Ministerul Jutiţiei: Raportul SUA, o recunoaştere a eforturilor făcute de România în materia prevenirii şi combaterii traficului de persoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Jutiţiei, Cătălin Predoiu FOTO Facebook
Ministrul Jutiţiei, Cătălin Predoiu FOTO Facebook

Ministerul Justiţiei a transmis că raportul Departamentului de Stat al SUA privind traficul de persoane este o recunoaştere a eforturilor făcute de statul român asupra prevenirii şi combaterii infracţiunii.

„Raportul 2022 al Departamentului de Stat American recunoaşte progresele făcute de România în materia prevenirii şi combaterii traficului de persoane. Ministerul Justiţiei salută eliminarea României din Lista de supraveghere a Departamentului de Stat al SUA, după cum rezultă din recenta publicare a ediţiei 2022 a Raportului privind traficul de persoane. Este o recunoaştere a eforturilor depuse de autorităţile române în ultimul an pentru prevenirea şi combaterea acestui flagel, la nivel legislativ, instituţional şi operativ. Acestea includ, printre altele, investigarea, trimiterea în judecată şi condamnarea unui număr însemnat de traficanţi, operaţionalizarea Serviciului de combatere a traficului de persoane în cadrul DIICOT, reglementarea imprescriptibilităţii infracţiunilor de trafic, ceea ce oferă autorităţilor mai mult timp pentru descoperirea şi cercetarea acestora”, a transmis ministerul Justiţiei într-un comunicat de presă. 

De asemenea, „raportul recunoaşte demersurile Ministerului Justiţiei de a elabora o nouă politică publică în materia recuperării bunurilor provenite din infracţiuni, care introduce un mecanism financiar de susţinere a victimelor infracţiunilor de trafic, dar şi eforturile de a operaţionaliza camere amenajate special pentru audierea minorilor în cadrul parchetelor şi instanţelor din ţară”, fiind subliniată şi „colaborarea Ministerului Justiţiei cu Uniunea Naţională a Barourilor din România pentru a specializa pregătirea profesională a avocaţilor din perspectiva asistării victimelor traficului, alături de demersurile de evaluare a eficienţei practice a mecanismelor de indemnizare a victimelor”, mai arată sursa citată. 

Ministerul a mai transmis că urmăreşte alături de partenerii instituţionali, „ca deficienţele constatate încă în raport să primească răspunsuri adecvate ale autorităţilor române”, arătând că „ministrul Justiţiei va continua susţinerea cu prioritate a agendei anti-trafic în dialogul cu sistemul judiciar”. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite