Bulgaria, pregătită să treacă la moneda euro. Ce spune Banca Națională a țării vecine
0Guvernatorul Băncii Naționale a Bulgariei (BNB), Dimitar Radev, a declarat că țara va îndeplini condițiile pentru aderarea la zona euro până în ianuarie, dar decizia finală rămâne în mâinile politicienilor bulgari, potrivit Euractiv.
Potrivit datelor BNB, inflația va scădea până la un nivel compatibil cu adoptarea monedei euro până în ianuarie, ceea ce ar putea permite Bulgariei să adopte euro începând cu 1 ianuarie 2026.
„Politicienii trebuie să se asigure că obținem decizia finală a Consiliului European în cursul anului 2025. Data exactă a adoptării euro urmează, de obicei, la șase luni după o astfel de decizie”, a precizat Radev.
Infrastructură tehnică pregătită
Deși infrastructura tehnică pentru aderarea la zona euro este pregătită, Radev avertizează că oportunitatea ar putea să nu dureze mult.
„Sistemele de plată, informații, contabilitate și statistică ale Bulgariei sunt complet pregătite pentru operațiunile din zona euro. Suntem, de asemenea, gata pentru procesul de schimb valutar. Imprimăm bancnote euro de patru ani și producem acum loturi de test pentru monede euro bulgare”, a adăugat el.
Deficitul bugetar reprezintă o provocare
Deși Bulgaria a reușit să controleze inflația, deficitul bugetar rămâne o problemă majoră. Ministerul de Finanțe a raportat un deficit de 9 miliarde de euro în august, echivalent cu aproximativ 8% din PIB, conform unei investigații Euractiv.
Deficitul este cauzat de creșterea cheltuielilor pentru pensii, salariile militarilor și polițiștilor, precum și alte angajamente bugetare. Guvernul interimar a promis un buget echilibrat cu un deficit de 3%, ceea ce ar necesita creșteri semnificative ale veniturilor.
Printre măsurile propuse se numără o taxă excepțională pe profiturile băncilor, creșterea accizelor la alcool și tutun, amnistii fiscale extinse și alte inițiative.
Radev a criticat taxa pe profiturile excepționale ale băncilor, o măsură implementată și în alte țări UE, avertizând asupra riscurilor potențiale.
„Impozitarea profiturilor excepționale ale băncilor ar crește costurile de împrumut, afectând pe toată lumea. Sectorul bancar este unul dintre puținele piloni ai stabilității financiare, iar această decizie ar putea să-l destabilizeze”, a declarat el într-un interviu pentru Radio Național Bulgar.
Zona euro și Schengen
Politicienii pro-europeni consideră aderarea la zona euro și Schengen drept momente-cheie geopolitice care să ancoreze Bulgaria, țara UE cu cel mai pro-rus sentiment public, ferm în sfera de influență occidentală.
Conform sondajelor recente, opinia publică rămâne împărțită în privința introducerii euro. Între timp, partidul radical pro-rus „Vazrazhdane” (Renașterea) a desfășurat o campanie viguroasă împotriva planurilor Bulgariei de a adera la zona euro.