O zi tragică din istoria României. Cum a fost posibilă explozia de la Mihăilești VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În zorii zilei de 24 mai 2004, un camion cu 20 de tone de azotat de amoniu, care se răsturnase într-un şanţ, a explodat în timp ce în jurul său mişunau mai mulţi pompieri şi numeroşi civili.

Explozia de la Mihăilești a omorât 18 oameni
Explozia de la Mihăilești a omorât 18 oameni

Pe 24 mai 2004, într-o dimineaţă ploioasă de luni, la ISU Buzău a sunat alarma în jurul orei 5. Era anunţat incendiul unui tir încărcat cu îngrăşăminte pe Drumul European E85 la intrare în localitatea Mihăileşti. 

Camionul care transporta 20 de tone de azotat de amoniu a explodat iar evenimentul s-a soldat cu 18 morţi, şapte pompieri, trei localnici şi doi jurnalişti ai postului Antena 1, dar și şi 13 răniţi grav.

Explozia de la Mihăilești a omorât 18 oameni Foto Mediafax
Explozia de la Mihăilești a omorât 18 oameni Foto Mediafax

Sorin Teşcan este unul dintre cei cinci militari în termen de la pompieri care au scăpat cu viaţă își amintește despre acea zi tragică din istoria României.

„Era o zi mohorâtă, ploioasă, parcă de doliu. Aflasem că e un camion răsturnat. Am plecat cu sirene, alarme iar la Mihăileşti am găsit un nor de fum gălbui şi autotrenul răsturnat pe stânga. A coborât radiotelefonistul cu comandantul gărzii de intervenţie ca să facă cercetarea şi să transmită la bază”, spune Sorin Teşcan. 

Explozia de la Mihăilești a omorât 18 oameni Foto Mediafax
Explozia de la Mihăilești a omorât 18 oameni Foto Mediafax

Autocisterna se afla la peste 100 de metri distanţă de TIR-ul răsturnat iar Teşcan a coborât să asigure dispozitivul de stingere. Un coleg a venit şi i-a cerut încă o rolă de furtun şi a urcat din nou în camion. 

Încărcătura a explodat la ora 5.50, la câteva minute de la sosirea maşinilor de pompieri. 

„I-am aruncat rola şi exact atunci a fost explozia. Pe moment chiar nu ştiam ce e. Nu se vedea nimic din cauza prafului. Am coborât din autospecială şi nu se vedea nimic la jumătate de metru. Apoi am auzit cum cad bucăţi din aer, după care m-am băgat sub cabina autospecialei ca să mă adăpostesc”, își amintește  Sorin. 

Alt supravieţuitor, Marian Simi Ilie, pe atunci militar în termen, şi-a pierdut un picior în urma exploziei din 2004. "Dumnezeu a vrut să trăiesc, a fost un moment de cumpănă al vieţii mele, care m-a marcat pentru că mi-am văzut colegii murind în jurul meu", a declarat sergentul major Marian Simi Ilie.

Alături de cei şapte pompieri, la Mihăileşti şi-au pierdut viaţa, în urmă cu 19 ani şi jurnaliştii Elena Popescu şi Ionuţ Barbu, corespondenţi Antena 1, care au ajuns primii la locul în care tirul era răsturnat pe o parte, pe marginea carosabilului. 

Foto Mediafax
Foto Mediafax

Elena Popescu avea 26 de ani, era redactor-şef la ATN Trust Press Buzău şi, de două luni, era corespondent al Antenei 1. Iubea călătoriile şi îi plăcea să citească. Operatorul ei, Ionuţ Barbu, avea 24 de ani şi era absolvent de Politehnică. 

A apucat să înregistreze imagini până la ultima secundă înainte deflagraţiei, cadre în care se disting două focare de incendiu, camionul răsturnat, azotatul scurs pe pământ.

 Înregistrările şi camera video au fost recuperate ulterior de reporterii Antena 1, nu de procurori, de la localnicii din Mihăileşti. Oamenii le găsiseră pe câmp.

După un proces care a durat 4 ani, instanţele din România au condamnat la 4 ani închisoare cu executare şi plata unor daune către familiile victimelor pe directorul de atunci al Combinatului Chimic Doljchim şi pe cei doi administratori ai firmelor care se ocupau de transportul îngrăşământului.  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite