Nelu Iordache a fost trimis în judecată. Procurori DNA: Iordache a folosit banii pentru autostrada Nădlac-Arad pentru a plăti datoriile firmelor sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nelu Iordache a fost trimis în judecată FOTO Adevărul
Nelu Iordache a fost trimis în judecată FOTO Adevărul

Nelu Iordache, administratorul firmei Romstrade, a fost trimis în judecată, luni, în dosarul privind deturnarea de fonduri pentru primul tronson din autostrada Nădlac - Arad, de aproximativ 22 de kilometri, fiind acuzat de delapidare, fals în înscrisuri, spălare de bani şi înşelăciune.

Acesta a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv pentru că ar fi deturnat 25 de milioane de lei din banii alocaţi pentru construirea autostrăzii Nădlac-Arad.

Potrivit anchetatorilor, Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, este acuzat că "a schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia fondurilor europene în formă continuată (61 de acte materiale) şi că a utilizat cu rea-credinţă creditul societăţii (trei acte materiale). În plus, acesta mai este acuzat de delapidare cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată (136 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (20 acte materiale de instigare şi şapte de autorat), fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (35 de acte materiale, din care 20 de acte materiale de autorat şi 15 acte materiale de instigare), de două infracţiuni de spălare de bani, în formă continuată, două infracţiuni de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, dintre care una în formă continuată", arată procurorii .

Dosarul a fost trimis vineri la Tribunalul Bucureşti, instanţa dispunând ca Nelu Iordache să fie judecat în arest. Primul termen al procesului a fost stabilit de instanţă la 20 mai.

Anchetatorii au arătat în rechizitoriu întocmit în acest caz că suma de 31.519.960 de lei încasată de la Consiliul Naţional al Austrăzilor şi Drumurilor Naţionale din România (CNADNR) SA „a fost utilizată, în realitate, pentru achitarea unor datorii restante a societăţii Romstrade SRL, pentru a susţine societăţile din grupul de firme pe care Nelu Iordache le controla în mod direct sau prin persoane interpuse, precum şi în scop personal, după retragerea unor sume în numerar”.

Astfel, banii destinaţi construcţiei primului tronson de autostradă ar fi fost folosiţi de Nelu Iordache pentru achitarea unor datorii în valoare de 9.724.780 de lei ale societăţilor în care acesta era direct interesat, „între care o companie de transport aerian (Blue Air, n.r.), plăţi făcute în baza unor contracte ce nu au legătură cu derularea contractului pentru autostradă”.

Nelu Iordache i-ar fi determinat pe unii salariaţi ai SC Romstrade SRL să falsifice mai multe facturi emise de furnizori, astfel încât să reiasă că plăţile erau aferente lucrărilor la autostrada Nădlac - Arad, au precizat procurorii.

Nelu Iordache se află în arest preventiv din 12 decembrie 2012 când Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă a acestuia

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite