Jaf de milioane de euro la Loteria Română

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un audit al Curţii de Conturi a stabilit că Loteria Română a încheiat ilegal mai multe contracte păguboase pentru achiziţia unor utilaje şi echipamente de care compania nu avea nevoie.

Potrivit ultimului raport public al Curţii de Conturi, pentru anul 2012, Compania Naţională „Loteria Română” SA (CNLR) a pierdut milioane de euro prin contracte umflate şi achiziţii publice nejustificate. Controlul Curţii de Conturi a vizat perioada 2010-2012, când la conducerea CNLR s-a aflat Gheorghe Benea (PDL).

Auditorii au stabilit că Loteria a aruncat pe apa sâmbetei peste 5 milioane de euro pentru achiziţia unor utilaje şi echipamente scumpe şi depăşite din punct de vedere tehnic care, ulterior, nici măcar nu au mai fost folosite.

Utilaje inutile la preţuri umflate

În iulie 2010, CNLR a contractat de la firma Heidelberger Druckmaschinen (Austria) două maşini automate de pliat lozuri şi două de nituit lozuri, în valoare de 2,5 milioane de euro. Potrivit auditorilor, contractul a fost supraevaluat. „Estimarea valorii achiziţiei nu s-a făcut conform legislaţiei privind achiziţiile publice. Totodată, s-a utilizat un curs valutar leu/euro supraevaluat, ceea ce a condus la majorarea valorii contractului”, precizează raportul de control.

Mai mult, utilajele nu erau conforme cu cerinţele caietului de sarcini. Deşi acestea trebuiau să funcţioneze ca o linie tipografică integrată, maşinile de nituit lozuri aveau o capacitate mult mai mică decât cele de pliat, făcându-le astfel inutilizabile.

În ianuarie 2011, CNLR a mai dat un contract firmei Heidelberger, în valoare de 80.000 de euro, pentru achiziţia unui nou utilaj de nituit lozuri. Şi de data aceasta, susţin auditorii, achiziţia a fost supraevaluată şi inutilizabilă. „Utilajul nu avea capacitatea de producţie corelată cu parametrii tehnici prevăzuţi în contract. Recepţia utilajului a fost formală, în condiţiile în care nu a fost testat”, se arată în raportul de control.

Contracte cu repetiţie

În iulie 2011, conducerea Loteriei a decis să achiziţioneze alte utilaje similare cu cele cumpărate în 2010 şi care nu fuseseră folosite niciodată. Contractul, în valoare de 2,1 milioane de euro, a fost atribuit tot firmei Heidelberger Druckmaschinen. Potrivit Curţii de Conturi, Loteria a făcut jocurile pentru ca firma austriacă să obţină contractul. „Comisia de evaluare a acceptat oferta tehnică în condiţiile în care aceasta nu era conformă cu cerinţele caietului de sarcini”, se mai arată în raportul de audit.

Cum să pui pe butuci o companie profitabilă

Altădată una dintre cele mai profitabile companii ale statului, Loteria Română are profituri din ce în ce mai mici de la an la an. Cauza lipsei de performanţă a fost stabilită de Curtea de Conturi. „Modul defectuos de derulare a activităţii de achiziţii publice a avut un impact negativ asupra rezultatelor economico-financiare ale companiei, aferente anului 2012”, se menţionează în raportul de audit.

În 2009, Loteria Română a avut un profit net de 33 de milioane de euro, iar în 2010, 30 de milioane de eure. În 2011, profitul a scăzut cu o treime, ajungând la 20 de milioane de euro. Anul 2012 a fost cel mai slab pentru Loterie, profitul cifrându-se la doar 8 milioane de euro. În comparaţie, Loteria din Ungaria a adunat, în 2012, un profit de 191 de milioane de euro, iar cea din Polonia 322 de milioane de euro.

Citiţi şi:

Loteria Română la 107 ani. Povestea norocului: de la jocuri organizate în biserici la scandaluri de milioane de euro

 Sorin Constantinescu: Loteria încasează peste un miliard de euro de la Novomatic

 Şeful Consiliului Concurenţei, după investigarea Loteriei Române: „Urmează audieri“

„Războiul păcănelelor”: nemţii de la Merkur cer scoaterea la lumină a procedurilor prin care Loteria va achiziţiona aparate VLT

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite