Iulia Motoc, aleasă judecător al Curții Penale Internaționale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul judecător CEDO, Iulia Motoc, a fost alesă judecător la Curtea Penală Internațională. Moțoc este expert în drept internațional și profesor universitar în cadrul Universității București, iar în perioada 2010-2013 a fost judecător CCR. 

Motoc a ocupat și funcția de judecător CCR și pe cea de judecător CEDO FOTO Arhivă Adevărul
Motoc a ocupat și funcția de judecător CCR și pe cea de judecător CEDO FOTO Arhivă Adevărul

Anunțul a fost făcut pe Facebook de decanul Facultății de Științe Politice de la Universitatea București, Cristian Preda. 

„Sunt foarte bucuros să anunț că distinsa mea colegă de la Facultatea de Științe Politice a UB, prof. dr. Iulia Motoc a fost aleasă ca judecător al Curții Penale Internaționale. După CCR și CEDO, a venit rândul CPI să beneficieze de știința de carte și de experiența instituțională ale unei profesoare de la FSPUB. Felicitări, dragă Iulia! Mă bucur și pentru tine, și pentru Universitatea din București”, a transmis Cristian Preda. 

Cine este Iulia Motoc

Iulia Motoc a fost judecător al Curții Europene a Drepturilor Omului, expert în drept internațional și profesor universitar în cadrul Universității București. A fost membru al Comitetului pentru Drepturile Omului. Înainte de a-și începe mandatul la CEDO, a fost judecător la Curtea Constituțională a României, pentru o perioadă de trei ani, adică 2010-2013.

Iulia Motoc a fost raportor special al ONU pentru Republica Democrată Congo și a prezidat o serie de organisme internaționale de experți, fiind vicepreședinte al Comitetului ONU pentru Drepturile Omului. În august 2021, ea a fost aleasă ca membru al Institutului de Drept Internațional. În octombrie 2013 a fost aleasă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Pe data de 18 decembrie 2013 a depus jurământul și a fost oficial desemnată judecător.

Cea mai bună opinie formulată de un judecător CEDO în 2021

Pe 29 martie 2022, Iulia Motoc, cadru didactic la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, a câștigat premiul pentru cea mai bună opinie formulată de un judecător CEDO în anul 2021.

„Onorată să vă anunț că am câștigat premiul pentru cea mai bună opinie separată a unui judecător CEDO pe anul 2021. Opinia mea din cauza N c. Romania se referă la discriminare si drepturile persoanelor cu dizabilitati”, este mesajul transmis de prof. univ. dr. Iulia Motoc pe o rețea socială.

Premiul a fost acordat petru opinia din cauza N. împotriva României, potrivit informațiilor disponibile pe site-ul Strasbourg Observers.

„N. împotriva României” se referă la procedurile în care instanțele naționale l-au lipsit pe reclamant de capacitatea sa juridică și l-au plasat sub autoritatea deplină a unui tutore legal, precum și la modul în care autoritățile naționale au schimbat ulterior tutorele acestuia.

CEDO a constatat o încălcare a articolului 8, întrucât decizia privind schimbarea tutorelui legal a fost considerată ca nefiind bazată pe motive relevante și suficiente și, prin urmare, nefiind proporțională cu scopul legitim urmărit. Majoritatea nu a considerat necesar să efectueze o examinare separată a admisibilității și a fondului celorlalte plângeri, inclusiv a plângerii de discriminare pe motiv de sănătate a reclamantului în temeiul articolului 14 coroborat cu articolul 8.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite