O româncă angajată în Emiratele Arabe Unite, dată afară cu două luni înainte să se întoarcă din concediul maternal - Cum și-a făcut dreptate

0
Publicat:

O româncă, directoare de resurse umane de la The British Council, al cărei loc de muncă din Dubai a fost „eliminat" în timp ce se afla în concediu de maternitate, a câștigat dreptul ca un tribunal britanic de muncă să judece cazul ei de discriminare, conform site-ului stiridiaspora.ro.

Ana-Maria Beldica a obținut dreptul de a se judeca pentru concedierea sa
Ana-Maria Beldica a obținut dreptul de a se judeca pentru concedierea sa

Ana-Maria Beldica lucra ca manager de echipă pentru resurse umane și egalitate în Emiratele Arabe Unite pentru The British Council, finanțat de contribuabilii britanici, când i s-a spus că postul ei va fi desființat cu puțin timp înainte de a se întoarce din concediul de maternitate.

Aceasta a aflat că postul ei nu mai există cu mai puțin de două luni înainte de a se întoarce din concediul de maternitate.

Ana-Maria Beldica a încercat să își dea în judecată angajatorul din Emiratele Arabe Unite, dar i s-a spus că organizația caritabilă poate solicita imunitate diplomatică ca urmare a legăturilor sale cu guvernul britanic. British Council a opus rezistență solicitărilor de sesizare a unui tribunal britanic, susținând că nu avea dreptul să facă acest lucru deoarece nu a lucrat pentru ei în Marea Britanie.

Ana Maria a obținut acum dreptul de a intenta un proces la un tribunal național britnic pentru ocuparea forței de muncă, după ce un judecător a constatat că British Council a încercat „să se plaseze efectiv în afara domeniului de aplicare a legii".

Românca a depus mai multe plângeri cu privire la concedierea sa

Românca a fost angajată de British Council din primăvara anului 2016 și până la 31 decembrie 2020. La 8 august 2020, ea a început concediul de maternitate, care urma să dureze până la 14 noiembrie în cursul aceluiași an. Însă, la 24 septembrie 2020, cu puțin peste o lună înainte de a se întoarce la serviciu, șeful său ierarhic i-a transmis că postul său nu mai exista din cauza unei restructurări. I s-a spus că ar putea candida pentru o altă funcție în noua structură. Româncei nu i s-a oferit un post alternativ și a fost informată că locul său de muncă va fi desființat la 31 decembrie 2020.

Românca a depus mai multe plângeri cu privire la concedierea sa. Acesteia i s-a spus că angajarea sa era reglementată de legislația din Emiratele Arabe Unite și că ar trebui să se adreseze instanțelor de acolo. Dar a constatat că birocrația a împiedicat-o să facă acest lucru.

British Council are posibilitatea de a solicita imunitate diplomatică în Emiratele Arabe Unite împotriva proceselor intentate de angajați, ceea ce a determinat un judecător britanic de muncă să decidă că un tribunal va avea loc în Regatul Unit, potrivit Daily Mail.

Ana Maria Beldica a înaintat apoi cazul său la Tribunalul britanic pentru ocuparea forței de muncă, unde a constatat că avocații care reprezintă British Council au insistat că rolul ei nu are legătură cu Marea Britanie. Dar judecătorul de muncă Pavel Klimov i-a dat acum dreptul de a intenta procesul, declarând: "Imunitatea nu stinge răspunderea".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite