Judecătorul Horaţius Dumbravă este noul preşedinte al CSM

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorul Nicolae Horaţius Dumbravă,  preşedinte al Curţii de Apel Tîrgu Mureş, a fost ales vineri la şefia Consiliului Superior al Magistraturii, cu 15 voturi "pentru" şi trei "împotrivă", un vot fiind nul.

UPDATE Procurorul George Bălan este noul vicepreşedinte

Procurorul George Bălan, de la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti, a fost ales în funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, cu 18 voturi "pentru", un vot fiind declarat nul.

În proiectul de management pe care l-a prezentat după ce şi-a anunţat candidatura la funcţia de vicepreşedinte al CSM, George Bălan a făcut referire la raţionalizarea resurselor umane din sistemul judiciar, la măsuri pentru combaterea corupţiei din sistem şi la întărirea capacităţii Inspecţiei Judiciare.

La începutul şedinţei Nicolae Horaţius Dumbravă şi-a depus candidatura pentru şefia CSM şi a prezentat programul său, fiind, de altfel, singurul candidat.

Horaţius Dumbravă a cerut tututor membrilor CSM să îşi dea demisiile din funcţiile de conducere de la instanţele şi parchetele unde activează. El a anunţat că îşi va da demisia de la conducerea Curţii de Apel Târgu Mureş şi că se va suspenda din Uniunea Naţională a Judecătorilor din România.

Ciste aici cine este Horaţius Dumbravă

În vârstă de 40 de ani, Horaţius Dumbravă este licenţiat în filosofie, 1995, şi drept, 1996, la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, fiind specializat pe infracţiuni de corupţie, dar şi pe cauze de contencios administrativ şi fiscal. 

Din 2009, Horaţiul Dumbravă este preşedintele Curţii de Apel Târgu Mureş. Anterior, el a fost judecător la Curtea de Apel Târgu Mureş, Secţia Comercială şi de Contencios Administrativ (din septembrie 2004), la Tribunalul Mureş (noiembrie 2001 - august 2004, Secţia penală), la Judecătoria Târgu-Mureş (ianuarie 2000 - octombrie 2001, specializat în judecarea cauzelor penale).

În perioada iunie 1999-decembrie 2000, Dumbravă a fost prim-procuror al Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş, iar din decembrie 1996 şi până în iunie 1999 a fost procuror la Parchetul Judecătoriei Târgu Mureş.

Este unul dintre fondatorii Societăţii pentru Justiţie SOJUST, asociaţia tinerilor magistraţi care a îndrăznit să-i înfrunte pe şefii Curţii Supreme când aceştia au atacat la Curtea Constituţională legile de reformare a Justiţiei pentru a-şi păstra privilegiile.

La sediul CSM are loc astăzi şedinţa de constituire a noului Consiliu Superior al Magistraturii, în cadrul este aleasă şi conducerea instituţiei pentru anul 2011. La şedinţa de constituire participă toţi membrii aleşi ai Consiliului, cei doi reprezentanţi ai societăţii civile, precum şi membrii de drept. Şedinţa este prezidată, confom legii, de preşedintele Înaltei Curţi, Livia Doina Stanciu

Plenul Senatului a validat pe 22 decembrie cu 64 de voturi "pentru" şi 60 "împotrivă", lista membrilor propuşi în Consiliul Superior al Magistraturii. Dintre membrii CSM propuşi spre validare fac parte judecătorii Lidia Bărbulescu, Mircea Aron, Dan Lupaşcu, Alexandru Şerban, Nicolae Horaţius Dumbravă, Adrian Toni Neacşu, Marius Tudose Badea şi Cristi Vasilică Danileţ. De asemenea, din partea procurorilor au fost aleşi George Bălan, Oana Andrea Schmidt-Hăineală şi Dan Nicolae Chiujdea.

Anterior, pe 15 decembrie, plenul Senatului i-a ales pe Corina Dumitrescu şi Victor Alistar pentru a face parte din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) ca reprezentanţi din partea societăţii civile.

Conform legii, Consiliul Superior al Magistraturii este alcătuit din 19 membri, dintre care 14 (9 judecători şi 5 procurori) aleşi în adunările generale ale judecătorilor şi procurorilor şi validaţi de Senat, doi reprezentanţi ai societăţii civile, aleşi de Senat, şi trei membri de drept, respectiv ministrul Justiţiei, preşedintele Înaltei Curţi şi procurorul general al României. Durata mandatului membrilor CSM este de şase ani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite