Instituţii strategice şi din zona utilităţilor, atacate cibernetic din Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

România este ţinta unor atacuri cibernetice coordonate de comunitatea de informaţii de la Moscova. Aşa susţine generalul Anton Rog, şeful Centrului Naţional Cyberint din Serviciul Român de Informaţii (SRI), care a adăugat că în această situaţie sunt mai toate ţările NATO.

„Am crescut nivelul de alertă şi de monitorizare. În perioada aceasta, în România au mai apărut atacuri şi am reuşit să dovedim clar din punct de vedere tehnic că actorii sunt din zona estică, din Rusia. Ei încearcă să penetreze instituţii strategice din Guvernul României. Apoi s-a încercat atacarea unor companii strategice din zona utilităţilor. (...) Sunt trei tipuri de actori care vizează România: atacuri complexe care vizează spionajul cibernetic, atacurile motivate financiar şi atacurile motivate ideologic”, a explicat şeful Centrului Naţional Cyberint din SRI. Generalul a mărturisit că Serviciul Român de Informaţii a ştiut când şi cum va fi atacată Ucraina.

Infrastructura critică, una dintre posibilele ţinte 

Întrebat ce consecinţe poate avea un astfel de atac asupra României, el a luat ca exemplu oprirea curentului electric. „Ce se întâmplă, spre exemplu, dacă se opreşte energia electrică trei zile în Bucureşti? Consecinţele imediate ar fi oprirea gazelor şi a apei. Apoi, benzinăriile nu mai pot funcţiona. Se blochează fluxurile de aprovizionare şi la supermarket nu se mai pot să face plăţi. 

Serviciul Român de Informaţii a ştiut ziua în care începe conflictul, dar sigur n-a ştiut ora şi minutul. Anton Rog general SRI

Să zicem că o zi sau două chestiunile sunt suportabile, dar după a treia zi încolo, consecinţele sunt dramatice şi devin de ordin social.(...) Nici nu vreau să mă gândesc la astfel de chestiuni”, a completat Anton Rog. Potrivit şefului Centrului Naţional Cyberint din SRI, ofiţerii specializaţi ai SRI detectează anual până la 15 astfel de campanii, iar autorii sunt în general identificaţi. „Astfel, pot să vă spun că Guvernul României este targetat de grupări de criminalitate cibernetică statală care sunt coordonate de comunitatea de informaţii din Rusia”, a încheiat general SRI Anton Rog.

Atacarea reţelelor NATO 

De altfel, conform unor surse „Adevărul”, hackerii ruşii nu au niciun fel de scrupule şi au încercat recent să pătrundă chiar şi în reţelele cibernetice ale NATO. Concret, ei au încercat să acceseze inclusiv datele Centrului de Excelenţă al Alianţei şi computerele ministerelor Apărării din mai multe ţări folosind conturi Gmail nou create. Atacurile cibernetice au fost lansate de un grup de hackeri din Rusia, numit Coldriver sau Callisto. În 2019, firma finlandeză de securitate cibernetică F-Secure Labs spunea că gruparea Callisto este „interesată de colectarea de informaţii referitoare la politica externă şi de securitate” în Europa.

Şi se pare că aceste atacuri nu vor înceta. „Am văzut intenţia susţinută a Rusiei de a perturba guvernul ucrainean şi sistemele militare. Am văzut ceea ce pare a fi o revărsare a activităţii care afectează ţările din jur. Şi cu siguranţă am văzut indicii care sugerează că actorii cibernetici ai Rusiei caută ţinte în ţările care se opun acţiunilor lor”, a declarat Jeremy Fleming, directorul Government Communications Headquarters (GCHQ), din Marea Britanie. 

Citat

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite