„Loteria I” i-a mai adus lui Copos 4 ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 8 ani de la trimiterea în judecată a dosarului „Loteria I”, magistraţii Tribunalului Bucureşti l-au condamnat luni pe George Copos la patru ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală. Omul de afaceri a primit vestea la Penitenciarul Rahova, unde ispăşeşte pedeapsa primită în dosarul „Transferurilor”.

Omul de afaceri George Copos a mai primit luni o nouă lovitură din partea Justiţiei. Singurul condamnat în dosarul „Transferurilor” care nu reuşeşte să se obişnuiască cu ideea că se află în închisoare, a primit ieri încă o condamnare definitivă de patru ani de închisoare cu executare în dosarul „Loteria I”. Astfel, la 8 ani de la trimiterea în judecată, magistraţiiTribunalului Bucureşti au hotărât că acesta se face vinovat de evaziune ficală de peste un milion de euro.

Concret, judecătorii au respins apelurile formulate de cei implicaţi în dosar şi au decis menţinerea sentinţei date de Judecătoria Sectorului 2 prin care George Copos, acţionarul firmelor Ana Electronic, Ana Group, Ana Pan, şi ceilalţi patru inculpaţi Gilio Giuzepe Roza, Stelian Ioan Raţiu şi Nicolae Cristea, au fost condamnaţi la câte patru ani de închisoare cu executare. Gabriel Rogoveanu, agent imobiliar la firma Euroest Invest, a primit trei ani de închisoare.

Copos ar putea sta doi ani în spatele gratiilor

Având în vedere că are două condamnări, una în dosarul „Transferurilor” de 3,8 ani de închisoare şi cea de ieri, de 4 ani, omul de afaceri va executa, potrivit legii, pedeapsa cea mai grea. Următorul pas pe care George Copos ar trebui să-l facă în perioada următoare este acela de a solicita contopirea pedepselor primite în cele două dosare. Judecătorul care va lua în discuţie cererea i-ar putea aplica însă un spor de pedeapsă omului de afaceri. 

În cazul în care Copos nu va primi acel spor, în urma contopirii celor două condamnări, acesta urmează să petreacă, în total, în spatele gratiilor aproximativ doi ani, deoarece, potrivit Noului Cod Penal, persoanele care au depăşit vârsta de 60 de ani execută jumătate din pedeapsă.

De ce a fost condamnat George Copos

George Copos şi ceilalţi patru inculpaţi în dosarul Loteria I au fost trimişi în judecată în iunie 2006, după ce, potrivit anchetatorilor, în perioada iulie-decembrie 2004, Copos, în calitate de asociat şi preşedinte al Consiliului de administraţie în cadrul Ana Electronic, împreună cu Roza şi cu sprijinul lui Cristea şi Rogoveanu, s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale, aducând bugetului de stat un prejudiciu de peste un million de euro.

Mecanismul de înşelare a statului

Astfel, folosind mecanismul interpunerii de noi proprietari în procesul de vânzare-cumpărare, respectiv Romtur GM Impex SRL, Niculaie Ghinea şi Ion Matei, cei conci condamnaţi au ascuns suma ce ar fi trebuit impozitată cu ocazia vânzării unui aşa-zis „pachet" de 38 de spaţii comerciale, proprietate a firmei Ana Electronic, către Compania Naţională Loteria Română. De asemenea, acelaşi mecanism a fost folosit şi la achiziţia de către Loterie a spaţiului comercial din Cluj-Napoca de la SC Transilvania Oil, prin intermediul lui Stelian Ioan Raţiu.

Totodată,  Nicolae Cristea, fost director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie în cadrul Companiei Naţionale Loteria Română este acuzat că a plătit 800.000 de dolari clubului de fotbal Rapid, ca sponzorizări şi publicitate, în perioada 1996-1999 doar în virtutea legăturilor de prietenie care îl legau de George Copos

În plus, în 2002, Loteria Română a închiriat pentru cinci ani, de la clubul Rapid, un panou publicitar în afara stadionului Giuleşti pentru suma de 175.000 de dolari pe an, preţ de patru ori mai mare decât cel al pieţei, susţin procurorii.

Mai mult, procurorii anticorupţie au arătat că relaţia de „afaceri privilegiate" dintre Copos şi Cristea a început cu mult timp în urmă, când Loteria a început să dea ca premii televizoare de la Ana Electronic, unde Copos este acţionar.

Viaţa lui Copos, de la tânărul comunist, la afacerile care i-au adus închisoarea

George Copos s-a orientat de tânăr pentru o viaţă lipsită de griji. Înainte de Revoluţie, acesta a devenit membru UTC, fiind numit şef al departamentului social- turism al Uniunii Asociaţiilor Studenţilor Comunişti din România. Din această poziţie a avut posibilitatea să vadă lumea, după cum singur spunea în interviuri. 

De altfel, banii din diurne îi păstra la saltea, fiind cunoscut încă din tinereţe ca fiind zgârcit. La fel a făcut şi în 1989, într-o deplasare în Coreea de Nord, când a reuşit să pună deoparte 1.500 de dolari. A mai făcut în 1990 un credit de 25.000 de dolari şi a intrat în afaceri: a deschis prima cofetărie, pe care a denumit-o Ana.

Un an mai târziu, el a deschis un magazin de electrocasnice în buricul Bucureştiului, devenind distribuitor exclusiv al Samsung. Aşa s-a născut holdingul Ana Electronics. După spusele lui, în doar şase ani de afaceri a acumulat în conturi aproape 40 de milioane de dolari, bani pe care i-a investit mai departe. A cumpărat trei hoteluri în Braşov, apoi altele în Bucureşti (Athénée Palace Hilton şi Crowne Plaza), Eforie Nord, pe Litoral având ancorate în port şi mai multe ambarcaţiuni de lux.

În anul 2004, Copos a intrat în afaceri cu Loteria Română, de la care a cumpărat la preţuri mici spaţii comerciale şi apoi le-a revândut cu preţuri mari Loteriei Române. Aceste afaceri i-au adus şi condamnarea de ieri la 4 ani de închisoare cu executare. 

Telenovela Rapid, o poveste cu sfârşit

În 1993, George Copos a preluat clubul de fotbal Rapid. Iniţial a fost un mic sponsor al clubului, căruia îi asigura produse de patiserie. Giuleştenii au cucerit de două ori titlul de campioană, în 1999 şi 2003, şi de 4 ori Cupa României. Cea mai mare performanţă în competiţiile europene a fost atingerea sferturilor de finală a Cupei UEFA, fiind eliminată de Steaua. 

Oamenii de fotbal cred că George Copos a făcut profit din fotbal după vânzarea a numeroşi jucători. El însă a negat mereu şi a spus că a pierdut bani în această afacere. A încercat de mai multe ori să vândă clubul, iar în cele din urmă Rapid a intrat în insolvenţă, plutind în derivă şi acum. Fotbalul i-a adus şi primii ani de închisoare, Copos primind prima condamnare în dosarul Transferurilor. 

Politicianul din top Forbes

George Copos a cochetat şi cu politica. Membru în partidul lui Dan Voiculescu, acesta a devenit senator în legislatura 2004-2008. Între 2004 şi 2006 a fost membru al Guvernului, având la un moment dat şi funcţia de vicepremier. 

În 2007, averea era evaluată de către presă la 700 milioane euro. Topul Forbes pentru anul 2012 al celor mai bogaţi români îl plasa pe Copos pe locul 19, cu o avere estimată la 160-165 milioane de euro.

Copos, încarcerat la Penitenciarul Rahova

George Copos este încarcerat la Penitenciarul Rahova, unde execută pedeapsa de trei ani şi opt luni de închisoare primită în dosarul transferurilor de jucători.


Pe aceeaşi temă:

Liga lui Mititica. Opt grei din fotbal, aruncaţi după gratii pentru corupţie

Cei mai puternici şi influenţi oameni din fotbalul românesc au ajuns după gratii. Judecătorii Curţii de Apel au fost necruţători chiar şi cu Gheorghe Popescu şi Jean Pădureanu, pentru care procurorii anticorupţie ceruseră la ultimul termen al procesului închisoare cu suspendare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite