Nesimţire la primărie: 5 lei o fotocopie!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Tulcea a cerut unui ONG care a solicitat mai multe informaţii publice aproape 200.000 de lei drept plată pentru fotocopierea documentelor.

După scandalul legat de „sporul de xerox", acordat funcţionarilor publici, un altul este pe cale să izbucnească în Primăria Tulcea. Cel legat de taxa pentru o copie xerox.

Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni (ANBCC) a solicitat mai multe informaţii de interes public în baza legii 544. Reprezentanţii ANBCC au cerut toate sesizările şi petiţiile depuse de tulceni la Primărie şi Consiliul Local pentru a analiza problemele reclamate, aproape 39.000 de documente în total.

Răspunsul autorităţilor locale i-a şocat pe reprezentanţii Asociaţiei: „Având în vedere faptul că nu deţinem documentele respective în format electronic, urmează să le trimitem în xerocopii, iar dumneavoatră veţi achita costurile de copiere a documentelor solicitate". Pentru acest serviciu, Primăria Tulcea a cerut 198.150 de lei.

Organizaţia a solicitat acest tip de documente şi altor 2.686 de primării din toată ţara, însă taxa cerută de Primăria Tulcea este unicat. „Nu au existat alte consilii locale care să ne solicite sume atât de mari pentru multiplicarea documentelor. Bineînţeles că nu vom achita această sumă pentru că nu se încadrează în cheltuielile proiectului nostru", a declarat Alina Iosifescu, coordonator de relaţii publice din cadrul ANBCC.

„O s-o rezolvăm"

Conform unei hotărâri de Consiliu Local adoptată în decembrie 2009, taxa pentru eliberarea de copii ale actelor existente în arhiva Primăriei Tulcea pentru persoane juridice este de 5 lei pentru o filă format A4, iar dacă se aplică şi ştampila „conform cu originalul" se mai percepe o taxă de 3 lei pe filă.

La centrele de fotocopiere preţurile pentru o filă A4 sunt cuprinse între 1,5 şi 2 bani. Dacă ANBCC ar apela la serviciile unui astfel de centru, costurile pentru multiplicarea documentelor solicitate ar fi de aproximativ 5.700 de lei.

Primarul Hogea spune că‑şi asumă decizia, dar că va remedia situaţia. „Da, «primarul iradiat la cap» vă mulţumeşte că sunteţi aşa atenţi la el. Nu ştiu despre ce e vorba, dar vă promit că voi analiza şi voi face chiar o teză de doctorat despre preţul unei xerocopii. De la 5 lei o putem face 10 lei sau 1 leu. Dar nu neg că preţul poate fi supraevaluat. Dacă vom constata asta, o s-o rezolvăm. Mi-o asum", a declarat primarul Tulcei, Constantin Hogea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite