O nouă condamnare la CEDO pentru statul român. Un vrâncean a obţinut daune pentru „tratamentele degradante în perioada detenţiei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România, din nou condamnă la CEDO FOTO: Arhivă Adevărul
România, din nou condamnă la CEDO FOTO: Arhivă Adevărul

Din completul de judecată a făcut parte şi Iulia Motoc, judecătorul României la CEDO, fost membru al Curţii Constituţionale a României.

Statul român a fost din nou condamnat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) şi trebuie să-i plătească 3.000 de euro, cu titlu de prejudiciu moral, unui bărbat din Vrancea, în vârstă de 43 de ani.

Culiţă Epure se află internat într-o instituţie care oferă îngrijire adulţilor cu dizabilităţi şi are un trecut infracţional destul de bogat, pentru care a executat mulţi ani de detenţie.

El suferă de epilepsie şi a fost diagnosticat cu insuficienţă mintală uşoară până la moderată şi susţine că boala i s-a agravat în penitenciar, din cauza condiţiilor de detenţie şi a lipsei tratamentului medical.

Între decembrie 2016 şi iunie 2019 a trecut prin mai multe închisori cu regim de maximă securitate, precum Focşani, Galaţi şi Giurgiu, în urma unei condamnări pentru un viol comis în anul 2014.

Bărbatul a  dat statul român în judecată în anul 2017 pentru că nu a primit îngrijirea necesară, fapt care a contribuit ca starea sa de sănătate să se deterioreze substanţial, ajungând la un grad grav de dizibilitate ce a necesitat asistent personal.

În perioada de detenţie, a ajuns să se autoagreseze, tăindu-se la cap, înghiţind o lamă, înfigându-şi apoi un cui în cap. Potrivit avocaţilor care i-au reprezentat cauza, el a cerut de multe ori îngrijire medicală, dar problema lui a fost tratată cu superficialitate chiar şi de către judecători.

„În 2017, reclamantul a depus o cerere la Autoritatea Naţională a Penitenciarelor, cerând să fie mutat din regimul penitenciarului de maximă securitate din închisoarea Focşani, despre care a argumentat că este inadecvat având în vedere dizabilitatea sa mintală. Un răspuns negativ a fost dat la 28 septembrie 2017. La 13 octombrie 2017, reclamantul a depus o cerere la judecătorul post-condamnare, cerând să fie plasat într-un regim de închisoare mai puţin sever. Judecătorul a respins această cerere la 18 octombrie 2017, menţionând că, în timpul detenţiei sale, reclamantul a fost sancţionat de cincizeci şi opt de ori pentru diferite contravenţii, ceea ce implica faptul că nu îndeplinea condiţiile pentru a fi plasat sub un regim de închisoare mai puţin sever”, se arată, între altele, în sentinţa de la CEDO.

Judecătorii s-au temut că va comite şi alte violenţe

Deşi judecătorii români au confirmat de mai multe ori că starea sa de sănătate nu numai că nu s-a îmbunătăţit, ci s-a agravat constant, aceştia au decis de fiecare dată când s-a pus problema eliberării condiţionate că ar reprezentat un risc prea mare, întrucât  este predispus la infracţiuni violente.

Problema sa de sănătate este confirmată de un certificat medical care atestă faptul că a fost clasificat ca persoană cu dizabilitate mintală permanentă şi severă.

În procesul de la CEDO a invocat articolul 3, privind interzicerea tratamentului inuman sau degradant din Convenţia europeană.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a reţinut în unanimitate că s-a încălcat articolul 3  din Convenţie privind incapacitatea autorităţilor de a pune în aplicare şi de a furniza o strategie terapeutică coerentă şi adecvată, capabilă să răspundă în mod adecvat nevoilor medicale ale solicitantului în perioada cuprinsă între 6 decembrie 2016 şi data liberării sale, la 16 iunie 2019.

Din completul de judecată a făcut parte şi Iulia Motoc, judecătorul României la CEDO, fost membru al Curţii Constituţionale a României.

De menţionat că doi avocaţi din Vrancea sunt cei care au adus reclamantului succesul de la CEDO, respectiv Matei Bratu şi Livia Cristina Iliescu.

Vă mai recomandăm

Despăgubire de 2.160 de euro pentru Marius Iorga, fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Vrancea, după ce a dat statul în judecată la CEDO

Statul român pierde încă un proces la CEDO. Decizia Curţii Europene în cazul unui şofer care a ieşit pozitiv la un test de alcoolemie

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite