Medicul implicat în eliberarea jurnaliştilor răpiţi în Irak, reţinut după ce i-ar fi cerut mită 2.000.000 de euro lui Hayssam ca să-l scape de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul teroristului Omar Hayssam, Mohamad Yassin a fost reţinut, vineri de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), într-un dosar în care este acuzat de trafic de influenţă. Acesta i-ar fi cerut pacientului său, Omar Hayssam, două milioane de euro pentru a-l scăpa de închisoare.

Yassin Mohamad a fost implicat în eliberarea jurnaliştilor români ţinuţi ostatici în Irak. Acesta a fost mandatat ca emisar în legătură cu eliberarea jurnaliştilor care au fost răpiţi în Irak în 2005.

În acelaşi dosar a fost reţinut şi Fadel Tahli, pentru complicitate la trafic de influenţă.

Surse judiciare au precizat că unul dintre denunţătorii din această cauză ar fi chiar sirianul Omar Hayssam. 

Concret, procurorii anticorupţie arată că, în perioada octombrie 2014 – martie 2015, inculpatul Yassin Mohamad, în mod direct şi prin intermediul inculpatului Tahli Fadel, a pretins de la doi denunţători, suma de aproximativ 2.000.000 euro, prevalându-se de influenţa exercitată asupra organelor judiciare, în vederea desfiinţării, pe cale extraordinară, a unei hotărâri de condamnare la pedeapsa închisorii cu executare aplicate unui condamnat, şi el denunţător în cauză, cu consecinţa punerii în libertate a acestuia din urmă”.

Cei doi urmează să fie duşi în faţa magistraţilor de la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Omar Hayssam, 23 de ani şi patru luni de închisoare

Magistraţii Curţii Supreme au decis, pe 27 maritie, ca omul de afaceri sirian Omar Hayssam să execute 23 de ani şi patru luni de închisoare, în urma contopirii pedepselor primite în dosarele "Volvo", "Foresta Nehoiu" şi cel al răpirii celor trei jurnalişti.  Judecătorii au menţinut decizia pronunţată de Curtea de Apel Ploieşti.

Curtea de Apel Ploieşti a stabilit, pe 2 februarie, o pedeapsă de 23 de ani şi patru luni de închisoare şi cinci ani interzicerea dreptului de a avea calitatea de administrator sau de membru al consiliului de administraţie al unei societăţi comerciale pentru Omar Hayssam, în dosarele răpirii celor trei jurnalişti, înşelăciunii în cazul "Volvo" şi fraudelor din dosarul cauza "Foresta Nehoiu".

După decontopirea pedepselor în cele trei dosare şi scăderea lor în baza prevederilor penale mai favorabile, judecătorii au aplicat pedeapsa cea mai grea, aceea de 13 ani şi patru luni închisoare din dosarul răpirii jurnaliştilor, la care au adăugat un spor de o treime din totalul de 30 de ani al pedepselor aplicate în celelalte două dosare în care sirianul a fost condamnat definitiv, pedeapsa rezultată fiind de 23 de ani şi patru luni de închisoare, cu o pedeapsă complementară de cinci ani interzicerea dreptului de avea calitatea de administrator sau de membru al consiliului de administraţie al unei societăţi comerciale.


Răpirea din Irak

În martie 2005, jurnaliştii Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian au fost răpiţi la Bagdad.

În 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost reţinut şi, deşi Preşedinţia anunţa atunci că este acuzat de implicare în răpirea jurnaliştilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian, la Bagdad, el a fost arestat preventiv pentru infracţiuni economice, într-un alt dosar.

La aproape un an şi o lună de la plasarea lui în arest, instanţa a acceptat să îl elibereze, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse şi arestarea sirianului.

Eliberarea a fost cerută pe motiv că starea de sănătate a lui Hayssam s-a degradat, după operaţia pentru cancer la colon. Hayssam a fost operat în 17 ianuarie 2006, la Spitalul Penitenciar Rahova.

În 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din România la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din funcţii a şefilor SRI, SIE şi DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga şi Virgil Ardelean, dar şi a procurorului general al României Ilie Botoş, în 20 iulie 2006.

Omar Hayssam a fost dat în urmărire generală la nivel naţional şi internaţional, în baza unui mandat de arestare preventivă emis în lipsă de către Curtea de Apel Bucureşti, în iulie 2006.

Sirianul a fost adus în România, în iulie 2013, anunţul fiind făcut de Administraţia Prezidenţială. Preşedintele de atunci Traian Băsescu nu a putut oferi amănunte şi nici nu a putut confirma misiunea agenţilor români, lăsând să se înţeleagă că aceştia ar fi efectuat o operaţiune neautorizată pe teritoriul unui alt stat pentru aducerea în ţară a teroristului care a coordonat răpirea în Irak. „Cum aş putea să vă confirm că România a efectuat o operaţiune neautorizată pe teritoriul unui alt stat?”, a întrebat, retoric, preşedintele de la acea dată.

În acest moment Omar Hayssam se află încarcerat în Penitenciarul Mărgineni.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite