Mitică Dragomir, fostul şef al Ligii Profesioniste de Fotbal, achitat în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani. Pe fond primise 7 ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Bucureşti l-a achitat, marţi, pe Mitică Dragomir, fostul şef al Ligii Profesioniste de Fotbal, în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani în care fusese condamnat în primă instanţă la şapte ani de închisoare cu executare. Decizia este definitivă.

UPDATE Fostul preşedinte al LPF, Dumitru Dragomir, a declarat, marţi, pentru News.ro, că este bucuros că a fost achitat în dosarul în care era acuzat de luare de mită şi de complicitate la spălare de bani, şi că a avut noroc că la Curtea de Apel a avut parte de o judecată corectă.

“Am fost achitat pentru că am fost nevinovat. Sunt bucuros, dar nu sunt foarte fericit pentru că ştiam că sunt nevinovat şi trebuia adevărul să iasă la lumină. Am avut noroc de o judecată corectă, pentru că la Curtea de Apel sunt alţi judecători, cu altă minte. Nu am avut niciun fel de emoţie, îţi spun sincer, sunt cu nişte prieteni la masă, nu am avut pentru că ştiam că adevărul trebuie să iasă la lumină”, a declarat Dragomir pentru News.ro. 

UPDATE Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a anunţat, într-un mesaj postat pe Facebook, că se bucură la decizia magistraţilor de a-l achita pe fostul şef al LPF.

"Salut Mitică Dragomir ! Mulţi mă veţi critica, dar nu pot să n-o spun public : mă bucur pentru Mitică Dragomir. După 10 ani de hărţuire prin instanţe azi a fost achitat după ce în primă instanţă primise 7 ani de puşcărie. Are gura mare, ştie meseria fotbalului şi şi-a pus toată preacurvia adunată în fotbalul românesc în slujba cluburilor.

Salut Mitică Dragomir ! Fotbalul românesc are nevoie şi de “nebuni” ca el", a scris Băsescu pe Facebook.

UPDATE Fostul şef al LPF, Mitică Dragomir, a reacţionat la decizia de achitare a instanţei susţinând că, în contextul în care era nevinovat, nu are de ce să se bucure.

„Nu mă bucur deloc, domnişoară. Pentru că am fost nevinovat. Dacă eram vinovat şi mă achitau, atunci era bine. Mă bucur pentru familia mea care a avut încredere în mine. Plâng şi nu mai pot vorbi", a declarat Mitică Dragomir la postul România TV.

UPDATE Concret, instanţa a respins ca neîntemeiată acţiunea formulată de părţile civile Liga Profesionistă de Fotbal şi ANAF împotriva lui Dragomir şi a altor inculpaţi.

Tribunalul Bucureşti a decis, pe 26 iunie 2016, condamnarea in prima instanţă a lui Dumitru Dragomir, la şapte ani de închisoare pentru evaziune, delapidare şi spălare de bani, hotărârea de atunci nefiind definitivă.

Fostul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal a fost trimis în judecată în 2014, alături de peste 40 de persoane, pentru evaziune, delapidare şi spălare de bani, cu un prejudiciu de circa 5,4 milioane de euro.

Dumitru Dragomir este singurul inculpat achitat de Curtea de Apel Bucureşti în acest dosar. Alţi 42 de inculpaţi au primit pedepse cuprinse între 1 an închisoare cu suspendare şi 7 ani închisoare cu executare.

Concret, Constantin Tiberiu Negoescu a fost condamnat 7 ani de închisoare, Cristian Nicolae Păun la 4 ani, Cristian Vasile Cherecheş la 2 ani de închisoare cu suspendare, Eugen Cristian Badina la 2 ani de închisoare cu suspendare, Irina Mihaela Buzoi (fosta Drugan) la 2 ani de închisoare cu suspendare,

Carmen Gabriela Stoica la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare, Cătălin Marius Vişan la 3 ani de închisoare cu suspendare

   

În plus, persoanele condamnate au fost obligate să plătească despăgubiri de peste 13 milioane de lei.

Acuzaţiile procurorilor

Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Capitalei, reţeaua evazionistă vizată în acest dosar a funcţionat timp de cinci ani, între 2009 şi 2014, fiind folosite 17 societăţi comerciale de tip „fantomă". Anchetatorii descriu, în actul de sesizare a instanţei, modul în care a funcţionat această reţea şi spun că mecanismul infracţional a fost unul împărţit în cinci etape.

Astfel, o parte dintre inculpaţii din dosar, în calitate de administratori ai mai multor societăţi comerciale, au înregistrat, în documentele contabile ale acestor firme, operaţiuni fictive constând în achiziţii nereale de bunuri şi servicii.

Pentru a se ascunde provenienţa ilicită a sumelor rezultate din evaziune, acestea au fost transferate, în mod succesiv, în conturile bancare ale celor 17 firme "fantomă", sumele înscrise în facturile fictive emise de către acestea din urmă. Banii au fost retraşi, uterior, în numerar cu ajutorul altor persoane implicate în dosar şi au fost restituite "la sacoşă" inculpaţilor care au dispus anterior plata acestora, după perceperea, în prealabil, de către alte două persoane a unui comision cuprins între 6% şi 8%.

Implicarea lui Dumitru Dragomir în acest dosar a apărut în iunie 2011, când acesta, în calitate de preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), i-a determinat pe membrii Adunării Generale a LPF să aprobe încheierea unui contract de mandat cu SC Capital Properties SRL. Contractul se referea la vânzarea drepturilor de televiziune aferente pachetelor de meciuri 3, 4, 5, 6, 7 şi 9, pentru sezoanele competiţionale 2011/2012, 2012/2013, 2013/2014. Dragomir, susţin procurorii, a făcut acest lucru "cunoscând faptul că prestaţiile înscrise în contractul de mandat respectiv nu aveau să fie executate în fapt (aceste prestaţii nemaiputând fi, de altfel, executate, întrucât oferta SC RCS RDS SA fusese deja depusă)".

"În urma încheierii, în aceste condiţii, a contractului de mandat nr. 2963/27.06.2011, în perioada 2011 - 2013, inculpatul Dragomir Dumitru a plătit, în mod succesiv, în numele LPF, în contul SC Capital Properties SRL (reprezentată de inculpatul CORBU MIHAI) un comision în sumă totală de 12.102.648 lei, în trei tranşe eşalonate pe trei ani, respectiv 2011, 2012 şi 2013", mai spun procurorii.

Banii au fost daţi pentru servicii de intermediere care nu ar fi fost prestate niciodată, potrivit anchetatorilor. În urma faptelor lui Dragomir, patrimoniul LPF a fost diminuat cu 2,8 milioane de euro, mai susţin procurorii.

"Sumele sus-menţionate transferate de LPF în contul SC Capital Properties SRL au fost virate ulterior de inculpaţii Corbu Mihai şi Radu-Arhire Alexandru-Mădălin, mai întâi, în conturile unor societăţi comerciale de 'tranzit', iar din acestea în conturile unor societăţi comerciale cu comportament de tip 'fantomă' - controlate de inculpaţii Negoescu Tiberiu-Constantin şi Păun Cristian-Nicolae, de unde au fost retrase în numerar şi restituite 'la sacoşă' dispunătorilor plăţilor", mai arată Parchetul de pe lângă Tribunalul Capitalei.

De asemenea, în 2013, Dumitru Dragomir, tot în calitate de preşedinte al Ligii, a înregistrat în documentele contabile ale LPF, precum şi în celelalte documente legale operaţiuni fictive, ce constau în achiziţii nereale de servicii în valoare de 3.250.800 lei de la SC Capital Properties SRL, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale şi cauzând un prejudiciu estimat bugetului de stat în cuantum total de 1.300.320 lei, din care 780.192 lei reprezentând TVA, iar 520.128 lei, impozit pe profit.

Dosarul urmează să fie soluţionat de magistraţii de la Tribunalul Bucureşti.

Pentru recuperarea prejudiciului şi confiscarea sumelor "spălate", au fost puse sub sechestru bunuri ale inculpaţilor în valoare totală de 46.000.000 lei, între care trei imobile ale fostului şef al LPF.

La 7 aprilie, Dumitru Dragomir şi oamenii de afaceri Mihai Corbu şi Radu Arhire au fost reţinuţi, iar Tribunalul Bucureşti a decis, o zi mai târziu, cercetarea primului în stare de libertate, iar a celorlalţi doi, în arest preventiv.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite