ISU Bucureşti, decapitat la o lună de la tragedia din clubul Colectiv
0La aproape o lună de la tragedia din clubul Colectiv, soldată cu 60 de morţi şi peste 100 de răniţi, întreaga conducere a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a fost suspendată. Mai exact, inspectorul-şef colonel Mihai Mirel Guţă, prim-adjunctul locotenent-colonel Orlando Schiopu şi adjunctul locotenent-colonel Giani Aldoiu „nu mai au ce căuta în sistem”, după cum a declarat în şedinţa de guvern şi premierul Dacian Cioloş.
Măsurile au fost luate după ce s-a dovedit, printr-un fax descoperit în urma unei anchete interne, că angajaţi ai ISU Bucureşti nu doar că ştiau de existenţa clubului Colectiv, ci cu fix trei săptămâni înainte de noaptea tragediei au fost solicitaţi pentru evaluare şi măsuri de către organizatorii unui festival care au ales să ţină un eveniment pe platforma Pionierul şi în clubul Colectiv.
În plus, potrivit anchetei, angajaţii ISU erau informaţi în documentul în care li se aducea la cunoştinţă organizarea evenimentului public că la festival urmau să participe 2.000 de oameni. „La nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov au fost transmise două adrese către organizatorul evenimentului - Emagic - fără a rezulta că au fost efectuate verificări la faţa locului“, au precizat ieri oficiali ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).
La rândul ei, Laura Coroianu, reprezentant Emagic, spune că a primit un răspuns pe e-mail din partea IGSU, a doua zi după ce s-a trimis cererea, în care i se spunea că evenimentul nu se încadra în categoria adunărilor publice cu grad de risc ridicat.
Însă Coroianu a subliniat că în cazul evenimentelor mici, informarea autorităţilor de către organizatori este facultativă, dar la adunările publice cu grad de risc ridicat sunt obligaţi să pregătească un dosar cu planul de evacuare şi scenariul la incendiu, pe care îl aprobă IGSU.
„Am primit şi un răspuns pe e-mail din partea IGSU în legătură cu festivalul PLUM, livrat prompt a doua zi după trimiterea adresei noastre, care a confirmat faptul că evenimentul nu se încadrează în categoria adunărilor publice cu grad de risc ridicat şi a reiterat măsurile aplicabile conform legii menţionate mai sus. Pe parcursul celor două zile de festival, din septembrie 2015, în cele doua locaţii din cadrul fabricii Pionierul, clubul Colectiv şi etajul 1 al fabricii, au participat aproximativ 500 de persoane pe zi. Ţin să precizez că doar etajul 1 al fabricii a avut o suprafaţă liberă pentru public de 800 m2“, a precizat Laura Coroianu.
Cioloş cere restructurarea ISU
Nemulţumit de simpla suspendare a şefilor ISU Bucureşti, premierul Cioloş a cerut demiterea acestora. „Situaţia de la ISU Bucureşti arată că acolo sunt probleme structurale, deficienţe care trebuie reparate. S-a demonstrat că cei de pe partea de prevenire nu-şi fac treaba şi sunt aproape convins că nu este o situaţie singulară. Vreau să mă asigur că toată conducerea este demisă şi că nu mai au ce căuta în sistem”, a declarat premierul Dacian Cioloş.
Mai mult, primul ministru i-a cerut doctorului Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), să elaboreze un plan urgent de reformare şi restructurare al ISU. Între timp, la ISU Bucureşti a fost aleasă o conducere interimară, potrivit doctorului Arafat, care a explicat, pe paşi, ce s-a întâmplat de fapt cu faxul care contrazice toate afirmaţiile publice făcute până în acest moment de oficialii din Ministerul Afacerilor Interne. Până ieri, cel puţin la nivel declarativ, aceştia susţineau că clubul Colectiv nu exista în evidenţele lor şi că nu au primit vreodată o solicitare de obţinere a autorizaţiei.
„Adresa trimisă de Emagic, pe 23 septembrie, prin care cerea sprijin pentru organizarea unui eveniment cu 2.000 de persoane, pe 25 şi 26 septembrie, la fabrica Pionierul, clubul Colectiv, a fost redicţionată, pe 24 septembrie, la ora 9.27, către ISU Bucureşti, unde a ajuns la două departamente, respectiv operativ şi preventiv. Ulterior, cele două departamente au trimis răspuns către firma Emagic, referitor la obligaţiile prevăzute de lege”, a declarat Raed Arafat.
„E cert că se ştia de existenţa clubului Colectiv“
„Nu avem nicio dovadă că s-ar fi deplasat cineva să verifice locaţia. E cert că la ISU Bucureşti se ştia clar de existenţa acestui club şi de faptul că cineva organizează acolo evenimente cu public numeros”, a arătat doctorul Raed Arafat, adăugând că, până acum, nu s-a găsit niciun document care să ateste faptul că a fost făcută vreo cerere la ISU de autorizare a clubului Colectiv.
Potrivit acestuia, faxul identificat recent a fost deja trimis Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru a fi anexat la dosar. De altfel, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, a precizat într-o emisiune televizată, că procurorii au suspiciuni de abuz în serviciu cu privire la funcţionari din primărie şi funcţionari ai ISU şi din conducerea ISU. Kövesi a menţionat, însă, că sunt dosare care merg în paralel, dat fiind faptul că angajaţii ISU au statut de militari.
„Nu vă pot spune dacă vor fi noi învinuiţi. Este foarte greu să faci o anchetă serioasă când anunţi dinainte ce urmează să faci. Faptul că nu spunem că verificăm anumite documente sau persoane nu înseamnă că acestea nu se întâmplă.
În aceste dosare se lucrează în ritm alert”, a ţinut să precizeze procurorul-şef al DNA, adăugând că în urma tragediei din Colectiv s-a conştientizat efectul corupţiei.
67 de răniţi, încă spitalizaţi în ţară şi în străinătate
Corupţia a avut consecinţe dezastruoase în acest caz, soldat cu 60 de decese şi peste 100 de răniţi. Dintre aceştia, 38 sunt încă internaţi în spitalele bucureştene, şase fiind în stare critică, potrivit datelor centralizate la Ministerul Sănătăţii. „Până în prezent au fost externate 43 de persoane care au primit îngrijiri medicale în unităţile sanitare din Bucureşti”, au arătat, ieri, oficiali din Ministerul Sănătăţii.
În plus, 29 de pacienţi sunt spitalizaţi în clinici din Marea Britanie, Belgia, Olanda, Austria, Israel, Norvegia şi Germania. Un alt pacient, internat acum la Spitalul Elias, ar putea fi transferat într-o clinică din străinătate, deşi este într-o stare „relativ bună” şi nu este conectat la aparate. Tânărul va fi transferat după ce se vor analiza ofertele existente ale spitalelor din străinătate, a explicat secretarul de stat în MS, Dorel Săndesc. ;
Acuzaţii extinse pentru patroni
Între timp, cei trei patroni ai clubului Colectiv sunt încă în arest preventiv, fiind acuzaţi de ucidere din culpă. Ei riscă ani grei de închisoare după ce anchetatorii au extins acuzaţiile faţă de aceştia, mai ales că au fost depuse şi 160 de plângeri la Poliţie pentru vătămare corporală din culpă. Recent, anchetatorii le-au pus sub sechestru averea. Mai mult, ieri procurorii Parchetului General au anunţat că au început urmărirea penală şi faţă de firmele Club Colectiv şi Golden Ideas Foreworks Artists pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă cu victime multiple.