Militarii NATO, îngrijiţi cu produse diluate de la Hexi Pharma. Mihnea Motoc: „A fost sistată folosirea dezinfectanţilor şi i-am înlocuit”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zece ani, rănile soldaţilor au fost dezinfectate cu produse Hexi Pharma
Zece ani, rănile soldaţilor au fost dezinfectate cu produse Hexi Pharma

Timp de zece ani, rănile soldaţilor români care au luptat în misiuni NATO au fost dezinfectate cu produse Hexi Pharma, arată cea mai recentă investigaţie publicată pe tolo.ro.

Concret, Thor, Suprasept dar şi celelalte antisantiseptice diluate au ajuns în Kandahar, Zabul, Lagman şi Bagdad.

„Produsele, care erau autorizate pentru punerea pe piaţă conform prevederilor legale, au fost achiziţionate în sistem centralizat pentru unităţi sanitare din reţeaua Ministerului Apărării Naţionale”, arată digi24.ro. De la aderarea la NATO, România a trimis pe front 43.000 de militar, notează sursa citată.

Reacţia Ministrului Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, nu a întârziat să apară. Potrivit acestuia, a fost sistată folosirea dezinfectanţilor Hexi Pharma în teatrele de operaţii şi în spitalele MApN, iar pentru înlocuirea rapidă a produselor Armata americană a pus la dispoziţie un stoc de dezinfectanţi, temporar, pentru Afganistan, până când va fi făcută achiziţia pentru noi substanţe.

„Dată fiind miza în joc s-a procedat cu cea mai mare promptitudine şi imediat cum s-au cunoscut aceste riscuri s-a procedat la înlocuire fie din ceea ce exista în stoc, fie din noi achiziţii. Nu se pune problema să perpetuăm o situaţie incertă. Pe de altă parte, sigur că nu ne putem pronunţa în privinţa eficienţei dezinfectanţilor utilizaţi atât timp cât nu avem un laborator în sistemul nostru acreditat pentru aşa ceva”, a spus ministrul Apărării.

Motoc a dezminţit unele informaţii apărute în presă care arătau că s-a folosit alcool medicinal ca unic dezinfectant în unele spitale militare.

„Au fost scoase din uz complet (produsele Hexi Pharma -n.r.) imediat după ce au apărut semnalările pe care le cunoaşteţi. Nu este însă adevărat, nu s-a pus problema niciun moment ca dezinfectarea să se facă cu spirt, aşa cum am văzut în unele locuri ci s-a trecut la utilizarea altor produse cu aceeaşi destinaţie”, spune Motoc.

Probe trimise la Institutul Cantacuzino

Potrivit unor surse judiciare, mai multe probe recoltate din dezinfectanţii oferiţi spre vânzare de societatea Hexi Pharma au fost duse marţi la Institutul Cantacuzino pentru a fi analizate ştiinţific de specialişti.

Mai mult, Hexi Pharma a renunţat, marţi, la cererea de insolvenţă pe care a depus-o pe 11 mai la Tribunalul Bucureşti, instanţa luând act de solicitarea firmei.

Decizia companiei vine după ce, luni, Judecătoria Sectorului 5 a hotărât ca Hexi Pharma să nu poată începe, timp de două luni, procedura de dizolvare sau lichidare, să nu înstrăineze activele, să nu diminueze capitalul social şi să nu facă niciun fel de transferuri băneşti sau plăţi, cu excepţia salariilor şi a plăţilor la utilităţi, în această perioadă fiind interzisă orice vânzare de produse biocide.

Mai multe expertize, făcute de specialişti

Procurorul general al României a declarat marţi că în dosarul „Scandalul dezinfectanţilor” se fac mai multe examinări.

„Se efectuează aceste examinări care sunt importante pentru completarea urmăririi penale. De altfel, în cauză s-a administrat un volum considerabil de acte de urmărire penală care vor clarifica situaţia de fapt”, a spus procurorul general la intrarea în sediul Consiului Superior al Magistraturii.

Întrebat dacă ancheta în cazul Hexi Pharma ar putea fi preluată de Direcţia Naţională Anticorupţie, Augustin Lazăr a spus că cei care vor decide dacă alte organe judiciare sunt competente să facă cercetările în acest caz sunt sunt procurorii care coordonează cauza, adăugând: “Dacă va fi cazul, fiindcă altfel, urmărirea penală va fi continuată de procurorii noştri.

„Cei care evaluează această cauză sunt procurorii care instrumentează cauza şi ei vor dispune. Nu poate nimeni să ia unui procuror care este competent instrumentarea dosarului”, a adăugat Lazăr.

Întrebat dacă ancheta în acest caz nu a fost începută târziu, în condiţiile în care SRI spune că de mai mulţi ani informase despre situaţia dezinfectanţilor şi infecţiile nosocomiale, procurorul general al României a spus: „Când ancheta va fi încheiată, se va putea evalua cât de devreme, cât de târziu sau dacă este la momentul potrivit. Deocamdată, ancheta este în curs şi ea se efectuează într-un ritm foarte alert”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite