatea dintr-o parte în acealaltă. 

Sunt convinsă că preşedintele se va implica, cu prerogativele constituţionale pe care le are, şi cu siguranţă vom afla care este poluatorul. 

De asemenea, am transmis o scrisoare cu solicitarea şi rugămintea către preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Cioalcu, de a se analiza ceea ce s-a întâmplat în Municipiul Bucureşti în noaptea de duminică spre luni, şi la Comisia de protecţia mediului din Parlament sau dacă este necesar, să se constituie o comisie specială de anchetă din care să facă parte atât parlamentari de la Comisia de mediu, cât şi parlamentarii de la Comisia de sănătate şi drepturile omului”, a declarat Gabriela Firea. 

Primarul Capitalei a criticat şi faptul că autorităţile nu ştiu încă care a fost sursa poluării de acum trei zile şi a venit chiar cu o listă de „suspecţi”. 

„Nu ştim acum, la trei zile distanţă, cine a poluat. Cred că primul lucru pe care ministerul Mediului trebuia să-l facă era să ridice probe şi să identifice sursa poluării. Din informaţiile noastre acest lucru nu s-a întâmplat. Solicit astfel ministerului să ridice filtrele de la staţiile de aer să le ducă la laborator să le analizeze şi să ne spună ce fel de pulberi au fost în aer. Doar aşa putem afla poluatorul. Noi la primăria Capitalei avem o listă de suspecţi: în primul rând vorbim de CET-urile vechi, Grozăveşti şi Progresul, unde există posibilitatea să se fi ars mai multă păcurăşi să nu fi avut filtrele curăţate, cei 118 agenţi economici instituţii care deţin de la Agenţia de mediu autorizaţii pentru instalaţii autorizate de ardere şi nu în ultimul rând de gropile de deşeuri. Chiar dacă groapa de la Glina este teoretic închisă, avem informaţii că în acea seară au existat arderi necontrolate”, a precizat Firea. 

Reţeaua naţională şi reţele independente de monitorizare a calităţii aerului au înregistrat depăşiri record ale poluării în capitală în noaptea de 1 spre 2 martie. 

Datele arată depăşiri cu 900% - 1.000% ale nivelului maxim admis de PM 2,5 (un praf foarte fin amestecat cu diverse substanţe). Pentru PM10 (particule mari de praf), s-au înregistrat depăşiri de aproape 800%.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite