INCREDIBIL Mariana Drăgescu, singura femeie-pilot în viață din Al Doilea Război Mondial, a fost înaintată în funcție la vârsta de 100 de ani

0
0
Ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, a înaintat-o în gradul de comandor în retragere pe Marie-Ana-Aurelia Mariana Drăgescu
Ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, a înaintat-o în gradul de comandor în retragere pe Marie-Ana-Aurelia Mariana Drăgescu

Ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, a înaintat-o în gradul de comandor în retragere pe Marie-Ana-Aurelia Mariana Drăgescu, pilot în escadrila sanitară, supranumită "Escadrila Albă", care a împlinit astăzi 100 de ani, informează MApN.

"Doamna Drăgescu este singura femeie-pilot în viaţă, care a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial pe ambele fronturi şi a contribuit la salvarea vieţii a peste 1.500 de militari. În cadrul unei scurte ceremonii marcate de emoţie, cu prilejul căreia doamna Drăgescu a fost decorată cu Emblema Onoarea Armatei României, ministrul Dobriţoiu a spus că este o mare onoare să participe la sărbătorirea centenarului «acestei legende vii» a aviaţiei româneşti", se arată într-un comunicat MApN.

"Nu cred că există cineva care să nu fi auzit de Escadrila Albă, unitatea românească de avioane sanitare pilotate de femei, ţara noastră fiind singura din lume care dispunea, la acea dată, de o astfel de unitate/.../ După campania din Crimeea, dumneavoastră aţi rămas singura noastră femeie pilot de pe Frontul de Vest, şi, cu toate astea, v-aţi făcut datoria faţă de ţară cu deosebit curaj şi dăruire", a spus Dobriţoiu, citat în comunicat.

El s-a declarat mândru că este contemporan cu comandorul în retragere Mariana Drăgescu, dar şi pentru că, împreună cu generaţii întregi de piloţi ai Armatei României, se poate bucura de expertiza şi sfaturile preţioase ale unuia dintre cei mai longevivi piloţi români.

La ceremonie au mai participat şeful Statului Major General, generalul-locotenent Ştefan Dănilă, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, generalul-locotenent Cârnu Fănică, preşedintele Asociaţiei naţionale a veteranilor de război din România, generalul (ret.) Marin Dragnea, reprezentanţi ai asociaţiilor aeronautice române şi italiene, foşti elevi de pilotaj, rude şi prieteni.

Marie-Ana-Aurelia (Mariana) Drăgescu a început să zboare în dublă comadă în anul 1935, obţinând al şaptelea brevet feminin din România. În anul 1937 a fost încadrată la Aeroclubul Regal, apoi, din iunie 1940, la Ministerul Transporturilor, Navale şi Aeriene, în funcţia de pilot. A fost mobilizată şi, din anul 1941, a plecat pe front făcând parte din Escadrila Sanitară, supranumită Escadrila Albă, participând la război pe ambele fronturi, până în ultima zi.

Evenimente


Ultimele știri
Cele mai citite