MAE despre deputatul fugar Marko Attila: „Nu a fost emis un mandat european”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marko Attila este vizat în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri
Marko Attila este vizat în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri

Autorităţile române nu au emis, până în prezent, mandat european de arestare pe numele deputatului UDMR Marko Attila, motiv pentru care, cel puţin în momentul de faţă, nu sunt întrunite condiţiile pentru un eventual demers diplomatic. Aşa se arată într-un răspuns oficial al Ministerului Afacerilor Externe la o interpelare formulată de deputatul Bogdan Diaconu, membru al Partidului România Unită (PRU).

Concret, MAE a transmis ieri o serie de precizări referitoare la măsurile diplomatice luate pentru găsirea deputatului UDMR care, în opinia lui Diaconu, „este ascuns şi protejat de statul ungar în urma votului de încuviinţare a arestării acestuia acordat de Camera Deputaţilor pe 3 decembrie 2014”. 

„Ministerul Afacerilor Externe nu are niciun fel de competenţe legale în materia emiterii şi punerii în executare a mandatului european de arestare, procedurile aferente realizându-se exclusiv pe calea cooperării judiciare şi poliţieneşti directe”, arată MAE, adăugând că, „până în prezent nu a fost emis un astfel de mandat pe numele persoanei menţionate”. 

„În aceste condiţii, având în vedere absenţa competenţelor legale ale Ministerului Afacerilor Externe în ce priveşte realizarea unor asemenea demersuri, cât şi în absenţa, până în prezent, a unui mandat european de arestare în raport cu persoana menţionată, rezultă că, la acest moment, nu sunt întrunite condiţiile care să permită MAE să întreprindă un eventual demers diplomatic în această speţă”, subliniază oficialii. 

Săptămâna trecută, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, declara că nu ştie unde se află deputatul Marko Atilla, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare şi anchetat în dosarul disjuns din cel în care Alina Bica a fost trimisă în judecată, s-ar afla la Budapesta, sub protecţia premierului maghiar Viktor Orban. Claudia Spridon

Robert Cazanciuc: „Nu ştiu exact unde se află deputatul”

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, marţi, că nu ştie unde se află deputatul Marko Attila, arătând că nu este oportun să se facă negocieri, atât timp cât orice stat UE este obligat să respecte normele europene în privinţa solicitărilor venite de la un oricare altă ţară membră.

Afirmaţia ministrului Robert Cazanciuc a fost făcută în contextul informaţiilor că deputatul Marko Attila, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare şi anchetat în dosarul disjuns din cel în care Alina Bica a fost trimisă în judecată, s-ar afla la Budapesta, sub protecţia premierului maghiar Viktor Orban.

"Nu ştiu exact unde se află domnul deputat acum. Putem face discuţii acum în măsura în care lucrurile sunt foarte bine bazate pe lege. Putem negocia dacă există un acord bilateral, reguli europene, putem negocia cu Ungaria. Nu cunosc exact unde se află domnul deputat în momentul de faţă, dar nu cred că este oportun să facem negocieri pe ceea ce legea prevede în mod obligatoriu. Autorităţile oricărui stat europeane sunt obligate să procedeze conform nomelor europene, dacă sunt solicitări din partea altui stat", a spus ministrul Robert Cazanciuc, după şedinţa de plen a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Marko Atilla, cercetat şi în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri

Deputatul Marko Attila nu mai beneficiază de imunitatea parlamentară începând din 3 decembrie 2014, atunci când colegii săi au încuviinţat arestarea preventivă a deputatului UDMR, în dosarul de corupţie al fostului procuror şef al DIICOT, Alina Bica, privind despăgubirea de la ANRP pentru un teren supraevaluat.

Între timp, dosarul a fost trimis în judecată, însă procurorii au fost nevoiţi să disjungă cazul lui Marko Attila de cel al Alinei Bica, pentru că el nu s-a aflat în ţară şi nu a putut fi audiat.

"Având în vedere faptul că procedurile de citare faţă de inculpatul Marko Attila-Gabor nu au putut fi îndeplinite în totalitate, în aşa fel încât să nu poată fi invocate nerespectarea unor garanţii procesuale privind inclusiv dreptul la apărare, întrucât acesta este plecat din ţară, se va dispune disjungerea cauzei, urmând ca cercetările să fie continuate într-un dosar distinct, sub aspectul infracţiunii de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit", potrivit procurorilor DNA.

În 4 decembrie 2014, avocatul lui Marko Attila, Eugen Iordăchescu, declara pentru Mediafax că deputatul UDMR se află în Budapesta, la o întâlnire a maghiarilor de pretitutindeni, motiv pentru care nu a fost prezent la DNA, unde fusese citat de procurori pentru a da explicaţii în dosarul despăgubirilor.

Condamnat la trei ani cu suspendare pentru abuz în serviciu

În noiembrie 2014, deputatul UDMR Marko Attila a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, într-un alt dosar privind restituirea unor imobile.

Judecătorii l-au găsit vinovat de Marko Attila de faptul că, în 2002, a făcut parte din comisia specială de restituire a unor bunuri imobile care au fost ale comunităţilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din România, înfiinţată în baza OUG 83/1999. Alături de alte două persoane, deputatul a întocmit, în 14 mai 2002, o notă de constatare în care au arătat, contrar realităţii, că un imobil situat în municipiul Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfântu Gheorghe şi l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal. Imobilul în discuţie a avut destinaţia de şcoală din momentul edificării construcţiei şi includea două instituţii de învăţământ: Liceul Teoretic "Szekely Miko" Sfântu Gheorghe şi Liceul Teologic Reformat.

Citeşte şi:

Un deputat, către Aurescu: Ce măsuri concrete a luat MAE pentru revenirea în ţară a deputatului Marko Attila?

Deputatul Bogdan Diaconu îi cere ministrului de Externe Bogdan Aurescu să spună dacă diplomaţia maghiară a fost notificată cu privire la cazul deputatului maghiar Marko Attila, aflat, potrivit avocatului acestuia, sub „protecţia personală a premierului Ungariei, Viktor Orban“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite