Ministrul Apărării, despre incidentul cu racheta rusească: „Putem înţelege preocupările unui stat atacat şi nivelul său de alertă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul apărării naţionale din România, Angel Tîlvăr, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că a adus în discuţie la reuniunea miniştrilor apărării din statele NATO incidentul cu racheta rusească despre care Ucraina a anunţat iniţial, în mod eronat, că a trecut prin spaţiul aerian al României.

Angel Tîlvăr FOTO Mediafax
Angel Tîlvăr FOTO Mediafax

Ministrul român al apărării a spus că a adus în discuţie subiectul pentru că a considerat pe de o parte că ''un astfel de incident arată cât de rău este să avem în regiunea noastră situaţii de conflict, situaţii de agresiune, şi acesta este un exemplu, şi pe de altă parte m-am bucurat să pot să observ (...) că o astfel de situaţie îi preocupă pe toţi aliaţii noştri şi că toţi au poziţii asemănătoare vizavi de astfel de incidente".

"Confirm că ţinta, pentru că în termeni consacraţi aşa se numeşte, nu a intrat pe teritoriul României şi ceea ce am afirmat noi încă de la început a fost confirmat şi de către Departamentul de Stat (al SUA) în seara aceleiaşi zile. Deci evaluările pe care noi le-am făcut, evaluări care au ţinut seama şi de comunicarea noastră cu aliaţii, au fost corecte. Dar putem înţelege preocupările unui stat atacat care a pierdut teritorii şi nivelul de alertă pe care acesta îl are", a mai spus Angel Tîlvăr despre incidentul de vineri.

MApN a transmis la momentul respectiv că "sistemul de supraveghere aeriană al Forţelor Aeriene Române a detectat vineri, 10 februarie, o ţintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federaţiei Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o rachetă de croazieră, care a evoluat în spaţiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova şi a reintrat în spaţiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spaţiul aerian al României".

Ministerul a precizat, de asemenea, că punctul cel mai apropiat al traiectoriei ţintei de spaţiul aerian al României a fost înregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri nord-est de graniţă.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite