Medicul Alexandru Ciocâlteu a fost trimis în judecată pentru luare de mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul secretar de stat din Ministerul Sănătăţii şi manager al Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan” Bucureşti, Alexandru Ciocâlteu, aflat în arest la domiciliu, a fost trimis în judecată, vineri,  fiind acuzat de luare de mită.


În acelaşi dosar a mai fost trimisă în judecată şi Petruţa Lazăr, faptelor manager, ulterior director economic al Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan” Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită

Potrivit  procurorilor, totul începe în 2008, când în urma unei înţelegeri prealabile, Petruţa Lazăr, în calitate de manager interimar, i-ar fi pretins unei persoane ca, după încheierea unui contract între Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan” Bucureşti şi firma reprezentată de respectiva persoană, acesta din urmă să îi dea, cu titlu de mită, un procentaj de 5 % din valoarea contractului.

„Ca urmare, în perioada ianuarie 2009 până în august 2009, în calitate de manager, inculpata Lazăr Petruţa a primit de la respectiva persoană, cu titlu de mită, suma de 160.000 lei pentru a facilita încheierea şi derularea contractului de mai sus (inclusiv efectuarea plăţilor către firma respectivă şi încheierea de acte adiţionale)”, acuză procurorii DNA.

Acuzaţiile în cazul lui Ciocâlteu

Începând cu a doua jumătate a anului 2009, după ce Ciocâlteu a preluat funcţia de manager al Spitalului Sf. Ioan, acesta i-ar fi pretins aceleiaşi persoane, un procentaj de 5% din valoarea plăţilor şi ar fi primit, lunar, cu titlu de mită, din septembrie 2009 până în noiembrie 2013 inclusiv, direct sau prin intermediul Petruţei Lazăr, câte 10.000 lei pentru sine, pentru derularea contractului ante-menţionat, cunoscând că respectivul contract a fost încheiat în condiţii nelegale, inclusiv pentru semnarea actelor adiţionale în anii 2012 şi 2013 şi pentru facilitarea efectuării plăţilor.

„În total, suma primită de inculpatul Ciocâlteu Alexandru, în perioada 2009-2013, pentru îndeplinirea unor acte contrare îndatoririlor de serviciu, este de 510.000”, susţin procurorii DNA.

Începând cu a doua jumătate a anului 2009, Lazăr a devenit director economic al Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan” Bucureşti. În această calitate, ea ar fi primit, timp de 6 luni, suma de 20.000 lei lunar, de la reprezentantul firmei care avea în derulare contractul cu spitalul, bani pe care i-ar fi împărţit în mod egal cu managerul Ciocâlteu. Prin urmare, în cele 6 luni, Lazăr Petruţa ar mai fi primit 60.000 lei.

„În perioada martie 2010- noiembrie 2013, prin intermediul inculpatului Ciocâlteu Alexandru, Lazăr Petruţa a mai primit suma totală de 450.000 lei (10.000 lei lunar), cunoscând provenienţa şi scopul primirii şi semnând în acea perioadă documente care vizau relaţia contractuală a spitalului cu acea firmă”, arată DNA.

DNA cere confiscarea specială a unor bunuri

În total, Lazăr ar fi primit cu titlu de mită, pentru îndeplinirea unor acte contrare îndatoririlor de serviciu, în perioada 2009-2013, suma de 670.000 lei.

„În vederea confiscării speciale şi pentru garantarea executării cheltuielilor judiciare, s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor imobile şi asupra unor sume de bani în lei şi valută aparţinând inculpaţilor Petruţa Lazăr şi Alexandru Ciocâlteu”,  arată procurorii DNA.  

Prezentul dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunerea menţinerii măsurii preventive a arestului la domiciliu pentru ambii inculpaţi şi a măsurilor asigurătorii dispuse în cauză.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite