Un deputat, către Aurescu: Ce măsuri concrete a luat MAE pentru revenirea în ţară a deputatului Marko Attila?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Bogdan Diaconu FOTO Adevărul
Deputatul Bogdan Diaconu FOTO Adevărul

Deputatul Bogdan Diaconu îi cere ministrului de Externe Bogdan Aurescu să spună dacă diplomaţia maghiară a fost notificată cu privire la cazul deputatului maghiar Marko Attila, aflat, potrivit avocatului acestuia, sub „protecţia personală a premierului Ungariei, Viktor Orban“.

„Ce măsuri concrete a întreprins Ministerul Afacerilor Externe din România pentru a asigura revenirea în ţară a deputatului Marko Attila? S-au întocmit actele pentru extrădarea sa, conform normelor UE în vigoare? De asemenea, vă solicit să comunicaţi dacă diplomaţia ungară a fost notificată cu privire la acest caz de încălcare gravă a normelor europene şi a relaţiilor cu România, prin adăpostirea unei persoane publice căutate de justiţie pentru fapte grave de corupţie“, susţine deputatul Bogdan Diaconu într-o interpelare din Camera Deputaţilor. 

Potrivit deputatului, cazul lui Marko Attila, pentru a cărui arestare preventivă Camera Deputaţilor şi-a acordat votul pe data de 3 decembrie 2014, este unic în analele justiţiei şi diplomaţiei române. „Un stat membru UE, Ungaria, îl ascunde şi la această oră pe deputatul care trebuie să răspundă în faţa justiţiei, conform legii, acesta bucurându-se, conform declaraţiilor avocatului său, de «protecţia personală a premierului Ungariei Viktor Orban»“, mai susţine deputatul.

În opinia sa, tăcerea MAE „reprezintă o palmă grea dată suveranităţii României şi respectului actului de justiţie în această ţară“. „În timp ce alte persoane care au îndeplinit funcţii publice, aflate în acelaşi dosar în care este cercetat şi deputatul Marko Attila, sunt deferite justiţiei, Marko Attila rămâne ascuns sub protecţia directă a Guvernului de la Budapesta“, mai susâine Bogdan Diaconu.

„Precedentul creat de fuga din faţa justiţiei a lui Marko Attila este deosebit de periculos pentru că şi alte persoane cercetate de autorităţi pot urma aceeaşi cale dacă MAE nu face de urgenţă demersurile necesare pentru aducerea în ţară a deputatului fugar. De asemenea, vă solicit sancţionarea pe cale diplomatică a statului maghiar şi sesizarea Comisiei Europene pentru ingerinţa nepermisă a Ungariei într-un dosar de corupţie din România prin protejarea unuia din factorii cheie implicat deja şi într-un alt dosar de retrocedări ilegale unde a fost condamnat cu suspendare“, a conchis deputatul. 

Dispărut din România imediat după ce Parlamentul a încuviinţat arestarea sa preventivă în dosarul în care fosta şefă a DIICOT Alina Bica este acuzată de corupţie, deputatul UDMR Marko Attila a declarat marţi că nu se află sub protecţia premierului Viktor Orban.

„Nu mă aflu sub protecţia premierului Viktor Orban”, a declarat deputatul UDMR publicaţiei clujene „Kronika”. „ A fost o formulare nefericită a avocatului meu. Ungaria nu sprijină o persoană sau persoane, ci cauze. Avocatul meu a explicat şi acest lucru, dar, din cauza începutului stângaci, acest lucru a fost prost înţeles”, a precizat deputatul. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite