MAE: Românii blocaţi în Malaysia au fost evacuaţi din zona afectată de inundaţii şi se îndreaptă spre Kuala Lumpur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul de Externe informează că, în cursul dimineţii de joi, au avut loc operaţiuni de evacuare a celor patru români blocaţi alături de alţi 120 de turişti străini în Parcul Naţional Taman Negara din Malaysia, aceştia îndreptând-se în prezent spre capitala Kuala Lumpur.

Potrivit unui comunicat MAE, în cursul dimineţii de joi au fost iniţiate "operaţiuni complexe de evacuare a celor patru turişti români sinistraţi alături de ceilalţi 120 de turişti străini în Parcul Naţional Taman Negara din Malaysia".

Operaţiunile de evacuare au fost realizate cu succes, cu ajutorul elicopterelor şi bărcillor de salvare, în pofida condiţiilor meteorologice nefavorabile. Toţi turiştii au fost transportaţi în apropierea oraşului Jerantut, într-o zonă sigură. Din această locaţie, întregul grup a fost îmbarcat în microbuze şi se află în drum spre Kuala Lumpur.

MAE mai precizează că Ambasada României la Kuala Lumpur a ţinut legătura atât cu cei patru cetăţeni români, cât şi cu autorităţile malaysiene pe tot parcursul nopţii de miercuri spre joi, dar şi al dimineţii de joi, rezultând că aceştia sunt într-o stare de sănătate bună.

Pe durata transportului către Kuala Lumpur, misiunea diplomatică română rămâne în legătură cu cei patru cetăţeni români şi va continua demersurile de asistare a acestora şi la sosirea în capitala malaysiană.

Turiştii blocaţi de inundaţii în resortul hotelier Mutiara, aflat în Parcul Naţional Taman Negara din Malaysia, ca urmare a efectelor unui muson care a provocat, pe 22 decembrie, inundaţii extrem de puternice în zonă au fost relocaţi, miercuri, într-o şcoală din Kuala Tahan, unde nu exista pericolul de inundaţii.

Ministerul Afacerilor Externe transmite "mulţumirile şi aprecierile sale autorităţilor malaysiene pentru eforturile depuse până în prezent pentru salvarea şi evacuarea celor patru cetăţeni români alături de întegul grup de turişti străini sinistraţi". Totodată, MAE le mulţumeşte tuturor ambasadelor din cadrul statelor care au avut cetăţeni sinistraţi în Parcul Naţional Taman Negara, pentru implicare în cadrul demersurilor iniţiate pe lângă autorităţile malaysiene, în vederea evacuării de urgenţă a celor patru cetăţeni români împreună cu întregul grup afectat de inundaţiile din Malaysia.

Parcul Taman Negara, o destinaţie turistico-ecologică populară care cuprinde 434.300 de hectare de pădure tropicală, este afectat de cele mai puternice inundaţii înregistrate din 1971. Inundaţii importante au afectat, de asemenea, coasta de est a ţării, potrivit agenţiei Bernama.

Partea de est a Malaysiei este afectată frecvent de inundaţii, în perioada musonului de nord-est. În 2014 aproximativ 60.000 de persoane au fost evacuate din cauza inundaţiilor, cele mai multe pe coasta de est, potrivit ultimelor date publicate de Bernama.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite