Loteria Română împlineşte 107 ani. Povestea norocului: de la jocuri organizate în biserici la scandaluri de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii se uită cu jind la premiile de la loto, dar marile câştiguri sunt contractele grase ale companiei
Românii se uită cu jind la premiile de la loto, dar marile câştiguri sunt contractele grase ale companiei

Loteria Română aniversează în acest sfârşit de săptămână 107 ani de la înfiinţare, timp în care a bătut atât recorduri, însă a fost implicată şi într-o serie de mega-scandaluri.

Actul de naştere îl constituie o lege dată de regele Carol I pentru constituirea unui fond destinat sătenilor, în 1906, pe când România era Mică, iar foametea şi mizeria printre ţărani era mare. Mai târziu, în 1931 se va organiza prima Loterie de Stat, pe clase. Banii câştigaţi intrau în Fondul General Sanitar de Ocrotire. 

Primele jocuri loto se derulau iniţial în biserici, iar câştigurile erau date săracilor şi bolnavilor. Acestea nu erau în bani, ci tot felul de obiecte. În 1934 apare Regia Loteriei de Stat. În anii ’50, câştigurile constau în stofă de import sau, ocazional, câte o motocicletă Moskva. Cu timpul, premiiile au devenit mai valoroase. Mai întâi au apărut excursiile în străinătate, dar şi maşinile şi apartamentele.

Ulterior, s-a ajuns la mari premii în bani. Afişele din perioada comunistă promovează “loz în plic”, dar şi pronosport, un sistem de pariu bazat pe rezultatele meciurilor de fotbal. Compania Naţională Loteria Română, aşa cum e în forma actuală, a fost înfiinţată în 1999.

Scandalul Intralot

De-a lungul timpului, aceasta a fost implicată în tot felul de scandaluri şi controverse. Dintre acestea, contractele cu grupul grecesc Intralot, semnate în 2003 pentru o serie de echipamente şi servicii, sunt cele mai cunoscute.

Anul trecut, Dan Alexandru Ghiţă, directorul de atunci al Loteriei Române, declara că din cauza contractelor păguboase compania era în pragul intrării în insolvenţă. “Eu vin din mediul privat şi m-am speriat când am văzut documentele financiare ale companiei. Noţiunea “eficienţă” nu a existat în vocabularul fostelor conduceri ale Loteriei Române, care s-au axat pe cheltuirea banilor, prin achiziţii supraevaluate, şi mai puţin pe creşterea încasărilor companiei. În acest context, situaţia financiară nu este deloc roză şi fără măsuri de eficientizare Loteria Română poate intra în procedură de insolvenţă, dar este ultima varianta pe care o luăm în calcul”, spunea atunci Ghiţă.

În 2007, Fiscul trimitea către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), la cererea Ministerului Finanţelor, actele de control financiar asupra activităţii Loteriei. În urma controlului reieşea că doar în perioada 2003-2006 pierderile au fost de 222 milioane de lei.

Odiseea aparatelor

În fapt, povestea acestor contracte este o odisee continuă. Acum că aparatele care dau posibilitatea de câştig au îmbătrânit, acestea trebuie reabilitate. Vechile maşini aduse de Intralot, numite generic Video Lotery Terminal (VLT), trebuie updatate, aşa că se va face o licitaţie. Candidaţii sunt companiile Novomatic (Austria), Gtech/ Spielo (Canada), Inspired Gamming International (Marea Britanie), Scientific Games (SUA) şi Synot (Cehia). “Adevărul” a scris acum câteva săptămâni că oficialii Loteriei înclină balanţa spre compania Novomatic, deşi aceasta nu a acceptat condiţia de depunere a unei garanţii pentru un profit anual de 75 de milioane de euro, care trebuia alocat, prin viitorul contract, companiei de stat.

Dosarul Loteria

“Norocu-i după cum şi-l face omul omul”, zice o vorbă din popor. Doar că unii şi-au făcut unul prea mare şi nu tocmai legal. Numele companiei este implicat şi într-un alt scandal: Dosarul “Loteria”. În acesta este judecat omul de afaceri George Copos, acuzat de evaziune fiscală în valoare de un milion de euro. Alături de el sunt judecaţi şi Gilio Giuzepe Roza - acţionar la Ana Electronic, Ana Group, Ana Pan şi administrator unic la societatea Rom Tour G.M. Impex; Stelian Ioan Raţiu - administrator la firma Transilvania International; Gabriel Rogoveanu - fost agent imobiliar la Euroest Invest, dar şi Nicolae Cristea – fost director general la Loteria Română.

Povestea e simplă:  Ana Electronic, o firmă a lui Copos, a vândut în 2004 un număr 38 de spaţii comerciale către Loterie. Însă procurorii DNA susţin că pe parcurs au fost implicaţi mai mulţi intermediari, astfel încât, la final, suma încasată din scripte a fost de patru ori mai mică decât banii încasaţi în realitate.

În ianuarie, Copos a fost condamnat la patru ani cu executare de judecătoria Sectorului 2, aceeaşi pedeapsă fiind dată şi pentru Gilio Giuzepe Roza şi Stelian Ioan Raţiu, pentru evaziune fiscală, precum şi pe Nicolae Cristea, pentru complicitate la evaziune fiscală. Totodată, Gabriel Rogoveanu a fost condamnat la trei ani de închisoare, pentru complicitate la evaziune fiscală. 

Decizia a fost atacată cu apel la Tribunalul Bucureşti.

Profit în scădere, câştiguri mari pentru jucători

Anul trecut, Loteria a avut o cifră de afaceri de  un miliard de lei şi un profit net de 36,7 milioane de lei cu 2.657 angajaţi, potrivit datelor de pe site-ul Finanţelor.

Rezultatele sunt în scădere faţă de 2011, când vânzările au totalizat 1,16 miliarde de lei şi un rezultat net de 81,6 milioane de lei.

Cel mai popular joc derulat de Loteria Română este extragerea Loto 6/49. Cel mai mare premiu din istoria Loteriei, în valoare de 48,9 milioane de lei a fost câştigat în luna iulie a acestui an. Un alt premiu, de valoare apropiată – 46,9 milioane de lei – a fost câştigat în 27 ianuarie 2008.

Duminică se vor organiza extrageri speciale, cu ocazia celor 107 ani de activitate. Mai exact, vor fi extrageri duble, astfel că jucătorii au şanse duble la jocurile Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40.

În urma tragerii de duminică, 8 septembrie, la categoria I a jocului Loto 6/49 se înregistrează un report în valoare de peste 9,6 milioane lei (peste 2,1 milioane euro), iar la Noroc se înregistrează un report cumulat în valoare de peste 1,2 milioane lei (peste 260.000 de euro).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite