Nicuşor Constantinescu va fi dat în urmărire internaţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Constantinescu se află în Statele Unite al Americii
Nicuşor Constantinescu se află în Statele Unite al Americii

Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa va fi dat în urmărire internaţională. Asta a decis Curtea de Apel Bucureşti (CAB), vineri, după ce a admis o contestaţie în anulare a procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Instanţa a stabilit ca Tribunalul Bucureşti să emită mandat european de arestare pe numele lui Nicuşor Constantinescu şi să-l dea pe acesta în urmărire internaţională.

Concret, magistraţii au admis calea extraordinară de atac, după ce Tribunalul Bucureşti a respins emiterea unui mandat de arestare şi darea în urmărire internaţională a preşedintelui CJ Constanţa. Decizia nu este însă definitivă şi poate fi contestată.

Într-un comunicat de presă transmis, joi, de Consiliul Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu susţine că proba în baza căreia ar fi fost emis mandatul de arestare preventivă pe numele său nu se află la dosarul cauzei.

“Motivaţia deciziei emiterii mandatului de arestare preventivă de către judecătoarea Raluca Moroşanu, în data de 7 august, nu se află în dosarul cauzei, nici măcar la capitolul probe depuse de către DNA, împotriva mea. Motivaţia «zdrobitoare» o reprezintă afirmaţia «verbală» a procurorului DNA privind existenţa unui filmuleţ de 10 secunde «în mediul virtual»”, afirmă Constantinescu.

El susţine că această probă invocată de procurorii DNA a fost declarată inadmisibilă în 1 august de către judecătorul care a decis ridicarea controlului judiciar.

”Aşa-zisă probă invocată verbal de către procurorii DNA şi nedepusă la dosarul judecării mandatului de arestare preventivă a fost anterior declarată inadmisibilă, în data de 1 august 2014, de către judecătorul Corneliu Bogdan Ion Tudora, care a vizionat de faţă cu procurorii DNA şi apărătorii mei, declarând proba depusă la dosar ca fiind inadmisibilă, adică nelegală. În baza documentelor medicale, depuse în original la Curtea de apel Bucureşti, de către apărătorii mei, documente medicale traduse şi legalizate la notariat şi contrasemnate de către Departamentul de Stat al SUA, conform Convenţiei de la Haga din 1961, privind reciprocitatea documentelor oficiale dintre SUA şi România, documente medicale ce confirmă diagnosticul meu de cancer de prostată, complicaţiile post-operatorii şi etapele medicale parcurse pentru tratarea afecţiunilor de care sufăr, în spitalele din SUA, precum şi imposibilitatea temporară de a reveni în România, în baza tuturor acestor argumente legale de necontestat, judecătorul Corneliu Bogdan Ion Tudoran a decis definitiv şi irevocabil, în data de 1 august 2014, ridicarea controlului judiciar împotriva mea, eu nemaiavând nicio obligaţie legală vis-à-vis de condiţionările impuse de măsurile preventive anterioare”, mai susţine preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa.

El a spune că nu a încălcat condiţiile impuse de controlul judiciar, aşa cum susţine DNA, pentru că acesta nu mai exista în momentul aprobării mandatului de arestare preventivă, fiind desfiinţat prin decizia din 1 august a Curţii de Apel Bucureşti.

“Controlul judiciar, care în opinia DNA ar fi fost încălcat de mine, prin neîntoarcerea în România, argument care stă la baza cererii emiterii mandatului de arestare preventivă, nu mai exista în momentul aprobării acestuia, în mod logic neputându-se emite un mandat de arestare preventivă pentru încălcarea unui control judiciar anulat anterior, definitiv, de judecătorul Corneliu Bogdan Ion Tudoran, în data de 1 august 2014, la Curtea de Apel Bucureşti. Singura motivaţie, aşa zisa probă menţionată, verbal, nelegal invocată de către DNA şi asumată de către judecătoarea Raluca Moroşanu, este reprezentată de câteva imagini, trunchiate, nedatate, realizate de un autor necunoscut, care mă prezintă pe mine, stând pe o bancă şi apoi parcurgând cu greu câţiva paşi, spre o maşină”, mai afirmă Nicuşor Constantinescu.

Baronul Nicuşor, supărat că un filmuleţ de pe internet e mai tare decât actele lui medicale

Potrivit acestuia, judecătoarea care a decis emiterea mandatului de arestare preventivă pe numele său a ignorat documentele medicale depuse la dosar, acordând valoare juridică unui filmuleţ postat pe internet.

“În contraponderea acestei afirmaţii a DNA, la dosarul emiterii mandatului de arestare preventivă de către judecătoarea Raluca Moroşanu sunt depuse aceleaşi documente medicale, considerate ca fiind valabile, în dosarul anterior, din 1 august 2014, judecat la aceeaşi instanţă, dar ignorate voluntar în data de 7 august, şase zile mai târziu, de către judecătoare. Mai mult, aceasta şi-a permis, fără a avea vreo competenţă profesională, să interpreteze în motivaţie documentele medicale depuse la instanţă, fără a dispune măcar o expertiză medicală a specialiştilor români, oncologi şi urologi, cei care în luna februarie, la cererea DNA, mi-au confirmat diagnosticul de cancer de prostată şi în baza cărora mi-a fost admisă de către DNA deplasarea în SUA, ca unică şansă de tratare şi supravieţuire. Cu alte cuvinte, documentele medicale apostilate în SUA sunt false, în opinia aceloraşi procurori DNA şi a judecătoarei Raluca Moroşanu, aceştia sfidând prevederile Convenţiei de la Haga din 1961, precum şi competenţa prestigioşilor medici americani care mă tratează, în vreme ce au acordat valoare juridică unui filmuleţ postat pe internet de către o persoană anonimă”, a mai spus Nicuşor Constantinescu.

El a transmis că a sesizat instituţiile abilitate din România, dar şi Ambasada SUA şi Departamentul de Stat al SUA despre ”deciziile abuzive” luate împotriva sa.

“În fapt, marea păcăleală a DNA o reprezintă inducerea în eroare a opiniei publice, prin deschiderea mai multor acţiuni, pentru instituirea de măsuri preventive diferite, împotriva mea, judecate la date şi complete diferite, cu toate că este vorba despre un singur om, Nicuşor Constantinescu, şi o singură boală, cancerul de prostată, de care sufăr, ironia sorţii fâcând sa fiu bolnav într-un dosar şi sănătos în altul, ambele judecate la aceeaşi instanţă, Curtea de Apel Bucureşti. Din respect pentru cetăţenii români, constănţeni şi dobrogeni, vă anunţ că am informat instituţiile publice abilitate din România, despre aceste grave abuzuri, precum şi Ambasada SUA din Bucureşti, respectiv Departamentul de Stat al SUA, solicitând desfiinţarea deciziilor abuzive luate împotriva mea”, a menţionat Nicuşor Constantinescu.

El mai spune că speră ca justiţia să-i facă în cele din urmă dreptate, precizând că nu s-a sustras de la procesul judiciar, având în vedere că nu a fost stabilit până acum niciun termen pentru judecarea pe fond în dosarul său.

“Sper că justiţia din România va face în cele din urmă dreptate, definitiv şi irevocabil, în cazul meu, cetăţean al statului român şi preşedinte ales pentru a treia oară al CJ Constanţa. Solicit acest lucru pe baza probelor şi dovezilor concrete existente la dosar, în detrimentul unor speculaţii apărute în referatele procurorilor DNA. Vă reamintesc că dosarul pentru care am fost reţinut în primăvară şi imediat eliberat în două instanţe, pentru lipsa de probe, a fost trimis în instanţă pe data de 24 aprilie 2014, rechizitoriul care stă la baza dosarului neconţinând nicio probă nouă, apărută după data de 7 aprilie 2014, când am plecat legal, cu acordul DNA, în SUA. Până acum, instanţa sesizată nu a dispus nici un termen pentru judecata pe fond, prin urmare eu nu m-am sustras în niciun moment de la procesul judiciar în dosarul meu”, a încheiat Nicuşor Constantinescu declaraţia transmisă presei.

Avocatul baronului: CSM să facă anchetă

Avocatul lui Nicuşor Constantinescu cere CSM şi MJ declanşarea unor verificări în cazul procurorilor şi judecătorilor care au luat măsuri şi au adoptat soluţii în cauzele ce îl privesc pe clientul său, susţinând că organele judiciare şi instanţele pun la îndoială documente oficiale americane.

"Solicităm în mod public inspecţiei judiciare a CSM să înterprindă o anchetă de urgenţă asupra modului în care se desfăşoară actul de justiţie ce îl priveşte pe domnul Nicuşor Constantinescu şi să se ia măsurile cele mai ferme, respectiv, acolo unde se constată încălcarea cu rea-credinţă a atribuţilor de serviciu a acelor implicaţi, să se ia măsuri pentru ca acestea să înceteze şi să nu se mai repete", se arată într-un comunicat de joi transmis de avocatul Cătălin Dancu.

Avocatul mai notează că solicită "ministrului de Justiţie să întreprindă în colaborare cu CSM o verificare a modului în care unii judecători români în mod cu totul bizar, încălcând spiritul tratatului semnat între România şi SUA în materie penală, pun la îndoială credibilitatea autorităţilor americane ce au depus documentele în apărare, ce îl privesc pe domnul Nicuşor Constantinescu".

Pentru a clarifica cele afírmate, arată avocatul, "precizăm doar faptul că nu în puţine situaţii procurori DNA pun la îndoială veridicitatea şi autenticitatea documentelor oficiale sosite din SUA, fie că vorbim de documente medicale emise de specialişti ai unor instituţii abilitate, fie că vorbim de contestarea documentelor apostilate în conformitate cu convenţia de la Haga şi supralegalizate de către autorităţile judiciare americane competente şi care în mod evident nu işi permit să dea valoare unor înscrisuri medicale fără ca acestea să fie reale".

"Este inadmisibil ca instituţia DNA-ului ce a fost felicitată tocmai de către Ambasada Statelor Unite la Bucureşti pentru obţinerea rezultatelor sale în lupta împotriva corupţiei din România să fie umbrită de activitatea anumitor procurori de maniera celor care sunt interesaţi cu atâta preocupare de arestarea domnului Nicuşor Constantinescu, încât îşi permit să facă inclusiv aprecieri medicale asupra unor diagnostice puse de specialişti redutabili şi uitând că legalitatea şi legitimitatea părăsirii teritoriului României a fost acordată însăşi de instituţia DNA", se mai arată în comunicatul citat.

Avocatul arată că "informează" prin acest comunicat de presă opinia publică şi autorităţile din România că a sesizat Departamentul de Stat al Statelor Unite, biroul procurorului general al Statelor Unite, cât şi Ambasada Statelor Unite la Bucureşti, "de toate încălcările şi abuzurile săvârşite, cât şi despre atitudinea minoritară a unor judecători care îşi uită statutul independent şi imparţial şi care, în pofida tuturor probelor existente la dosar, pronunţă soluţii contradictorii inacceptabile în exercitarea cu bună-credinţă a actului de justiţie".

"Aşteptăm astfel ca toate instituţiile ce urmăresc buna aplicare a actului de justiţie să îşi facă datoria şi exprimăm prin această cale respectul total şi profesional faţă de toţi procurorii şi judecătorii, care chemaţi să analizeze situaţia domnului Nicuşor Constantinescu au înţeles să valorifice şi să evalueze în mod corect şi profesionist probele existente la dosar", se arată în finalul documentului.

Ministerul Justiţiei întârzie trimiterea actelor în SUA pentru extrădare

Nicuşor Constantinescu a primit mandat de arestare preventivă, după ce Curtea de Apel Bucureşti a menţinut, în 7 august, decizia în acest sens luată de Tribunalul Capitalei. Hotărârea Curţii de Apel este definitivă.

Tribunalul Bucureşti dispusese, în 23 iulie, arestarea lui Nicuşor Constantinescu, urmare a propunerii făcute de DNA după mediatizarea unor imagini în care preşedintele CJ Constanţa fumează la terasa unui restaurant din New York. În motivarea deciziei de arestare, Tribunalul Bucureşti a arătat că Nicuşor Constantinescu a încălcat în mod flagrant obligaţiile care i-au fost impuse în cadrul controlului judiciar, el neavând nicio justificare. În acelaşi document, judecătorul a mai spus că nu s-a făcut dovada necesităţii ca Nicuşor Constantinescu să rămână pe teritoriul altui stat pentru a se trata, precizând că există posibilitatea efectuării unui astfel de tratament şi în România.

Pe numele lui Constantinescu a mai fost emis un mandat internaţional de arestare, după ce acesta nu a revenit în ţară în urma unei operaţii făcute în SUA. Măsura de arestare, dispusă de Tribunalul Capitalei, nu a fost însă menţinută de Curtea de Apel Bucureşti, motiv pentru care mandatul a fost anulat.
În motivarea primei decizii de arestare, Tribunalul Capitalei spunea, despre conţinutul unei scrisori medicale depuse la instanţă de Nicuşor Constantinescu, că acesta se regăseşte, în mare parte, într-un email trimis de preşedintele CJ Constanţa doctorului care a emis documentul şi a cărui semnătură "diferă izbitor faţă de cea existentă pe alte înscrisuri".

Pe de altă parte, într-o altă cauză, Curtea de Apel Bucureşti a menţinut, la 1 august, decizia de ridicare a controlului judiciar dispus în cazul lui Constantinescu.

După emiterea mandatului de arestare preventivă, Constantinescu a fost suspendat din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa.
El a cerut în instanţă anularea deciziei de arestare preventivă luată de judecătorii Curţii de Apel Bucureşti, aceasta cerere urmând să se judece pe 12 septembrie la Tribunalul Bucureşti.

Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în trei dosare penale. Într-unul dintre acestea este acuzat că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, în altul că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, iar în cel de-al treilea pentru că a atribuit nelegal terenuri.
Într-un alt dosar, şeful CJ Constanţa este cercetat pentru luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziţii, 15 cartuşe de 9 milimetri.

 Mai mult ştiri pe aceeaşi temă:

Extrădarea baronului Nicuşor Constantinescu s-a poticnit la Ministerul de Justiţie. Ce proceduri trebuie îndeplinite

Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, nu va ajunge prea curând în arestul Poliţiei Române, deşi pe numele său a fost emis un mandat de arestare preventivă. Procedura de aducere în ţară este una de durată, potrivit experţilor şi confirmată de alte cazuri similare de extrădare a unor infractori căutaţi internaţional.

Controlul judiciar, ridicat în cazul lui Nicuşor Constantinescu, într-unul din dosare. În alt dosar a fost emis mandat de arestare preventivă

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis, vineri ridicarea controlului judiciar în cazul lui Nicuşor Constantinescu, într-unul din dosarele acestuia, în condiţiile în care Tribunalul Capitalei a dispus din nou, în 23 iulie, arestarea şefului CJ Constanţa într-un alt dosar.

Curtea de Apel Bucureşti a decis definitiv ca Nicuşor Constantinescu să fie arestat preventiv

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, va fi arestat preventiv după ce magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au respins contestaţia acestuia la decizia Tribunalului Bucureşti. Avocaţii baronului au depus astăzi mai multe acte care ar dovedi că acesta este în stare critică. Totodată, aceştia au anunţat că vor depune la CSM o plângere împotriva procurorului de caz.

Fotografia lui Nicuşor Constantinescu, publicată pe site-ul Poliţiei Române, la secţiunea Urmăriri

Fotografia preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost publicată, vineri, pe site-ul Poliţiei Române, la secţiunea "Persoane urmărite", după ce magistraţii Tribunalului Bucureşti au emis, pentru a doua oară, mandat de arestare preventivă pe numele acestuia.

FOTO SERIAL „ADEVĂRUL“ Toate casele baronilor din România. Nicuşor Constantinescu are vilă în centrul Constanţei

Nicuşor Constantinescu (PSD), preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, locuieşte într-o vilă aflată în centrul oraşului, pe strada Mihai Eminescu, într-o zonă de lux a Constanţei.

Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, cercetat în libertate

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, va fi cercetat în continuare în libertate după ce magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au respins, vineri, contestaţia procurorilor Direcţiei Nţionale Anticorupţie (DNA) împotriva deciziei Tribunalului Bucureşti prin care acesta a fost lăsat în libertate.

Motivarea instanţei. Subalternul lui Nicuşor Constantinescu a refuzat controalele autorităţilor doar pentru că şeful lui i-a cerut asta

Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti a arătat în motivarea deciziei prin care a decis arestarea preventivă a directorului Regiei Judeţeane de Drumuri şi Poduri Constanţa, Adrian Gâmbuţeanu, că activitatea infracţională a acestuia poate constitui o practică în literatura de specialitate. Acesta este acuzat, alături de preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, de abuz în serviciu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite