Ioana Băsescu a fost pusă sub control judiciar. Acuzaţiile DNA: „Instigare la abuz în serviciu şi la spălare de bani”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioana Băsescu iese de la DNA FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Ioana Băsescu iese de la DNA FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Fata cea mare a fostului preşedinte al României, Ioana Băsescu, este cercetată sub control judiciar pentru instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul a urmărit obţinerea unui folos pentru sine sau pentru altul şi pentru două infracţiuni de instigare la spălare de bani.

Potrivit unui comunicat al DNA, în acelaşi dosar mai sunt cercetaţi, tot sub control judiciar: Gherogeh Nastasia, fost  secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, (luare de mită), Victor Tarhon, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea (luare de mită), Ioan Silviu Wagner, director general Oil Terminal, (abuz în serviciu dacă funcţionarul a urmărit obţinerea unui folos pentru sine sau pentru altul), Elena Udrea, deputat (5 infracţiuni de spălare de bani) şi fostul iubit al Ioanei Băsescu, Giovanni-Mario Francesco (evaziune fiscal şi două fapte de spălare de bani).

Acuzaţiile DNA

Potrivit DNA, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani despre care există suspiciunea că au provenit din săvârşirea unor infracţiuni şi care au fost folosite ulterior pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.

Prima acuzaţie

1. În acest context, în perioada octombrie – noiembrie 2009, un om de afaceri (martor în cauză), reprezentant al unei firme care avea încheiate contracte în valoare peste 20 de milioane de euro cu autorităţi locale finanţate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, ar fi fost contactat de Gheorghe Nastasia, în calitate de secretar general al instituţiei respective. „Acesta i-a comunicat omului de afaceri că urmează să se aloce fonduri pentru demararea lucrărilor contractate şi i-a cerut suma de 900.000 de lei pentru a nu avea probleme pe viitor cu finanţarea şi plata contractelor pe care le avea în derulare, indicându-i şi numele societăţii către care urma să se facă plata”, arată DNA.

În perioada 27 noiembrie – 21 decembrie 2009, la insistenţele secretarului general, omul de afaceri ar fi virat firmei respective, în două tranşe, suma de 918.864 lei, în baza unui contract fictiv ce avea ca obiect prestarea unor servicii de publicitate, deşi societăţile administrate de omul de afaceri nu aveau nevoie de o campanie naţională de publicitate pentru promovarea unor proiecte locale.
„În realitate, suma de bani a fost folosită pentru plata unor servicii de publicitate stradală pentru campania electorală a unuia dintre candidaţi”, mai susţin procurorii.

A doua acuzaţie

2. În aceeaşi manieră ar fi procedat şi Victor Tarhon, în calitate de preşedinte al Consiliului judeţean Tulcea care în acelaşi scop, a cerut unui om de afaceri (martor în cauză), suma de 700.000 lei. Societatea omului de afaceri încheiase anterior cu Consiliul Judeţean Tulcea un contract finanţat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului cu o valoare de 50 milioane lei.

„Astfel, în perioada 26 octombrie – 23 noiembrie 2009, societatea omului de afaceri a virat în conturile a 4 firme, în baza unor contracte fictive de consultanţă şi servicii de publicitate suma totală de 691.029,63 lei”, arată procurorii DNA.

Nici de această dată, serviciile respective nu ar fi fost realizate în realitate, iar sumele de bani au fost folosite pentru plata unor servicii prestate în timpul campaniei electorale desfăşurate în favoarea aceluiaşi candidat.

A treia acuzaţie

3. În luna decembrie 2009, Ioana Băsescu Ioana, fiica fostului preşedinte a României în funcţie la acel moment, i-ar fi cerut lui Wagner Silviu Ioan, director general al unei societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, să achite o factură fiscală despre care a spus că reprezintă cheltuieli restante din campania pentru alegerile prezidenţiale, care se desfăşurase în toamna aceluiaşi an.

„În baza acestei solicitări, la data de 30 decembrie 2009, societatea reprezentată de inculpatul Wagner Silviu Ioan a încheiat un contract fictiv de prestări servicii cu o anumită firmă, în valoare de 419.000 lei, preţul menţionat în cuprinsul contractului fiind indicat de inculpata Băsescu Ioana care a şi intermediat încheierea tranzacţiei”, arată DNA.

În baza acestui contract, la data de 16 februarie 2010 s-ar fi  realizat plata sumei de 119.000 lei, diferenţa de 300.000 lei nemaifiind virată din dispoziţia lui Wagner Silviu Ioan, ca urmare a faptului că nu a primit nici un document justificativ pentru suma achitată în avans.

Şi de această dată, serviciile respective nu ar fi fost prestate, societatea reprezentată de Wagner Silviu Ioan, neavând nevoie reală de publicitate (avea un obiect de activitate cu consumatori captivi şi nu mai achiziţionase niciodată publicitate de asemenea valoare).

Mai mult, firma “prestatoare” nu desfăşurase anterior acestui moment activităţi comerciale semnificative şi nu avea experienţă relevantă în domeniul publicităţii.

La data de 19 februarie 2010 (la două zile de la încasarea banilor), firma respectivă a virat suma de 100.000 lei către o societate administrată de inculpatul Francesco Giovanni – Mario, care era în acea perioadă prietenul Ioanei Băsescu.
„Între cele două societăţi nu au existat în realitate nici un fel de operaţiuni comerciale, iar prin transferul bancar s-a urmărit exclusiv ascunderea originii infracţionale a banilor proveniţi din prejudicierea societăţii de stat reprezentată de inculpatul Wagner Silviu Ioan”, acuză DNA.

În cursul lunii februarie 2010, suma de bani obţinută în maniera de mai sus ar fi fost folosită în interes personal de Băsescu Ioana şi Francesco Giovanni – Mario pentru achitarea contravalorii unei excursii în Cuba şi a cheltuielilor efectuate pe parcursul deplasării.

A patra acuzaţie

4. La data de 1 iulie 2009, Francesco Giovanni – Mario, acţionând în calitate de administrator şi unic asociat al unei firme, a încheiat un contract de prestări servicii cu o societate media, având ca obiect lansarea a două posturi de televiziune cu tematică muzicală şi punerea la dispoziţie de echipamente şi aparatură audio-video.
Conform contractului, în schimbul acestor servicii societatea administrată de inculpatul Francesco Giovanni – Mario a încasat de la firma respectivă suma totală de 2.500.000 lei. Veniturile şi taxa pe valoarea adăugată colectată în maniera de mai sus nu se regăsesc în declaraţiile fiscale, iar impozitele corespunzătoare nu au fost plătite către bugetul de stat. Astfel, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma totală de 735.098 lei (TVA în cuantum de 399.160 lei şi impozit pe profit în cuantum de 335.938 lei).

„La instigarea inculpatei Băsescu Ioana, suma astfel obţinută a fost folosită de inculpatul Francesco Giovanni – Mario pentru plata unor servicii prestate în campania electorală desfăşurată în cursul anului 2009 pentru alegerea preşedintelui României. Transferurile bancare către firmele care au prestat serviciile au fost justificate prin contracte fictive care aveau ca unic scop ascunderea provenienţei infracţionale a banilor”, arată procurorii DNA.

În contextul prezentat mai sus, legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie er fi fost realizată de Elena Udrea. „Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare”, mai explică DNA.

Remiterea foloaselor infracţionale s-ar fi realizat prin încheierea unor contracte fictive cu societăţi care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă.




 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite