Pe mâna cui vrea să dea Primăria Capitalei contractul pentru linia II a staţiei de epurare de la Glina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Staţia de epurare Glina procesează 85% din cantitatea de
apă reziduală provenită din canalizările Capitalei FOTO: Adevărul
Staţia de epurare Glina procesează 85% din cantitatea de apă reziduală provenită din canalizările Capitalei FOTO: Adevărul

La Primăria Capitalei se fac, zilele acestea, jocurile pentru atribuirea contractului pentru construcţia celei de-a doua linii a staţiei de epurare a apelor uzate de la Glina. Potrivit surselor din primărie, favoriţi sunt grecii de la Aktor, companie de construcţii care a făcut şi prima linie a staţiei,  în asociere cu o altă firmă elenă, Athena.

Primăria Capitalei a lansat, la 19 ianuarie, un anunţ de participare la licitaţia pentru construirea liniei II a Staţiei de epurare Glina. Proiectul are ca obiective principale extinderea staţiei la un debit de 12 metri cubi/secundă epurare completă, dar şi construirea unui incinerator pentru arderea nămolului rezultat în urma procesului tehnologic (aproximativ 400 t/zi). Miza acestui contract este foarte importantă.

Pentru realizarea proiectului, municipalitatea este dispusă să plătească aproape 190 de milioane de euro cu TVA. Finanţarea va fi asigurată din Fondul european de coeziune (67,83%), bugetul de stat (8,34%) şi bugetul local al Capitalei (0,77%). Proiectul de extindere se va desfăşura pe o perioadă de 40 de luni de la semnarea contractului.

Licitaţie restrânsă cu cinci firme

Surse din cadrul municipalităţii ne-au precizat că societatea Aktor este favorită în lupta pentru adjudecarea contractului. Premisele sunt favorabile companiei controlate de grecul Dimitrios Koutras. Din motive legate de capacitatea tehnică a candidaţilor de a realiza proiectul de la Glina, Primăria Capitalei va organiza o licitaţie în grup restrâns, la care vor participa doar cinci firme. Licitaţia restrânsă presupune două etape: selectarea candidaţilor şi evaluarea ofertelor depuse de cei acceptaţi.

Asul din mâneca Aktor ar putea fi consultantul Dan Stratan (50 de ani). Abonat, la rândul său, la contracte cu municipalitatea, Stratan i-a consiliat cu succes pe mulţi dintre „băieţii deştepţi ai asfaltului”.
Printre clienţii firmei sale, Romcapital Invest, specializată în managamentul holdingurilor, figurează Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR). În acelaşi timp, firma controlată de Dan Stratan a acordat consultanţă şi principalelor companii care au câştigat la CNADNR licitaţiile pentru autostrăzi - Aktor, Vinci, Astaldi, Colas, Strabag sau Apolodor.

Inaugurare cu scandal

Staţia Glina, inaugurată la finalul anului 2011, este cel mai mare proiect de mediu realizat în România în ultimii 20 de ani şi curăţă, în acest moment, 85% din cantitatea de apă reziduală provenită din canalizările Capitalei, adică 10 metri cubi pe secundă.

Prima parte a proiectului privind staţia de epurare de la Glina a fost realizat tot de grecii de la Aktor, în asociere cu o altă companie elenă – Athena. Proiectul a avut parte de scandal chiar înainte de a fi inaugurat. Deşi s-au cheltuit nu mai puţin de 108 milioane de euro, finalizarea lucrărilor a fost întârziată aproape un an şi jumătate, grecii oferind pentru întârzieri doar scuze. Mai grav este însă faptul că proiectul nu a prevăzut, iniţial, o soluţie pentru anihilarea nămolului rezultat în urma epurării. Staţia produce zilnic sute de tone de nămol scos din apă, reziduu ce nu poate fi, conform legislaţiei de mediu, nici transportat, nici depozitat dacă nu e uscat sau cel puţin deshidratat. De aceea, comisarul Gărzii de Mediu din acea perioadă, Silvian Ionescu, ameninţase că va închide staţia imediat după inaugurare, până când primăria va găsi o soluţie de gestionare a nămolului. Aceste probleme de mediu urmează să fie rezolvate abia acum, în faza a doua a proiectului, cu alţi bani de la buget, prin construirea incineratorului pentru arderea nămolului extrem de toxic rezultat în urma procesului de epurare.

Contracte cu CNADNR

Compania Aktor este binecunoscută în România. Sub consilierea lui Dan Stratan, grecii a câştigat mai multe contracte cu CNADNR şi CFR. În 2010, compania elenă s-a aflat în centrul unui scandal. Consorţiul format din Aktor şi Vinci (Franţa) a reziliat contractul cu CNADNR pentru construcţia tronsonului Comarnic-Braşov al Autostrăzii Bucureşti-Braşov. Deşi valoarea proiectului era foarte mare - 1,5 miliarde de euro pentru 55 de kilometri construiţi, consorţiul a renunţat la contract, cu numai patru zile înainte de a intra în perioada de achitare a obligaţiilor contractuale.

Cel mai mult a avut de suferit statul, care cheltuise deja resurse consistente şi pierduse timp preţios. Grupul elen Ellaktor, din care face parte compania Aktor, a anunţat că a anulat contractul de construcţie a autostrăzii pentru că statul român nu ar fi acceptat anumite clauze, situaţie care a făcut imposibilă asigurarea finanţării. Acum, Aktor, dar şi Vinci, s-au înscris din nou la licitaţia pentru construcţia tronsonului de autostradă Comarnic-Braşov.

Cine este Dan Stratan

Supranumit „omul din umbră al lui Sorin Ovidiu Vîntu”, ieşeanul Dan Iulian Stratan, care consiliază compania Aktor, este de profesie medic. Extrem de discret, Stratan este unul dintre băieţii deştepţi care au ştiut să facă bani în tăcere. El a strâns o avere impresionată, statul fiind cel mai generos „pacient“.

În 1996, Dan Stratan a fost remarcat de Sorin Ovidiu Vîntu. Întâlnirea cu „părintele FNI” a fost de bun augur pentru ieşean, care a făcut direct saltul de la comerţul cu băuturi şi ţigări, în Consiliul de Administraţie al Grupului Gelsor SA.
Numele său mai este legat şi de privatizarea Petrom, din postura de reprezentant al lui Sorin Ovidiu Vîntu, dar şi de achiziţionarea companiei Petrom service de către offshore-ul cipriot Elbahold LTD,  ca reprezentant al acestei firme în România.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite