New Europe: Dovezile de coliziune şi politizarea justiţiei pot conduce România la amnistie pentru unele condamnări anticorupţie
0Demiterea Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) ridică întrebări cu privire la condamnările realizate sub şefia acesteia, argumentează New Europe.
Guvernul României ar putea să ia în considerare amnistia unor persoane condamnate pentru acte de corupţie în timpul mandatului Laurei Codruţa Kovesi la şefia DNA, relatează publicaţia. Aceasta motivează că motivele ar fi sistemul de justiţie politizat, „evitarea supremaţiei legii”, şi „atingerea ratei de condamnări a organizaţiei de 92%”.
Într-un editorial din „Conservative Home”, lordul Robathan, fost ministru britanic al Forţelor Armate, spunea că demiterea lui Kovesi ar lăsa România la răscruce, cu şansa de a părăsi un „sistem de justiţie politizat” şi de a trece la unul care prioritizează statul de drept. Acesta mai menţionează şi că multe dintre condamnările „mult lăudate” pentru cazurile de corupţie”, ar putea fi o consecinţă a corupţiei şi a „coliziunei dintre autorităţi”.
New Europe mai scrie că sub conducerea lui Kovesi, DNA-ul s-a transformat „într-o operaţiune capabilă să distrugă o reputaţie dintr-o semnătură” şi că s-a folosit de numeroase „tactici întunecate”, care au condus la demiterea lui Kovesi.
Totodată, DNA-ul „ar fi colaborat cu SRI-ul”, New Europe menţionând dezvăluirea a 65 de protocoale secrete între cele două instituţii, pentru ca mai apoi să compare DNA-ul cu „mult-temuta Securitate”.
„Cu tot catalogul de presupuse abateri ale DNA-ului sub domnia lui Kovesi, miniştrii se confruntă acum cu o decizie dificilă şi acum nu au de ales decât să emită o amnistie pentru condamnări care nu mai pot fi considerate a fi sigure”, concluzionează publicaţia.
Patronul New Europe Media Group este Basil Coronakis, un om de mass-media originar din Grecia, apropiat al lui Dan Voiculescu, cel care şi sponsorizează publicaţia.
În trecut, New Europe a mai avut articole critice la adresa lui Kovesi, vorbind despre cazul lui Sebastian Ghiţă, iar printre alţi autori s-a numărat şi europarlamentarul PSD Corina Creţu, potrivit Hotnews.
În 2013, în ediţia tipărită a New Europe, publicaţia publica un articol în care îl critica pe Traian Băsescu, care mai târziu s-a descoperit că a fost scris cu consultarea lui Dan Voiculescu.