Mama care a demascat şpaga de la Şcoala 10 din Capitală: Poliţistul ne-a zis că asta nu e mită şi că ei nu au timp de prostii de felul ăsta
0Mama care a demascat şpaga de la Şcoala numărul 10 „Maria Rosetti” din Capitală a declarat, la TVR, că unul dintre poliţiştii Secţiei 6, care s-au ocupat de anchetă, i-ar fi spus că în acest caz nu este vorba de mită şi că „le-a dat de lucru”. Aceasta a precizat că poliţistul i-ar mai fi spus „că au foarte multe dosare şi că nu au timp de prostii de felul asta”.
În urma acestor declaraţii, Poliţia Capitalei a dispus verificări la Secţia 6, pentru a stabili „dacă poliţistul a acţionat conform spuselor persoanei”. Declaraţiile mamei care a dat publicităţii primele înregistrări de la Şcoala generală nr. 10 „Maria Rosetti” Bucureşti, în care fosta învăţătoare Dana Blându cerea bani de la părinţi pentru cadourile de sărbători, vin după ce poliţiştii Secţiei 6, care au audiat-o pe Dana Blându, au propus parchetului neînceperea urmăririi penale.
„Mă întreb foarte sincer dacă e de stat în ţara asta sau nu. (...) Domnul de la poliţie care ne-a luat tuturor declaraţiile ne-a şi zis: «păi asta nu e mită. Mita e atunci când cere şi când îi dai bani în mână. Păi ne-aţi dat dumneavoastră de lucru». Şi a zis că au foarte multe dosare şi că nu au timp de prostii de felul ăsta. Deci clar că nu au considerat că este un caz grav”, a declarat pentru TVR mama care a demascat situaţia de la Şcoala numărul 10, arată HotNews.
În urma acestei declaraţii, Politia Capitalei a dispus verificări la Secţia 6, pentru a stabili „dacă poliţistul a acţionat conform spuselor persoanei”.
Poliţiştii Secţiei 6, care au audiat-o pe fosta învăţătoarea Blându, au propus parchetului neînceperea urmăririi penale deoarece din probatoriul administrat nu se conturează elementele constitutive ale infracţiunii de primire de foloase necuvenite, au declarat surse din cadrul Poliţiei.
Poliţiştii, coordonaţi de un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, au analizat probele de la dosar, inclusiv documentele ridicate de la Inspectoratul Şcolar al municipiului Bucureşti (ISMB) şi au audiat mai multe persoane. Aceştia au decis că fosta învăţătoare Dana Blându este nevinovata.
Această decizie nu este una definitivă. Procurorii pot admite sau respinge propunerea poliţiştilor, însă având în vedere ca activitatea a fost coordonata de Parchet, cel mai probabil pe numele Danei Blându nu se va începe urmărirea penală, mai precizează hotnews.ro.
Cazul învăţătoarei Dana Blându
Comisia de anchetă a Şcolii Gimnaziale Nr. 10 „Maria Rosetti” a decis în unanimitate, pe 10 ianuarie, să o demită pe învăţătoarea Dana Blându, care a fost filmată de părinţi în timp ce le cerea bani pentru cadourile de Crăciun ce urmau să fie împărţite angajaţilor şcolii. Avocaţii acesteia au anunţat de atunci că vor contesta în instanţă această decizie, iar dascălul s-ar putea întoarce la catedră.
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie a declarat la puţin timp de la această hotărâre că salută atitudinea mamei care a sesizat acest caz.
Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti s-a autosesizat, la sfârşitul anului trecut, în cazul învăţătoarei de la Şcoala nr. 10.
Ancheta în acest caz a fost declanşată după ce în mass-media a apărut o înregistrare video de la o şedinţă cu părinţii în care aceasta se arată indignată de sumele mici strânse de părinţi pentru cadourile de Crăciun, care ar fi trebuit să ajungă la angajaţii şcolii.care ar fi cerut părinţilor bani pentru cadourile ce urmau să fie date de sărbători unor angajaţi ai unităţii.
De asemenea, pe numele învăţătoarei a fost depusă şi o plângere penală, pe data de 30 decembrie 2913, de către ISMB, dosarul fiind acum în ancheta poliţiştilor Capitalei.
Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
Poliţiştii au propus neînceperea urmăririi penale în cazul învăţătoarei Dana Blându
Învăţătoarea Dana Blându ar putea scăpa de dosar penal după ce poliţiştii Secţiei 6 Poliţie din Capitală au propus neînceperea urmăririi penale în cazul acesteia pentru primire de foloase necuvenite.
Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Educaţiei în şedinţa de Guvern de miercuri să finalizeze Codul de etică în învăţământ şi să reglementeze problemele legate de fondul clasei şi de meditaţii, spunând că vrea să oprească abuzurile din sistem şi că este dispus să sprijine verificările şi cu inspectorii Corpului său de Control.
După scandalul învăţătoarei de la Şcoala 10, conducerea Inspectoratului Şcolar Bucureşti i-a avertizat pe directori, adunaţi marţi la Colegiul „Mihai Viteazul”, unde pot apărea faptele de corupţie. Un cod de etică pentru şcoli ar trebui să fie elaborat până la 15 iunie, au anunţat oficialii din Educaţie, care le-au transmis un mesaj dur printr-un avertisment adresat directorului unui liceu unde urma să se discute despre şpaga de la Bac.
O profesoară de la Liceul „Costin Kiriţescu” din Capitală a declarat că atmosfera din liceu era una „militară” şi că se adunau bani pentru bănci şi bodiguarzi, potrivit Prima TV. De asemenea, mama unui copil spune că părinţii au dat bani pentru ca elevii să treacă examenul de engleză intensiv. Însă, eleva care a dat startul anchetei, dezvăluind că o profesoară cere bani pentru motivarea absenţelor, riscă să se aleagă cu nota scăzută la purtare.
Scandalul izbucnit la Şcoala 10 din Capitală, unde o învăţătoare a cerut bani de cadouri părinţilor, i-a determinat pe reprezentanţii Inspectoratului Şcolar să efectueze controale în mai multe unităţi de învăţământ. Separat, a fost declanşată o anchetă la Şcoala Centrală după ce un părinte a reclamat că o învăţătoare umileşte elevii. Între timp, la fosta clasă a Danei Blându, de luni a venit o nouă învăţătoare.
ANCHETĂ Învăţătoarea „abonată” la banii părinţilor riscă suspendarea
Autorităţile sunt aşteptate joi să decidă dacă învăţătoarea de la Şcoala 10 din Capitală, acuzată că ar fi cerut bani de Crăciun pentru personalul şcolii, mai rămâne în sistem.
Ancheta de la Şcoala 10 „Maria Rosetti” din Capitală, unde o învăţătoare le-a pretins părinţilor bani mai mulţi pentru cadourile de Crăciun ale personalului, continuă. Miercuri, avocata învăţătoarei Dana Blându a declarat că plângerea părinţilor pentru care este anchetată aceasta nu a avut legătură cu scandalul darurilor şi că învăţătoarea chiar s-ar fi oferit să le plătească acestora contravaloarea „micilor” atenţii.
O comisie a Inspectoratului Şcolar a ajuns, luni dimineaţă, la Şcoala nr. 10 din Capitală unde o învăţătoare este acuzată că ar fi cerut bani părinţilor pentru cadouri de Crăciun. Ancheta în acest caz a fost declanşată după ce în mass-media a apărut o înregistrare video de la o şedinţă cu părinţii în care aceasta se arată indignată de sumele mici strânse de părinţi pentru cadourile de Crăciun, care ar fi trebuit să ajungă la angajaţii şcolii.
Directoarea Şcolii Generale Nr. 10 „Maria Rosetti” din Capitală s-a prezentat luni dimineaţă la sediul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) pentru a fi audiată. Săptămâna viitoare urmează ca învăţătoarea care a pretins bani de la părinţi pentru cadourile de Crăciun să fie audiată în cadrul anchetei demarate de ISMB şi dacă este găsită vinovată, ar putea fi exclusă din învăţământ. Până atunci a fost sesizat Parchetul.
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Bucureşti au demarat o anchetă după ce o învăţătoare de la şcoala nr. 10 „Maria Rosetti” din Capitală ar fi fost filmată de părinţi în timp ce le cerea acestora bani mai mulţi pentru cadourile oferite de Sărbători, dar şi pentru personalul din şcoală, cerându-le să se alinieze „sistemului românesc, balcanic, de stat” al şpăgii.