Mesajul „Tudorel, slugă model“ se încadrează în limitele libertăţii de  exprimare. Cum a demontat instanţa abuzul Jandarmeriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 10 dec 2018
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 10 dec 2018

Judecătoria Sectorului 1 a anulat amenda de 1.000 lei primită de Marian Rădună, cel care a proiectat în timpul unui protest care avea loc în Piaţa Victoriei, pe sediul Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR), mesajul "Tudorel, slugă model". Instanţa a apreciat că expresia folosită reprezintă o „critică acidă” la adresa unui politician, nu o jignire care să-i lezeze demnitatea.

Jandarmii au arătat în procesul-verbal de contravenţie că mesajul "Tudorel, slugărel model" (mesajul proiectat era "Tudorel, slugă model", jandarmii au greşit procesul-verbal - n.red.) face referire la ministrul Justiţiei şi aduce jigniri acestuia de natură să lezeze demnitatea şi onorarea, scrie Ziare.com.

Procesul verbal a fost întocmit la sediul unităţii, în absenţa lui Marian Rădună şi a unui martor asistent, după ce jandarmii au vizionat înregistrările video.

Protestatarul s-a plâns magistraţilor de această contravenţie, iar după ce a analizat toate datele Judecătoria Sectorului 1 i-a dat dreptate.

Magistraţii fac trimitere la articolul 10, care stabileşte limitele libertăţii de exprimare, din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului: "Spre deosebire de cei din urmă, politicienii trebuie să accepte în mod inevitabil şi conştient verificarea strictă a fiecărui cuvânt şi fapt, atât din partea jurnaliştilor, cât şi a marelui public şi, în consecinţă, trebuie să dovedească un grad mai mare de toleranţă.

Indubitabil, articolul 10 din Convenţie, paragraful 2, conferă reputaţiei altora, cu alte cuvinte, tuturor persoanelor, dreptul de a fi protejată, iar această protecţie include şi politicienii, chiar şi atunci când aceştia nu acţionează în nume propriu, dar, în astfel de cazuri, cerinţele acestei protecţii trebuie cântărite cu interesele dezbaterii libere a chestiunilor politice," a explicat instanţa.

„Slugă model”, o critică acidă, dar nu o jignire

Potrivit motivării Judecătoriei Sectorului 1, Marian Rădună a spus că "Tudorel" din mesajul proiectat nu ar fi chiar ministrul Justiţiei. Magistraţîi însă au explicat că protestele l-au vizat inclusiv pe ministrul Justiţiei.

"Deşi petentul a negat că acest mesaj ar face referire la ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, sau, cel puţin, a încercat să creeze un dubiu cu privire la care persoană căreia îi era adresat mesajul, este de notorietate faptul că, în ultima perioada, au fost desfăşurate ample proteste ale cetăţenilor in raport de reforma Legilor Justiţiei şi a Codurilor Penal şi de Procedura Penală, promovată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

În ceea ce priveşte conţinutul mesajului, judecătorii au apreciat că sintagma "slugă model", folosită de Marian Raduna, "reprezintă o judecată de valoare, o critică acidă la adresa ministrului în funcţie, menită să sublinieze că acesta acţionează într-un raport de subordonare în contextul politic actual, împrejurare confirmată chiar de faptul că, potrivit DEX, slugă este definită că o persoană subordonată alteia şi obligată, din cauza condiţiilor sociale în care se află, să-i execute voinţă."

"Astfel, având în vedere că petentul făcea referire la o persoană implicată în viaţă publică şi politică, caz în care controlul justificării ingerinţei trebuie realizat strict, o ingerinţă în libertatea de exprimare politică putând fi admisă doar în situaţii excepţionale, iar mesajul viza manieră în care această îşi îndeplineşte atribuţiile în cadrul Guvernului, instanţa apreciază că modalitatea în care petentul şi-a prezentat nemulţumirea faţă de activitatea ministrului Justiţiei se încadrează în limitele acceptabile ale dreptului la liberă exprimare, reglementat de art. 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului," conchide Judecătoria Sectorului 1.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite