Iulia Motoc va fi candidatul României pentru un post de judecător la Curtea Penala Internaţională

0
Publicat:

Iulia Motoc, în prezent actual judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), a anunțat că a câștigat selecția pentru candidatura României la Curtea Penală Internațională.

Iulia Motoc, la unul din interviurile „Adevărul” FOTO Arhivă
Iulia Motoc, la unul din interviurile „Adevărul” FOTO Arhivă

Onorata sa anunț ca am câștigat selectia pentru candidatura României la Curtea Penala Internațională. Sper sa reprezint cu onoare si succes România. Justitia penală internationala este in centrul lumii ontemporane, a tragediei contingente a războiului, acum atât de aproape de noi”, a fost mesajul transmis de Iulia Motoc pe pagina sa de Facebook. 

De altfel, pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe poate fi găsită și decizia unde sunt specificate următoarele: „În urma deliberărilor derulate în temeiul art. 7 alin. (1) din Procedura pentru desemnarea candidatului României pentru funcția de judecător la Curtea Penală Internațională, Comisia de selecție a decis următoarele: Candidatul României pentru funcția de judecător la Curtea Penală Internațională - Iulia Antoanella MOTOC. În conformitate cu prevederile art. 7 alin. (2) din Procedură, propunerea de mai sus a fost aprobată de Guvernul României”. 

Alegerile pentru posturile vacante de judecător la Curtea Penală vor avea loc în decembrie 2023. Două dintre posturi sunt alocate Grupului Est European, din care face parte și România.

Cum arată CV-ul Iuliei Motoc

Iulia Motoc este judecător al Curții Europene a Drepturilor Omului, expert în drept internațional și profesor universitar în cadrul Universității București. A fost membru al Comitetului pentru Drepturile Omului. Înainte de a-și începe mandatul la CEDO, a fost judecător la Curtea Constituțională a României, pentru o perioadă de trei ani, adică 2010-2013.

Iulia Motoc a fost raportor special al ONU pentru Republica Democrată Congo și a prezidat o serie de organisme internaționale de experți, fiind vicepreședinte al Comitetului ONU pentru Drepturile Omului. În august 2021, ea a fost aleasă ca membru al Institutului de Drept Internațional. În octombrie 2013 a fost aleasă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Pe data de 18 decembrie 2013 a depus jurământul și a fost oficial desemnată judecător.

Cea mai bună opinie formulată de un judecător CEDO în 2021

Pe 29 martie 2022, Iulia Motoc, cadru didactic la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, a câștigat premiul pentru cea mai bună opinie formulată de un judecător CEDO în anul 2021.

„Onorată să vă anunț că am câștigat premiul pentru cea mai bună opinie separată a unui judecător CEDO pe anul 2021. Opinia mea din cauza N c. Romania se referă la discriminare si drepturile persoanelor cu dizabilitati”, este mesajul transmis de prof. univ. dr. Iulia Motoc pe o rețea socială.

Premiul a fost acordat petru opinia din cauza N. împotriva României, potrivit informațiilor disponibile pe site-ul Strasbourg Observers.

„N. împotriva României” se referă la procedurile în care instanțele naționale l-au lipsit pe reclamant de capacitatea sa juridică și l-au plasat sub autoritatea deplină a unui tutore legal, precum și la modul în care autoritățile naționale au schimbat ulterior tutorele acestuia. CEDO a constatat o încălcare a articolului 8, întrucât decizia privind schimbarea tutorelui legal a fost considerată ca nefiind bazată pe motive relevante și suficiente și, prin urmare, nefiind proporțională cu scopul legitim urmărit. Majoritatea nu a considerat necesar să efectueze o examinare separată a admisibilității și a fondului celorlalte plângeri, inclusiv a plângerii de discriminare pe motiv de sănătate a reclamantului în temeiul articolului 14 coroborat cu articolul 8.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite