Video LIVE TEXT Este oficial: România și Bulgaria intră în Spațiul Schengen terestru de la 1 ianuarie. Decizia din Consiliul JAI, pozitivă
0România intră în linie dreaptă spre accederea completă la spațiul de liberă circulație european. Ridicarea controalelor la frontierele terestre cu România şi Bulgaria de la 1 ianuarie 2025 a fost votată joi dimineață în ședința Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI).
UPDATE Bolojan: „Adoptarea târzie, o temă de reflecție”
„Este și o dovadă că atunci când guvernele, miniștrii și funcționarii lucrează împreună și fac ce trebuie lucrurile ies bine. În spatele unei astfel de decizii este atât o muncă de diplomație, dar și una de combatere a migrației și de confirmare a capacității țării noastre de a fi un gardian al spațiului de liberă circulație în Uniunea Europeană. Mulțumesc tuturor celor care și-au adus contribuția la această reușită”, a transmis șeful interimar al PNL, Ilie Bolojan, pe Facebook.
Liderul interimar al PNL a mai subliniat că „adoptarea târzie a acestei decizii este o temă de reflecție despre cum putem reprezenta mai bine România, cum putem guverna mai bine pentru o țară de încredere în așa fel încât cetățenii noștri să stea cu fruntea sus oriunde în Europa și în lume”.
UPDATE Predoiu: „Controalele se mai fac aleatoriu”
„Aduce miliarde de euro, dar și un confort sporit pentru cetățeni. Împlinește deplin intrarea noastră în Uniunea Europeană. Această importanță politică nu trebuie lăsată deoparte în contextul atacului la adresa Uniunii Europene”, a spus ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, într-o intervenție la Digi24.
„Controalele sunt eliminate. Se mai fac aleatoriu. Și la granița noastră va fi la fel. Aceste cozi vor dispărea”, a punctat ministrul, adăugând cu privire la pregătirea României în ceea ce privește sistemele informatice, că „aderarea cu granițele aeriene și maritime a fost o dovadă palpabilă că România este capabilă să gestioneze sistemele Schengen”.
UPDATE Roberta Metsola a felicitat România și Bulgaria
„Este gata. Este decis. Este meritat. România și Bulgaria se vor alătura complet spațiului Schengen la 1 ianuarie 2025. Felicitări ambelor state care au muncit din greu și îndelung pentru acest lucru. Un Schengen mai puternic semnifică o Europă mai sigură și mai Unită”, a scris pe X șefa Parlamentului European, Roberta Metsola.
It’s done. It’s decided. It’s deserved.Romania & Bulgaria will fully join Schengen on 1 January 2025.Congratulations to the people of both countries who have worked hard and long for this.A stronger Schengen signifies a safer & more united Europe.#StrongerTogether 🇪🇺🇷🇴🇧🇬 pic.twitter.com/lcgMFCWK69
— Roberta Metsola (@EP_President) December 12, 2024
UPDATE Mesajul șefei Comisiei Europene
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a publicat pe platforma X o fotografie în care apar steagul României și steagul Bulgariei alături de mesajul: „Complet în Schengen – acolo unde vă este locul”.
Fully in Schengen - where you belong.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) December 12, 2024
UPDATE Ciolacu: „Un semnal clar că nu vom accepta să fim cetățeni de mâna a doua”
„O decizie istorică. Un semnal clar că nu vom accepta vreodată să fim cetățeni de mâna a doua. (...) Pentru companiile românești eliminarea controalelor va facilita comerțul și va reduce costurile logistice”, a susținut premierul Marcel Ciolacu în urma anunțului privind decizia pozitivă.
UPDATE Iohannis: „O decizie istorică, așteptată prea mult timp”
„România este în Schengen cu drepturi depline. In aceasta dim la Bruxelles a fost luată decizia, cu aplicare din ianuarie 2025. O decizie așteptă prea mult timp. (...) Ne putem bucura însfârșit de un drept binemeritat, de un drept legitim pentru România”, a spus președintele Klaus Iohannis, arătând că decizia „consolidează poziția strategică a României ca poartă între vestul și estul Europei”.
UPDATE Vot favorabil în JAI
Consiliul JAI a votat în favoarea intrării României și Bulgariei și cu granițele terestre în spațiul Schengen.
UPDATE Negrescu: „UE este pregătită pentru orice situație”
„Eu cred că nu avem motive (n. r. - de emoții). Cred că negocierile s-au purtat până în prezent foarte bine. Avem acel acord agreat la Budapesta. România s-a angajat să își crească protecția. Am obținut suplimentarea fondurilor europene. Cred că Uniunea Europeană este pregatită pentru orice situație, dar nu cred că ne vom confrunta cu un nou val de migranți”, a explicat eurodeputatul Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European într-o intervenție la Digi24.
Potrivit liderului european, „începând cu 1 ianuarie vom putea circulă liber, chiar dacă vor fi acele controale suplimentare”, la care s-a angajat statul nostru.
„Românii se vor simți cetățeni europeni cu drepturi depline”, a mai arătat Victor Negrescu, subliniind că pe plan politic, în țară, antieuropenii au vehiculat ideea că nu vom intră în spațiul de liberă circulație european.
UPDATE
Predoiu: „Anticipez discuții legate de Orientul Mijlociu”
„Este o ședință importantă, care sper să fie ultima bătălie pentru Schengen. Pentru asta am muncit luni de zile”, a subliniat Cătălin Predoiu înaintea ședinței.
„Anticipez că vor fi discuții legate de ultimele evoluții din Orientul Mijlociu, care vor avea impact pe zona de migrație, dar ne-am pregătit. Am avut discuții până aseară (...) Conflictul din Siria generează incertitudine, incertitudinea nu ajută nicio cauză, dar suntem pregătiți”, a mai explicat ministtrul cu privire la situația din Siria, afirmând că sunt pregătite argumente pentru orice situație.
„Nu este nimic încheiat până când nu se va lua decizia. Este un moment binemeritat. Așteptăm de atâția ani. E un rezultat complex pentru care a muncit foarte multă lume. Noi am făcut tot ce ține omenește de noi ca să reușim”, a mai spus ministrul înainte de a intra la ședința JAI.
UPDATE
Ministrul de interne ungar Sandor Pinter, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, şi-a exprimat joi convingerea că omologii săi vor da un vot pozitiv în ședința JAI.
„În 2011, când Ungaria a deţinut prima dată preşedinţia UE, am prezentat această chestiune şi eram deja absolut convinşi că ambele state membre sunt pregătite să adere la spaţiul Schengen. Potrivit speranţelor noastre de astăzi, toţi ceilalţi miniştri de interne vor accepta, vor adopta asta şi vom avea un vot pozitiv, un rezultat pozitiv în această chestiune”, a susținut ministrul, potrivit Agerpres, arătând că cele două state îndeplinesc criteriile tehnice încă din 2010.
Singurul lucru asupra căruia planează incertitudinea este prevederea privind menţinerea controalelor la frontierelor terestre dintre Ungaria şi România şi dintre România şi Bulgaria pentru o perioadă de cel puţin şase luni, pentru a atenua potenţiala schimbare a tiparelor migratorii.
UPDATE
Temele dezbaterii
Printre subiectele abordate în cadrul şedinţei JAI se află migraţia şi acordarea de azil, securitatea internă, dar şi propunere legislativă de combatere a abuzului sexual asupra copiilor.
Referitor la subiectul azil şi migraţie, Comisia va prezenta informaţii actualizate cu privire la punerea în aplicare a pactului privind migraţia şi azilul, un set de acte legislative ale UE care au fost adoptate în mai 2024. Statele membre şi Comisia iau în prezent măsuri pregătitoare pentru ca aceste legi să se aplice începând din iunie 2026. Setul de norme cuprinse în pact va contribui la gestionarea sosirilor în mod ordonat, la crearea de proceduri eficiente şi uniforme şi la asigurarea unei repartizări echitabile a sarcinilor între statele membre. Dimensiunea externă a abordării provocărilor legate de migraţie va fi discutată în cadrul unui prânz de lucru, potrivit https://www.consilium.europa.eu/.
În domeniul securităţii interne, Consiliul consultativ pentru informaţii va prezenta situaţia actuală a ameninţărilor. Prezentarea va fi urmată de un raport al preşedinţiei privind progresele înregistrate în lupta împotriva traficului de droguri şi a criminalităţii organizate. De asemenea, miniştrii vor avea un schimb de opinii cu privire la raportul final al Grupului la nivel înalt privind accesul la date pentru o asigurare eficace a respectării legii. La reuniunea JAI din luna iunie 2024, Consiliul a salutat cele 42 de recomandări ale grupului privind accesul la date.
De asemenea, preşedinţia ungară va informa miniştrii cu privire la situaţia actuală a orientărilor strategice pentru planificarea legislativă şi operaţională în spaţiul de libertate, securitate şi justiţie. Orientările strategice prevăzute în tratat reprezintă un instrument important pentru conturarea direcţiei politicii UE în spaţiul de libertate, securitate şi justiţie şi oferă cadrul pentru punerea în aplicare a aspectelor relevante ale Agendei strategice a UE pentru perioada 2024-2029.
Nu în ultimul rând, preşedinţia ungară a Uniunii va urmări să ajungă la o abordare generală (poziţia comună a statelor membre) cu privire la o propunere legislativă de combatere a abuzului sexual asupra copiilor. Această propunere de act legislativ va impune întreprinderilor din domeniul internetului obligaţia de a alerta autorităţile cu privire la abuzul sexual online asupra copiilor detectat pe platformele lor. Un centru al UE a cărui înfiinţare este planificată ar urma să sprijine autorităţile care acţionează în urma rapoartelor privind abuzurile sexuale asupra copiilor şi ar urma să colecteze şi să partajeze expertiză şi bune practici în materie de prevenire şi de sprijinire a victimelor.
Ştirea iniţială
Pe ordinea de zi a Consiliului JAI figurează decizia privind stabilirea datei pentru eliminarea controalelor la frontierele terestre.
„Președinția a introdus pe ordinea de zi a reuniunii miniștrilor adoptarea deciziei Consiliului de stabilire a datei pentru eliminarea controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria și România și între acestea. Ambele țări aplică deja integral normele Schengen de la 31 martie 2024. Controalele la frontierele aeriene și maritime interne cu Bulgaria și România au fost, de asemenea, eliminate începând cu această dată.
Miniștrii vor face, de asemenea, un bilanț al situației generale a spațiului Schengen. Miniștrii vor desfășura în special un schimb de opinii cu privire la punerea în aplicare a priorităților ciclului anual al Consiliului Schengen. Discuția se va axa pe creșterea securității generale prin digitalizare”, arată ordinea de zi a ședinței JAI.
Parlamentul Olandei a dat undă verde, cu numai o zi înainte, aderării complete a României și Bulgariei, fiind nevoie de un nou vot pozitiv în legislativul din acest stat.
Și ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a anunţat oficial că Austria renunţă la opoziţia sa privind primirea României şi Bulgariei ca membre cu drepturi depline în spaţiul Schengen. Astfel, statul nu se va folosi de dreptul de veto pentru bloca, din nou, intrarea celor două state în spaţiul comunitar european şi terestru.
De asemenea, un oficial al Uniunii Europene a confirmat că punctul aflat pe ordinea de zi a ședinței va intra la vot.
Aderarea cu frontierele maritime și aeriene
România și Bulgaria au obținut acceptul unei aderări parțiale la finalul anului 2023. Decizia a fost urmată de o aderare a României la Schengen pe cale aeriană și maritimă la 31 martie 2024.
Hotărârea a venit în contextul continuării opoziției Executivului austriac, care a blocat aderarea pe 8 decembrie 2022 în ședința Consiliului JAI.