Inspecţia Judiciară verifică reacţiile publice ale CJ Constanţa cu privire la Nicuşor Constantinescu
0Inspecţia Judiciară (IJ) va verifica poziţiile publice pe care le-au avut Consiliul Judeţean Constanţa şi Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România cu privire la Nicuşor Constantinescu, după ca plenul CSM a decis, joi, sesizarea inspectorilor judiciari.
„Cu atât mai grave apar acţiunile Uniunii şi ale Consiliului Judeţean Constanţa în condiţiile în care, dincolo de faptul că sunt plătite din banii contribuabililor, aceste acţiuni - comunicate şi poziţii publice - au fost făcute în momentul în care urma a fi soluţionată cererea de arestare preventivă formulată de DNA, atât în primă instanţă, cât şi în calea de atac. Este evident că, dincolo de faptul că autorităţi publice plătite din banii contribualilor pentru clare atribute constituţionale exced abuziv acestor atribuţii, momentul ales de cele două organisme a fost orientat pentru o presiune asupra justiţiei”, arată judecătorul Horaţius Dumbravă, membru al CSM, citat de Mediafax.
Preşedinţii de consilii judeţene arătau, în 19 iunie, că Nicuşor Constantinescu a fost supus în SUA unei prostatectomii radicale asistată robotic şi susţineau că demersul DNA de a cere arestarea acestuia „este de-a dreptul criminal”, ei trimiţând presei scrisoarea medicală şi imagini cu şeful CJ Constanţa în spital.
Aceştia susţineau, într-un comunicat de presă, că „este absolut inuman” să ceri arestarea preventivă a unui cetăţean al României, fie el şi preşedinte al unui consiliu judeţean, care a fost supus unei intervenţii chirurgicale şi care acum se află în convalescenţă. Potrivit lor, demersul procurorilor DNA de a cere arestarea preventivă a lui Nicuşor Constantinescu „este de-a dreptul criminal şi are darul să afecteze grav imaginea unui act de justiţie conform cu drepturile omului şi normele europene”.
Contantinescu nu poate fi transportat în ţară
La rândul său, CJ Constanţa susţine că scrisorile medicale de la spitalul unde este tratat Constantinescu arată că acesta nu poate fi transportat în ţară şi că neefectuarea terapiei îi poate pune viaţa în pericol, actele fiind autentificate prin semnătură, ştampilă şi timbru sec de un notar din Baltimore.
„Documentele au sosit în original în România, prin intermediul DHL, şi poartă semnături şi ştampile, în original, de la Spitalul Universitar John Hopkins şi sunt autentificate, prin semnătură, ştampilă şi timbru sec, de un notar din oraşul Baltimore, acolo unde este situat Spitalul Universitar John Hopkins. Conţinutul scrisorilor medicale este fără echivoc şi specifică clar că Nicuşor Constantinescu nu poate fi transportat având în vedere starea sa medicală, precum şi că neefectuarea radio-terapiei cu echipamentele Clinicii de Oncologie a Spitalului Universitar Johns Hopkins, îi pune viaţa în pericol”, se arăta în comunicatul CJ Constanţa.
În 23 iunie, Tribunalul Bucureşti a decis arestarea preventivă a lui Nicuşor Constantinescu, după ce procurorii DNA au cerut înlocuirea controlului judiciar cu această măsură preventivă, pentru că preşedintele CJ Constanţa nu a revenit în ţară după ce a fost operat în SUA.
Pe aceeaşi temă:
Nicuşor Constantinescu (PSD), preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, locuieşte într-o vilă aflată în centrul oraşului, pe strada Mihai Eminescu, într-o zonă de lux a Constanţei.
Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, cercetat în libertate
Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, va fi cercetat în continuare în libertate după ce magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au respins, vineri, contestaţia procurorilor Direcţiei Nţionale Anticorupţie (DNA) împotriva deciziei Tribunalului Bucureşti prin care acesta a fost lăsat în libertate.
Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti a arătat în motivarea deciziei prin care a decis arestarea preventivă a directorului Regiei Judeţeane de Drumuri şi Poduri Constanţa, Adrian Gâmbuţeanu, că activitatea infracţională a acestuia poate constitui o practică în literatura de specialitate. Acesta este acuzat, alături de preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, de abuz în serviciu.
Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost lăsat în libertate, sub control judiciar, pentru că are cancer de prostată, cu risc ridicat, şi necesită tratament intensiv. Asta arată judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti în motivarea deciziei, care avertizează totuşi că baronul constănţean încearcă să desfiinţeze Direcţia Naţională Anticorupţie şi să schimbe unele persoane din funcţii.