Oana Schmidt Hăineală: Nu este o opţiune demisia, nu există niciun motiv pentru a ceda la astfel de presiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorul Oana Schmidt Hăineală susţine că demisia sa nu este o opţiune FOTO Adevărul
Procurorul Oana Schmidt Hăineală susţine că demisia sa nu este o opţiune FOTO Adevărul

Procurorul Oana Schmidt Hăineală, desemnată preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat, luni, că nu este o opţiune demisia sa din funcţie, aşa cum a cerut majoritatea membrilor Secţiei de judecători a CSM, neexistând niciun motiv pentru a ceda unor astfel de presiuni.

UPDATE 18.26: Procurorul Oana Schmidt Hăineală, ales preşedinte al CSM, a declarat luni că voturile pentru candidatura sa şi cea a judecătorului Mircea Aron au fost centralizate şi nu există îndoială asupra legalităţii procesului, iar insinuarea că ar lipsi un vot este absurdă, ea exclamând: "Deja deraiem!".

Întrebată în legătură cu numărul de voturi pe care l-a obţinut judecătorul Mircea Aron, având în vedere că membri ai Secţiei de judecători susţin că acesta a avut nouă voturi din totalul de 18, inclusiv pe cel al preşedintei instanţei supreme, astfel că ea nu ar fi avut cum să obţină cele zece voturi care i-au adus alegerea la şefia CSM, Oana Schmidt Hăineală a spus: "Este absurd, eram toţi membri prezenţi. Haideţi să nu... deja deraiem".

"Voturile s-au centralizat de către aparatul tehnic în prezenţa tuturor membrilor Consiliului, s-au numărat în prezenţa tuturor membrilor Consiliului, există înregistrările video, audio, există procesele-verbale, există centralizatorul votului, există buletinele de vot sigilate în prezenţa martorilor, nu există absolut niciun fel de îndoială asupra legalităţii procesului electoral, asupra numărului de voturi exprimate, asupra finalităţii legale a întregii proceduri şi este extrem de gravă orice fel de astfel de afirmaţie cu atât mai mult cu cât vine din partea unor magistraţi", a afirmat Hăineală.


"Nu există absolut niciun motiv pentru care eu să-mi dau demisia. Nu intenţionez să-mi dau demisia. Fac un apel către colegii membri Secţiei de judecători să conştientizeze care este rolul lor în Consiliu şi rolul fiecărui membru al Consiliului şi anume acela de a lua decizii pentru sistemul judiciar, este acela de a participa la şedinţele de plen şi secţie şi de a rezolva problemele curente ale justiţiei", a declarat presei Hăineală.

Având în vedere faptul că şapte judecători - din opt cât are Secţia pentru Judecători a CSM, practic o întreagă secţie - s-au exprimat împotriva procedurii prin care a fost desemnată şef al forului, Oana Schmidt Hăineală a declarat: "Există o secţie, dar deciziile se iau în plen şi în secţii. Repet, eu consider că obligaţia membrilor CSM este de a participa, este motivul pentru care noi ne primim salariile, ca să participăm la şedinţele de plen şi secţii şi să luăm decizii în interesul sistemului judiciar. Repet, apelul meu către colegii judecători din cadrul secţiei de judecător este de a conştientiza responsabilităţile care decurg din statutul de membru al Consiliului şi pe care tocmai l-am enumerat".

Potrivit procurorului Hăineală, mandatul său la conducerea CSM este unul legal, democratic exprimat în plenul Consiliului, "neexistând niciun motiv pentru a ceda la astfel de presiuni".

Întrebat dacă este nelegală desemnarea unui procuror în fruntea CSM, ce prevedere ar contrazice această posibilitate, Hăineală a spus că nu ştie şi ar fi curioasă să cunoască ce lege contrazice legalitatea asigurării preşedinţiei Consiliului de către un procuror. "Constituţia şi legea Consiliului, Legea 317, prevăd, permit posibilitatea ca un procuror să fie preşedinte al Consiliului. Repet, mandatul a fost obţinut în baza unui vot legal exprimat", a subliniat Hăineală.

Întrebată despre faptul că s-au centralizat voturile a peste 570 de judecători, care până vineri s-au pronunţat pentru revocarea judecătorului Cristi Danileţ din funcţia de membru al CSM, Hăineală a spus doar că "nu am primit încă aşa ceva".

"Legea prevede că în momentul în care adunarea generală, care a iniţiat procedura de revocare, finalizează procesul de centralizare ne înştiinţează în mod oficial cu privire la rezultatele finale", a explicat Hăineală.

Până luni, 60 de judecătorii s-au pronunţat pentru revocarea lui Danileţ din funcţia de membru al CSM, potrivit unor surse din magistratură.

Potrivit Legii 317/2004, articolul 52, alineatul (4), membrii aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii sunt revocaţi şi la cererea majorităţii adunărilor generale de la nivelul instanţelor sau parchetelor pe care le reprezintă, în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare a atribuţiilor încredinţate prin alegerea ca membru al Consiliului. În cadrul adunărilor generale, decizia se ia cu votul a două treimi din numărul judecătorilor sau procurorilor.

Procedura de revocare poate fi declanşată de orice adunare generală de la nivelul instanţelor sau parchetelor pe care le reprezintă membrul Consiliului Superior al Magistraturii a cărui revocare se cere, precum şi de organizaţiile profesionale ale judecătorilor şi procurorilor.

Alineatul (8) spune: "Centralizarea rezultatelor votului se realizează de adunarea generală care a iniţiat procedura sau de prima adunare generală sesizată de organizaţiile profesionale ale judecătorilor şi procurorilor", iar alineatul (9) prevede că "în termen de 15 zile de la înregistrarea sesizării semnate şi motivate de reprezentanţii adunărilor generale prevăzute la alin. (4), Plenul Consiliului Superior al Magistraturii dispune revocarea din funcţie a membrului ales".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite