Noi reguli pentru europenii care călătoresc în Marea Britanie, din aprilie. Se aplică şi pentru copii și bebeluși
0Marea Britanie a introdus o autorizaţie de călătorie, care va fi obligatorie începând cu 2 aprilie 2025, şi pentru europenii care vin din state membre UE.

Începând de miercuri, 2 aprilie, cetățenii europeni vor avea nevoie de o Autorizație Electronică de Călătorie (ETA) pentru a intra în Regatul Unit. Documentul poate fi obținut online, prin intermediul aplicației „UK ETA” sau pe site-ul gov.uk, contra unei taxe de 12 euro, care va crește la 19 euro pe 9 aprilie. ETA este valabilă doi ani și permite șederi de până la șase luni.
Procesul de solicitare durează aproximativ zece minute și implică încărcarea unei fotografii a pașaportului și a feței solicitantului. În majoritatea cazurilor, aprobarea este rapidă, însă, guvernul recomandă un termen de trei zile lucrătoare pentru un răspuns, în unele cazuri rare existând necesitatea unei verificări suplimentare, potrivit Agerpres.
Această măsură, similară sistemului ESTA din SUA, vizează securizarea frontierelor și digitalizarea sistemului de imigrație britanic. Ea se aplică cetățenilor din UE și altor aproximativ 30 de țări.
Autorizația Electronică de Călătorie este necesară și pentru copii și bebeluși.
Sunt exceptați de la această obligație elevii sub 18 ani din Franța care participă la excursii școlare, deținătorii de pașapoarte britanice sau irlandeze, rezidenții Regatului Unit și pasagerii care tranzitează aeroporturi britanice fără a trece prin controlul de frontieră.
Astfel, călătorii care tranzitează pe calea aerului Regatul Unit fără a trece prin controalele la frontieră din Regatul Unit - așa cum este posibil pe aeroporturile Heathrow și Manchester din Londra - sunt scutiți de această autorizație. Însă cei care tranzitează prin majoritatea celorlalte aeroporturi din țară, unde trebuie să treacă prin controale de securitate la aterizare, vor avea nevoie de ETA.
Guvernul britanic a explicat această măsură prin nevoia de „securizare a granițelor” și prin „digitizarea sistemului de imigrație”.
„Extinderea ETA la nivel mondial confirmă angajamentul nostru de a consolida securitatea prin tehnologie și inovare”, a declarat secretarul de stat pentru migrație și cetățenie, Seema Malhotra, pe 5 martie, când cererile ETA au fost deschise europenilor.
Măsura a fost introdusă treptat din 2023 și este deja obligatorie pentru cetățeni din SUA, Canada, Australia și alte țări. Până la sfârșitul anului 2024, au fost emise circa 1,1 milioane de autorizații ETA.