Parchetul General a clasat dosarul de plagiat al premierului Ciucă: A intervenit prescripţia răspunderii penale
0Parchetul General a clasat dosarul de plagiat în cazul premierului Nicolae Ciucă în data de 15 martie, întrucât „ a intervenit prescripția răspunderii penale”, potrivit unei precizări a instituției pentru Adevărul.
„Dosarul penal a fost soluționat prin ordonanță de clasare la data de 15 martie 2023, după cum urmează:
Clasarea cauzei cu privire la infracţiunea prevăzută de art.197 alin. l din Legea nr.8/1996 republicată (“fapta persoanei care își însușește, fără drept, în întregime sau în parte, opera unui alt autor și o prezintă ca o creație intelectuală proprie”), întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale (art.16 alin.l lit. f Cod de procedură penală);
Clasarea cauzei cu privire la infracţiunea de uz de fals în formă continuată, prevăzută de art.323 Cod penal, cu aplicarea art.35 alin.l Cod penal, întrucât fapta nu există (art.16 alin.l lit.a Cod de procedură penală)”, a precizat Parchetul General, la solicitarea Adevărul.
Potrivit News, concluzia jurnaliștilor de la PressOne, este că decizia Parchetului General deschide posibilitatea ca teza de doctorat a lui Nicolae Ciucă să fie analizată de către Comisia de Etică a Universităţii Naţionale de Apărare ”Carol I” (UNAP), aşa cum chiar premierul a cerut public în ziua în care a fost publicat materialul conţinând acuzaţiile de plagiat.
Teza de doctorat a lui Nicolae Ciucă ar conţine plagiat în cel puţin 42 din cele 147 de pagini, iar o parte din textul plagiat ar proveni din alte două teze de doctorat, una dintre ele coordonată de îndrumătorul premierului, anunţă PressOne.
Nicolae Ciucă a devenit doctor în Ştiinţe militare în anul 2003, cu lucrarea "Dimensiunea angajării armatei României în operaţiuni întrunite multinaţionale", susţinută la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”. Lucrarea are 309 pagini, dintre care 162 cu anexe.
PressOne menţionează că unele porţiuni plagiate ar proveni din surse tipărite care nu pot fi detectate cu un soft anti-plagiat. Sursa citată menţionează că în urma analizei au fost depistate patru tehnici clasice de mascare a plagiatului, în afara de copierea efectivă în unele locuri, respectiv reformularea începutului de paragraf, eliminarea unor cuvinte neesenţiale, aşezarea ideilor cu liniuţă de la capăt şi topica inversată