Ospătarul lui Ceauşescu, îmbogăţit post-mortem

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ospătarul lui Ceauşescu, îmbogăţit post-mortem
Ospătarul lui Ceauşescu, îmbogăţit post-mortem

Cornel Urcan (67 de ani), cel care îl servea pe Nicolae Ceauşescu la dineurile oficiale, a câştigat 500.000 de dolari, la cinci zile după ce a murit. Fiul fostului ospătar se ocupă de recuperarea banilor câştigaţi de tatăl său în urma procesului cu actualul proprietar al Hotelului Continental din Timişoara.

Cornel Urcan, fost director al celui mai mare hotel comunist din Timişoara, a decedat la Spitalul Municipal Timişoara, la 18 septembrie 2009, în urma unei afecţiuni intestinale.

Bărbatul a murit în sărăcie, deşi aştepta o sentinţă judecătorească definitivă şi irevocabilă care valorează jumătate de milion de dolari. Suma trebuie recuperată de la Zaharia Constantin, actualul proprietar al Hotelului Continental, acolo unde Urcan a lucrat 30 de ani.

„Banii au fost câştigaţi în instanţă. Zaharia trebuia să-i dea tatălui meu jumătate de milion de dolari pentru acţiunile hotelului. Noi am început procedura de executare silită”, a spus Tinel Urcan, fiul ospătarului lui Ceauşescu.

Trei rate şi o plângere penală

În 1999, Cornel Urcan avea plătite 27 de rate pentru Hotelul Continental. El fost aruncat după gratii în anul 2001, când mai avea de achitat doar trei rate pentru a intra în posesia hotelului. Familia sa spune că partenerii de afaceri au vrut să-l împiedice să-şi îndeplinească visul de o viaţă. „A luat împrumut de la ei să cumpere hotelul, care era viaţa lui. Acolo a lucrat timp de 30 de ani, câte 16-17 ore pe zi. Iar ei i-au făcut o plângere penală, cum că a furat bani din contabilitate. Ei au rămas cu hotelul, iar tatăl meu a fost ucis de procese”, a mai spus Tinel Urcan.

Urcan a stat un an şi jumătate în arest preventiv. Acolo s-a îmbolnăvit de tuberculoză, iar o perioadă a fost internat la Spitalul Penitenciarului Jilava. Procesul său a durat opt ani, iar Urcan a fost achitat de toate instanţele care l-au judecat. „Toate cele şase expertize contabile făcute la dosar arată că el nu s-a atins de bani“, a spus avocatul său, Mihaela Bodârlău, care susţine că au existat interese uriaşe ca hotelul să nu ajungă pe mâna lui Urcan.

După puşcărie, dosare furate

Urcan a câştigat procesele la Tribunalul Timiş şi la Curtea de Apel Timişoara, dar la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pierdut dosarul său de urmărire penală. „O grefieră a fost prinsă că a furat mai multe dosare de urmărire penală, printre care şi pe cel al lui Urcan. Femeia a recunoscut că primise bani, de la nişte indivizi, pentru a face acest lucru”, a mai spus avocatul Mihaela Bodârlău.

Dosarul a fost retrimis la Curtea de Apel Timişoara, unde Urcan a câştigat din nou. Miercuri, la cinci zile după moartea sa, Urcan a câştigat procesul definitiv şi irevocabil la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
 
Chelner de la 14 ani

Cornel Urcan a muncit de la 14 ani, ca ospătar, iar la Hotelul Continental, aflat în centrul oraşului, a lucrat încă de la începutul anilor `70. A fost şef de sală, director de restaurant şi apoi şeful întregului complex al Hotelului Continental, unde avea în subordine 200 de angajaţi. „Putea să ducă farfuriile pentru 24 de persoane pe o singură mână, plus buchetul de pahare aferent”, a povestit Tinel Urcan. După ce a ieşit din închisoare a fost uitat de majoritatea cunoscuţilor. „Nu avea nici bani de medicamente. Era dezgustat de procesul care l-a băgat în pământ”, şi-a mai amintit acesta.

Urcan nu a avut un apartament înainte de 1989, pentru că el trăia şi respira pentru hotel. „Îmi spunea că toată viaţa a vrut să mulţumească pe toată lumea. Pentru el nu exista cuvântul nu”, a spus Gabriela Urcan, nora ospătarului lui Ceauşescu. 

A servit opt preşedinţi

Urcan era singurul ospătar convocat să îl servească pe dictatorul Nicolae Ceauşescu şi pe soţia sa, Elena, la dineurile oficiale când preşedintele comunist avea invitaţi de rang înalt. A servit opt preşedinţi şi 14 premieri, începând cu anii ‘80, la Cotroceni, Casa Poporului, la vilele lui Ceauşescu de la mare, la munte sau în vizitele din ţară.

„Nu mi-e ruşine că este ospătarul lui Ceauşescu. Înseamnă că a fost cel mai bun din ţară. Îl chemau oriunde în ţară. L-a servit pe Tito sau pe Erik Honeker. Era un profesionist. A făcut primul dineu al Regelui Mihai din România, la Hotel Continental, în 1990”, a mai spus fiul său, Tinel.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite