Măgeanu - Clanul pălărierilor din Câmpulung Muşcel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vă amintiţi, desigur, piesa de teatru şi filmul lui Tudor Muşatescu, "Titanic Vals". Cu Birlic. Acolo, autorul plasează toată acţiunea în oraşul său de baştină, Câmpulung

Vă amintiţi, desigur, piesa de teatru şi filmul lui Tudor Muşatescu, "Titanic Vals". Cu Birlic.

Acolo, autorul plasează toată acţiunea în oraşul său de baştină, Câmpulung Muşcel. La un moment dat, Conu Spirache, pater familiae, îşi cumpără o pălărie nouă. De la prăvălia lui Măgeanu. Şi se naşte o poveste întreagă. Comică. Ne oprim aici, fiindcă dacă veţi trece pe bulevardul "Republicii" - superb nume bolşevic! - zis şi acum bulevardul "Pardon", unde pietonii circulă pe mijloc, şi la doi paşi de grădina "Mersi" (unde în sărbători era atâta aglomeraţie, încât dacă unei cucoane i se oferea un loc pe bancă trebuia să zici "mersi"), veţi găsi cu surprindere, la nr. 39, magazinul de pălării "La Măgeanu". Exact acela din anii 1943. Cel evocat de conu Tudorică Muşatescu în piesă. Real. Cu aceeaşi denumire dată la 1905 de Ion Măgeanu, primul proprietar. Istoria acestui magazin de pălării şi a celor ce-l stăpânesc ajunge în zilele noastre, e încă vie.

După patru ani de război în linia întâi, pe frontul de Răsărit, alţi patru la Canal, pentru că a făcut politică "ţărănistă", şi încă patru de reeducare în producţie (strungar la ARO), reluându-şi apoi meseria şi vocaţia de pălărier (era şi economist, absolvent de ISE), proprietarul, Marcu Măgeanu, s-a stins în anul 2005. La 91 de ani. În casa lui. De deasupra prăvăliei, pe bdul "Pardon". A fost supranumit de presă "ultimul pălărier al României".

Soţia sa, Eugenia, la 80 de ani ai săi, continuă şi acum să lucreze. Dar din ce în ce mai puţin. "Lumea nu mai poartă pălării, nu mai avem comenzi. Mai ales domnii, bărbaţii. Aşa că ne-am adaptat şi noi. Clienţii cei mai fideli sunt ciobanii din Muşcel, cărora le vindem marfă adusă de la Sibiu: pălării mici, ciobăneşti, cu calota emisferică, tari şi impermeabile. Şi doamnele din oraş mai comandă câte o pălărie, dar sunt din ce în ce mai puţine. Cum spuneam, şi azi locuinţa Măgenilor se află la locul ei, tot pe bulevardul "Pardon". Firesc, deasupra prăvăliei. E clădirea originală: cu prăvălia la stradă, urmată de atelier, asta la parter, iar sus, puse în vagon de tren, cu sufrageria tot la stradă, cu un lung culoar luminat prin geamlâc. Oglinzi veneţiene, mobilă veche, aer de secol 19-20. Toate duc într-o epocă revolută. Doamna Eugenia Măgeanu este ajutată de nora sa, Romelia, soţia unicului urmaş al pălărierilor, Răzvan Măgeanu, profesor de economie şi educaţie antreprenorială la "Colegiul tehnic" din oraş.

Recent, pe 11 martie, dl prof. Măgeanu a fost sărbătorit la împlinirea a 60 de ani. Prilej cu care s-a reunit clanul: Ionuţ, fiul cel mic (22 ani, student la Bucureşti), fratele său, Norris Măgeanu (30 de ani), om de afaceri din Capitală, împreună cu iubita lui, celebra vedetă media Corina Dănilă, şi fetiţa lor, Riana; pe scurt, clanul Măgeanu în păr. Patru generaţii! Cu prilejul aniversării, bărbaţii clanului, Răzvan&Norris&Ionuţ, tatăl&fiii, au hotărât să încerce a relua şi impune moda pălăriilor. De a reactiva cel mai vechi magazin de pălării din ţară, care nu s-a închis niciodată. Norris are planul în minte. Astfel, bunica lor să nu mai fie nevoită să închirieze o parte din prăvălie pentru alte activităţi decât confecţionarea de pălării. Europene, monşer.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite